fbpx
Czytasz właśnie
Restauracje w Łodzi – kuchnia (nie)tylko regionalna

Restauracje w Łodzi – kuchnia (nie)tylko regionalna

Restauracje w Łodzi - kuchnia regionalna
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

W lipcu 2011 wpadłam na krótko do Łodzi i zgodnie z Waszymi sugestiami odwiedziłam kilka restauracji, poszukując potraw regionalnych, charakterystycznych dla tego miasta i okolic oraz nowych, kolorowych, prostych i szybkich dań.

Będąc w Łodzi miałam tylko jeden dzień na zwiedzanie, dlatego zdążyłam odwiedzić zaledwie kilka restauracji.

Podziękowania za udostępnienie lokalu i smaczne potrawy:

Zaraz Wracam Bistro – ul. Piotrkowska 101, Łódź
Restauracja Polska – ul. Piotrkowska 12, Łódź
U Szwajcara – Tymienieckiego 22/24, Łódź

Zobacz też
Rozpoczynamy obserwowanie poczynań mistrzów

Anatewka – ul. 6 sierpnia 2/4, Łódź

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

25 komentarzy
  • To prawda. Kuchnia Dolnego Śląska też jest bardzo wymieszana, ze względu na
    napływ różnej ludności po wojnie. Podobno charakterystyczną, regionalną
    potrawą jest u nas żurek w chlebie :).

  • To ja go wobec tego znam właśnie pod nazwą „chlebek turecki”, jadłam dawno
    temu we Wrocławiu, raz w życiu i faktycznie jest pyszny. Nie wiedziałam, że
    to charakterystyczny, łódzki przysmak.

  • cd… od siebie ze stołu mówię mizeria na zsiadłym mleku (w ogóle zsiadłe
    mleko <3) i prażoki, podsmażonym boczusiem i cebulką polane mmm 😀 Że gdzie
    indziej "nie je się" knedli z truskawką na potęgę, w sezonie, to mnie do
    cna dziwi! Toż to zbrodnia 😉 Znajomi z Małopolski kręcili oczami na widok
    dużej, okrągłej, wielkością niczym baleron, kaszanki w grubym flaku, czy to
    też takie niespotykane hehe? Pozdrawiam

  • Tak w ogóle, bardzo mnie zainspirowałaś do przemyśleń. Wczoraj trafiłam tu
    o późnej porze i kiepsko się wtedy klarownie myśli, ale wałkuję ten temat w
    głowie i wpadło mi co nieco na myśl. Ja jestem typowo rodowitą Łodzianką i
    ciężko myśleć o łódzkiej kuchni i jej wyróżnikach mało znając kuchnie
    innych regionów. Dopiero kontakty ze znajomymi z innych zakątków
    uświadamiają pewne rzeczy. Podobno typowo łódzki jest hot-dog z surówkami,
    pizza z sosami (jak to tak gdzie indziej bez sosów?! :D) …cdn.

  • Niektórzy nazywają to bardziej formalnie mianem „Chlebek turecki”, ale
    pewności nie mam, czy to dokładnie to samo (smakowo i składowo) co żulik. W
    każdym razie, nigdy nie zdarzyło mi się, abym nie została zrozumiana
    prosząc w Łodzi o żulika w piekarni 😉 To taki właśnie podłużny chlebek,
    ciemny, z rodzynkami, z drobinkami ziarenek kawy, dobry powinien być
    puszysty, ale zwarty i treściwy, nie watowaty i suchy 🙂 Bardzo polecam,
    pyszności 🙂 Zajadam najczęściej bez dodatków, czasami smaruję masłem

  • Przed moją wizytą podpytywałam o regionalne łódzkie potrawy na Facebooku i
    zgłębiałam wiedzę, czytając różne artykuły i przeglądając dostępne w
    internecie menu różnych restauracji. Niestety o żulikach nikt nie
    wspominał, a szkoda. Co to takiego? 🙂

  • Zalewajka to królowa łódzkich stołów. W moim domu gości od zawsze.
    Najlepsza z podsmażanym boczkiem i cebulką, a w sezonie, z grzybami <3
    Szkoda, że skupiłaś się na restauracjach głównie, w piekarniach np. czekają
    przepyszne żuliki, o których mało kto z poza Łodzi słyszał. Polecam
    zgłębić, a najlepiej spróbować 😀

  • Dorotka powinnaś takie samo video zrobić o Wrocławiu 🙂 Co niedziele mamy problem gdzie pójść na dobry obiad (ileż można jeździć do Chrząstawy lub w akcie desperacji odwiedzać Pizze Hut :P)

  • Ależ miło oglądało mi się filmik o moim mieście;-))))). Oprócz tych miejsc
    jest także wiele innych, równie ciekawych i serwujących smaczne rzeczy.
    Łódź pod tym względem ma do zaoferowania dużo miejsc, gdzie można dobrze
    zjeść.

  • jestem Lodzianka i strasznie podoba mi sie Twoj filmik, takze uwazam ,ze w
    Lodzi sa dobre restaruracje:):):)):)Dziekuje za ten filmik jest starsznie
    sentymentalny dla mnie ,poniewaz juz nie mieskzam w Lodzi:( odwiedzam ja
    tylko raz na rok.pozdrawiam

  • Świetne video, nie mam pojęcia jak to zebrałaś, zmontowałaś, doświetliłaś.. I że Ci pozwolili filmować.. ja kiedyś pytałam, czy mogę sfotografować wnętrze i kelner się nie zgodził:) szacunek;)

    ps. gdzie kupiłaś tę bluzkę, jeśli możesz zdradzić?;)

    • Bluzka jest z Top Secret, ale to jest materiał sprzed roku, więc raczej jej już nie uświadczysz w sklepie. O dziwo, obyło się bez sztucznego doświetlania, a zgodę na filmowanie pozałatwiałam sobie wcześniej, przed przyjazdem do Łodzi :).

  • Jestem łodzianką i bardzo ucieszyłam się na ten filmik Łódź ma wiele
    kulinarnych perełek i ma właśnie bardzo bogatą kuchnie zapraszamy ponownie
    do Łodzi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom