Laos to nieduży, spokojny kraj położony tuż nad Tajlandią, graniczący też z Wietnamem, Birmą, Chinami, Kambodżą. Dwa miliony mieszkanców, bardzo spokojnych i przyjacielskich osób. Początki turystyki, jeszcze nie wszystko dopięte na ostatni guzik, ale widać tu ogromne starania, żeby jak najlepiej ugościć turystów, których, na razie, nie jest tu jeszcze tak wiele. Laos, pełen świątyń, uśmiechu, górzysty i niewielki.
Może nie jest to dobre dla kraju, w którym nie żyje się zbyt bogato, ale na pewno to właśnie teraz, zanim nastanie tu druga Kambodża, kiedy nie ma jeszcze oblężenia turystów, jest tu najpiękniej. Dlatego warto jak najszybciej wybrać się do Laosu i podziwiać jego uroki. Piękne widoki pasm gór rozciągających się na horyzoncie, pełno zieleni w porze deszczowej i żółty kolor Mekongu, bogatego w ryby, stanowiące jedną z podstaw tutejszej kuchni. Nieduże miasta (stolica, Vientianne, to tylko 100 tys. mieszkańców), mniejsze miejscowości i malutkie wioski, wokół których wypasa się bydło i uprawia ryż.
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie