Zgodnie z wcześniejszą obietnicą prezentuję dzisiaj prosty przepis na kurczaka, a właściwie na kurze piersi. Kurczak z imbirem i grzybami shiitake. Pachnie imbirem, ma piękny kolor dzięki dodatkowi papryki, jest ostry w smaku za sprawą dodatku chili. Mało skomplikowany w przygotowaniu, dla wszystkich miłośników nietypowych smaków kuchni azjatyckiej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pierś z kurczaka (czyli duża, podwójna)
- 8 suszonych grzybków shiitake
- 5 cm korzenia imbiru (obrany; lub imbir sproszkowany)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula (mała)
- ½ czerwonej lub czerwono-zielonej papryki
- 10 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- ostra papryka w proszku
- oliwa z oliwek
- świeże listki kolendry i bazylii do przybrania
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Grzybki namaczam na ok. 15 minut w gorącej wodzie.
- Kurczaka kroję w paski (wtedy łatwo go będzie chwytać pałeczkami) lub po prostu w drobne kawałki.
- Marynuję mięso przez ok. 15 minut w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu i papryki w proszku (oraz ewentualnie sosu rybnego).
- Na woku lub większej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i delikatnie podsmażam drobno pokrojony czosnek.
- Dodaję pokrojony w cienkie plasterki imbir (jeśli używam sproszkowanego, po prostu lekko posypuję nim czosnek) i podsmażam przez ok. 3 minuty.
- Zwiększam ogień i wrzucam kurczaka. Podsmażam go tak długo, aż zmięknie i zmieni kolor.
- Dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam aż do jej zmiękczenia.
- Wsypuję brązowy cukier, mieszam i czekam, aż się rozpuści.
- Dorzucam pokrojone na grubsze kawałki grzybki shitake (odcedzone; jeśli grzybki miały nóżki, należy je obciąć po odcedzeniu). Podsmażam dalej (ok. 10 minut).
- Potrawę dekoruję i podaję od razu po przygotowaniu. Im bardziej gorąca tym lepiej.
- Do dekoracji używam pokrojonej w cienkie paski papryki. Jako dodatek polecam biały, krótkoziarnisty ryż lub chiński makaron.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Późne chodzenie spać nikomu nie wychodzi na dobre. Tym bardziej, gdy nad ranem następnego dnia okazuje się, że za oknem znowu plucha i mokry śnieg z deszczem, boli głowa, a chęci do wstania z łóżka raczej brak. Budziłam się chyba 5 razy i chyba 5 razy zasypiałam z powrotem. Ostatecznie dzień zaczął się dla mnie o 13.00 i poza wizytą znajomych nie zapowiadał się zbyt interesująco.
Na obiad (a raczej wczesną kolację) postanowiłam zrobić jakąś mięsną potrawę, chociaż nie byłam zbyt głodna, zjadłszy w sobotni wieczór u koleżanki sałatkę, czipsy i rekordowe 5 kawałków tiramisu (które zresztą sama zdecydowałam się niedługo przyrządzić i opublikować krótki reportaż z tego przełomowego dla mnie wydarzenia 🙂 ). Kurczak z imbirem i grzybami shiitake to pomysł na prosty obiad lub kolację w nieco orientalnym stylu.
Przepis smaczny. Długi wstęp o życiu utrudnia znalezienie istotnej części:))