fbpx
Czytasz właśnie
Kluski z makiem

Kluski z makiem

  • proste do zrobienia i pyszne
  • z dodatkiem miodu i bakalii
  • idealny deser wigilijny
Kluski z makiem

Kluski z makiem, ulubiony deser wigilijny mojego dziadka. Przepis na kluski z makiem. Smakowita potrawa wigilijna pochodząca z województwa wielkopolskiego. Przygotowuje ją od czasu do czasu moja zamieszkująca przed wojną okolice Konina babcia. Tę recepturę wyniosła ze swojego rodzinnego domu. Gdy po wojnie przyjechali z dziadkiem na Dolny Śląsk, gotowała je tak samo jak jej mama i babcia. Dziś pokażę Wam jak zrobić to smaczne wigilijne danie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

W naszym domu rodzinnym mama zastąpiła je kutią, ale gdy spędzamy Święta u babci, często goszczą na wigilijnym stole. Wspomnienie tej potrawy pochodzi z wczesnych lat mojego dzieciństwa. Bardzo podobały mi się te małe, czarne kropeczki na cienkich makaronowych nitkach. Moja babcia sama robiła makaron i do dziś wspominam jej starą kuchnię, w której ledwie mieściły się trzy osoby. My, dzieciaki, siadywaliśmy w kącie, obok niedużego okna. Babcia zawijała dobrze omączone ciasto makaronowe w rulon lub prosiła, żebyśmy to my je zwijali. A potem kroiła nożem w cienkie paseczki, które po rozwinięciu tworzyły długaśne, makaronowe nitki. Babciny makaron trafiał do rosołu, a w Wigilię również do maku.

Przepis na kluski z makiem

Według tradycyjnej receptury mak powinno się ugotować na mleku, odcedzić i kilka razy zmielić. Następnie dodaje się miód z orzechami. Moje kluski z makiem są odrobinę prostsze do zrobienia: mak zalewam wrzątkiem i zostawiam na całą noc, a następnego dnia odciskam na sicie. Dodaję do podsmażonych na maśle bakalii, słodzę miodem, doprawiam skórką z pomarańczy i gotowe. Możecie też zalać go zagotowanym mlekiem i zostawić przykryty garnek owinięty w koc.

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Kluski z makiem – przepis na makaron z makiem i bakaliami: migdałami, rodzynkami, skórką z pomarańczy, orzechami i miodem. Danie wigilijne na słodko.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 7 godziny
Razem: 7 godziny 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski z makiem, kluski z masą makową
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 1150kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu (typ łazanki lub inny, najlepiej o fantazyjnych kształtach)
  • 200 g maku (zalany wrzątkiem i odstawiony na noc, następnego dnia odciśnięty i opcjonalnie zmielony w maszynce; można też ugotować mak do miękkości w mleku)
  • 200 g bakalii (rodzynki, blanszowane migdały, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 5 łyżek masła
  • 2-3 łyżki miodu (płynny)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Koktajl z sałaty

Przydatne przepisy i poradniki

Kluski z makiem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Gorący odcedzam i lekko i krótko studzę zimną wodą (zatrzymuję proces gotowania – jeśli chcę podać kluski na zimno). Mieszam z 2 łyżkami stopionego masła.
  • Pozostałe masło topię na patelni z miodem, na małym ogniu.
  • Dodaję grubo posiekane orzechy i migdały, delikatnie podsmażam.
  • Do orzechów i migdałów dodaję mak i skórkę pomarańczową, podsmażam jeszcze chwilę.
  • Do masy makowej dodaję makaron i delikatnie mieszam całość na małym ogniu.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 1150kcal (58%) | Carbohydrates: 137g (46%) | Białko: 29g (58%) | Fat: 55g (85%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 38mg (13%) | Sód: 371mg (16%) | Potas: 638mg (18%) | Fiber: 16g (67%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 445IU (9%) | Witamina C: 0.5mg (1%) | Wapń: 780mg (78%) | Żelazo: 7.5mg (42%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czasochłonne, ale proste do zrobienia. W wersji bezglutenowej możecie wykorzystać makaron bez glutenu :).

Kluski z makiem przepis

Makaron na kluski z makiem powinien być zrobiony ręcznie, ale, korzystając z dobrodziejstw dostępnych na sklepowych półkach, można wybierać spośród gotowych makaronów o fantazyjnych kształtach. Pięknie zaprezentują się potem na świątecznym stole. Podane jako deser podczas wigilijnej uczty, kluski z makiem będą jej miłym i smacznym zwieńczeniem.

Kluski z makiem
Kluski z makiem

Ciekawa jestem, jak robi się je w Waszych domach. A może dopiero pierwszy raz będziecie je przygotowywać? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

15 komentarzy
  • Kutie robię od lat z ryżu,a nie z pszenicy.Jest smaczniejsza i pozbawiona glutenu:)Polecam kutię z ryżu ze względów smakowych,zdrowotnych…poza tym kutia na wigilijnym stole wróży domownikom dostatek i pomyślność na następny rok:)

  • Od kilku lat robię wigilijne kluski z makiem, wcześniej robiłam kutię, a jeszcze wcześniej nie znosiłam maku 🙂 W suchym perfumowanym makowcu rzeczywiście jest ohydny. A z kluskami – PYCHA!

  • Można maku nie mielić, wystarczy namoczyć w wodzie na noc, potem gotować godzinę, albo i dwie (w wodzie), a potem odcedzić i wymieszać z miodem, bakaliami, szczyptą soli, masłem i śmietaną (niedużo). Masło i śmietana łagodzą „sypką” konsystencję maku, dodają kremową nutę i dzięki temu mak przykleja się do klusek. Masy makowej u nas zawsze jest więcej, niż makaronu 🙂 I zawsze są to grube i szeroki wstążki.

    Miód najlepszy jest mocny w smaku, gryczany, lipowy, spadziowy, ciemny i intensywny. Nie gotuję miodu! Może być scukrzony, kiedy miesza się go z gorącym makaronem wszystko się ładnie rozpuści.

    Bakalie u nas to: siekane różne (!) orzechy i migdały, różne rodzynki, suszona żurawina (mało) i krojone w kostkę morele, Dla odmiany można dodać łyżkę kandyzowanego imbiru, mango czy ananasa (krojone w drobną kostkę), suszone śliwki, albo pomarańczkę czy mandarynkę. Ale wersja najprostsza jest najlepsza. Mniam, już się nie mogę doczekać!

  • Ja też dotąd robiłam kutię, ale chyba w tym roku skuszę się na te kluski. Tak smakowicie wyglądają.
    A czy kutia zdrowsza od klusek? – no, nie wiem. Taka klasyczna, z dużą ilością bakalii, jest naprawdę ciężkostrawna i tucząca. Ale super-smaczna :)))

  • Już znalazłem gotową bakalandu, ale skład mi nie odpowiada (margaryna – najgorszy tłuszcz świata). Czyli lepiej naprawić maszynkę.

    Pozdrawiam

    • Hm, a może by zastosować gotowy zmielony mak bez dodatków – Internet o takowym słyszał. Tylko czy smak byłby taki sam, skoro mak do klusek (z przepisu z mieleniem), nasiąka mlekiem przez 12 godzin. Ciekawe czy tylko po to, żeby się dobrze mielił, czy jest w tym inny cel.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom