Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego. W poprzednich latach to jeden ze szczególnie lubianych i wielokrotnie przygotowywanych przez Was z okazji Wielkanocy wypieków. Tym razem w wersji na kruchym cieście czekoladowym, które można zagnieść również z mąki bezglutenowej. To bez glutenu będzie bardziej sypkie niż przygotowane na zwykłej mące pszennej lub krupczatce. W obu przypadkach ciasto wygląda bardzo elegancko! Przy okazji jest dość proste do zrobienia – jak to w przypadku większości mazurków wielkanocnych bywa :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jak zrobić mazurek z czekoladą? Można na kilka sposobów, wykorzystując różne rodzaje kremu. Moja propozycja to krem czekoladowy z mascarpone, który wystarczy wymieszać łyżką, bez miksera. Doskonale pasuje też do niegokrem czekoladowy budyniowy, ale możecie zastąpić zarówno jeden, jak i drugi, dla urozmaicenia, kremami o innych smakach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do przełożenia
- krem czekoladowy z mascarpone lub krem czekoladowy budyniowy (krem z mascarpone: 500 g mascarpone + 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej; krem czekoladowy budyniowy: budyń czekoladowy ugotowany na 500 ml mleka i 200 g (1 kostki masła; ⅓ kremu odkładamy do dekoracji))
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła lub mleka/śmietanki kremówki
Do dekoracji
- suszone morele (16 sztuk)
- świeża mięta
Kruchy spód
- 2¼ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej (można zastąpić mąką bezglutenową)
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
- 3 żółtka (lub ⅓ szklanki zimnej wody)
- ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić krem czekoladowy lub krem czekoladowy budyniowy
- Polewa czekoladowa - przepisy na różne polewy
Jak zrobić
Pieczenie kruchego ciasta
- Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
- Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Zamiast ręcznego wyrabiania można wymieszać składniki za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
- Wylepiamy ciastem dno foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (dzięki temu nie będą się pod nim tworzyć bąble powietrza).
- Wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
- Upieczone ciasto studzimy w foremce, na kratce (żeby od spodu do foremki miało dostęp powietrze).
Nakładanie kremu
- Przygotowujemy krem z mascarpone i czekolady lub krem budyniowy czekoladowy i ⅔ rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wyrównując dokładnie powierzchnię kremu za pomocą łyżki lub łopatki.
Dekorowanie
- Na krem wylewamy delikatnie przestudzoną, ale wciąż płynną polewę przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub mlekiem/śmietanką. Odstawiamy ciasto do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.
- Na stężałej polewie układamy suszone morele i świeżą miętę.
- Dekorujemy morele pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Odstawiamy mazurek z czekoladą do schłodzenia w lodówce na ok. 1,5 godziny.
Wartości odżywcze
Jeśli nie macie szprycy lub rękawa cukierniczego, mazurek z czekoladą można udekorować, dodając do morelowo-miętowej dekoracji orzechy lub migdały w płatkach. Pięknie będą też wyglądać kawałki świeżych truskawek, maliny czy borówki amerykańskie. Wiem jednak, że o tej porze roku nie będzie o nie łatwo w sklepach. Malutkie beziki lub inne dekoracje cukiernicze, np. posypki też się sprawdzą. Puśćcie wodze fantazji!
Ciekawa jestem, co wymyślicie i jak udadzą się Wasze mazurki w Wielkanoc. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakowało :).
Wygląda pysznie 🙂 Jakiej wielkości foremki użyłaś?
OK, już doczytałam 😉