Za oknem na przemian wiosna z zimą, a u mnie na stole kalifornijskie lato. Sałata co prawda lodowa, ale kukurydza w słonecznym kolorze. Do tego zestaw pozostałych, apetycznych warzyw. Sałatka kalifornijska i zielony sok bananowy na deser.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki bazowe
- 1 główka sałaty lodowej (mała)
- 1 puszka tuńczyka (opcjonalnie; mała)
- 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- ½ zielonego ogórka
Sos
- ½ pęczka świeżego koperku (albo 2 łyżeczki suszonego)
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego (około)
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka keczupu
- 1 szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy – ksylitol)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta białego pieprzu (mielony)
- 1 czerwona cebulka (mała; drobno pokrojona)
- szczypiorek do przybrania
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić keczup
- Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak zrobić
- Pomidory kroję na ćwiartki, a następnie na ósemki. Usuwam zielone ogonki.
- Ogórek kroję na cienkie plasterki.
- Paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję na cienkie paski.
- Kukurydzę odcedzam. Wszystkie warzywa wsypuję do salaterki i delikatnie mieszam.
Sos
- Umyty i osuszony koperek drobno siekam (jeśli jest to koperek suszony, oczywiście nie trzeba tego robić) i mieszam z i jogurtem.
- Dodaję ocet, keczup i przyprawy.
- Dekoruję czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
- Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem dopiero na talerzu, bezpośrednio przed zjedzeniem.
- Można dodać niewielką ilość tuńczyka do sałatki (ładnie będzie wyglądał położony obok warzyw na talerzu).
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Taki zestaw witamin przyda się nam zwłaszcza zimą, kiedy jedzenie warzyw zwykle odkładamy „na później”, a nasz organizm tylko czeka na dostawę witamin niezbędnych do poprawnego funkcjonowania i poprawy odporności. Oto sałatka kalifornijska, którą gorąco polecam wszystkim, którzy, tak jak ja, zatęsknili za wiosenną zielenią i letnią odrobiną słońca.
„Umyty i osuszony koperek drobno siekamy (jeśli jest to koperek suszony, oczywiście nie musimy tego robić 🙂 ) i mieszamy ze śmietaną i ogórkiem . ” Czy aby na pewno ma być przy kroku nr 2. pozycja: ogórek ?
Nie, tam ma być na pewno pozycja: jogurt :).
Bardzo lubię taką sałtkę, jest lekka i kolorowa (pięknie prezentuje się na talerzu. Pozdrawiam 🙂