Napoleonka i kremówka to to samo ciasto, czy dwa różne wypieki? Trudno jednoznacznie stwierdzić, zarówno ciasto napoleonka jak i ciasto kremówka przygotowuje się często w podobny sposób. Kuchnia polska, w różnych regionach kraju, zna wiele wersji tego smacznego ciasta o chrupiącym spodzie i wierzchu oraz kremowej, delikatnej, rozpływającej się w ustach masie. Dlatego u mnie będzie to jeden przepis. Choć zdaję sobie sprawę, że w każdej części Polski robi się je inaczej i są traktowane jako dwa różne ciasta. Pokażę Wam prosty przepis na napoleonkę. Lub, jak wolicie: przepis na kremówkę – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Dwa płaty ciasta, francuskiego lub półkruchego. Najlepiej takiego, które podczas pieczenia listkuje się lub bąbelkuje, tworząc chrupiące, cienkie, gęsto ułożone warstwy. Ponadto nadzienie. W zależności od regionu może być to krem z bitej śmietany, krem budyniowy lub krem z białek, które ubija się z cukrem na parze. Taki sam jak ten do przekładania zaparzanego ciasta na ptysie.
Przepis na napoleonkę
Cieniutka warstwa cukru pudru przesianego przez sitko. W tak prosty sposób dekoruje się wierzch ciasta. To właśnie polska kremówka – napoleonka, choć w niektórych częściach Polski, przechadzając się po lokalnych cukierniach, można znaleźć oba te ciastka, różniące się od siebie rodzajem spodu i nadzienia. Koniecznie dajcie znać, jak te wypieki wyglądają u Was i, oprócz tego, napiszcie, gdzie mieszkacie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego (wyjęte z lodówki na 20-30 minut przed pieczeniem; można zastąpić ciastem półkruchym (500 g))
- krem budyniowy (budyń ugotowany z 1 l mleka, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 4-6 łyżek cukru i 2 łyżek ekstraktu z wanilii, po wystudzeniu zmiksowany z 400 g (2 kostkami) masła o temperaturze pokojowej; można zastąpić go kremem z bitej śmietany ubitej z 1 l kremówki)
- cukier-puder (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto półkruche
- Jak zrobić ciasto francuskie
- Jak ugotować gęsty budyń na krem
- Jak zrobić krem budyniowy
- Jak zrobić krem z bitej śmietany
- Jak zrobić krem z piany z białek (jak do ptysi)
Jak zrobić
- Ciasto francuskie wałkujemy bardzo cienko, na grubość ok. 2-3 mm i układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto półkruche można wałkować nieco grubiej: 3-5 mm.
- Ciasto ułożone na jednej z blaszek dzielimy nożem na 12-16 równych porcji i odsuwamy poszczególne kawałki od siebie. Ciasto na drugiej blaszce pozostawiamy w całości.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół) lub 200 °C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 20 minut. Na cieście francuskim w czasie pieczenia mogą powstawać wysokie garby, które najlepiej dziurawić na bieżąco widelcem, otwierając piekarnik i przekłuwając je.
- Ciasto o złocistym kolorze wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Na wystudzony spód wykładamy krem budyniowy.
- Przykrywamy krem drugą (porcjowaną) połową ciasta i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia.
- Napoleonka to ciasto, które po schłodzeniu i stężeniu kremu wystarczy udekorować przesianym przez sitko cukrem pudrem, a następnie pokroić.
Wartości odżywcze
Napoleonka czy kremówka? Co to za ciasto?
We Wrocławiu napoleonka to ciasto z kremem z bitej śmietany. Z kolei wrocławska kremówka zawiera krem budyniowy i serwowana jest w takiej wersji, w jakiej przygotowałam ją w mojej kuchni. Podobno odwrotnie nazywane są łódzkie wersje tych ciastek. Rodacy Polacy – moglibyśmy się zdecydować! 😉
Wadowicka kremówka papieska
Od końca lat ’90 popularność zyskała kremówka wadowicka. Dzięki Janowi Pawłowi II znana też powszechnie jako kremówka papieska. Podczas jednego ze spotkań w Polsce Karol Wojtyła wspomniał czasy, w których, jako młody chłopak, jadał w Wadowicach kremówki. Zakładali się z kolegami o to, kto pobije rekord i pochłonie ich najwięcej. Słysząc tę informację, cukiernicy szybko poczuli możliwość zrobienia dobrego interesu. I słusznie! Czemu nie spopularyzować tak smacznego wypieku? Od tamtego czasu wadowickie cukiernie masowo pieką papieskie kremówki. Do dziś ciastka szczycą się mianem lokalnego przysmaku oraz stały się turystyczną atrakcją.
Dysponując przygotowanym wcześniej ciastem francuskim, można zaoszczędzić sporo czasu na zrobienie wypieku i potem przeznaczyć go na inne przyjemności :).
Ciekawa jestem bardzo: przypadła Wam do gustu? Dajcie znać w komentarzach, z którym kremem ostatecznie zagościła u Was na stole. Dopiszcie, gdzie mieszkacie oraz jaką nazwę nosi u Was w okolicy to ciasto!
Musi być pyszna!!!
To się powinno udać 😉
Musi! 🙂
Musi! 🙂