fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą jest godnym następcą, a może po prostu zamiennikiem, mazurka czekoladowego. W poprzednich latach to jeden ze szczególnie lubianych i wielokrotnie przygotowywanych przez Was z okazji Wielkanocy wypieków. Tym razem w wersji na kruchym cieście czekoladowym, które można zagnieść również z mąki bezglutenowej. To bez glutenu będzie bardziej sypkie niż przygotowane na zwykłej mące pszennej lub krupczatce. W obu przypadkach ciasto wygląda bardzo elegancko! Przy okazji jest dość proste do zrobienia – jak to w przypadku większości mazurków wielkanocnych bywa :).

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Jak zrobić mazurek z czekoladą? Można na kilka sposobów, wykorzystując różne rodzaje kremu. Moja propozycja to krem czekoladowy z mascarpone, który wystarczy wymieszać łyżką, bez miksera. Doskonale pasuje też do niegokrem czekoladowy budyniowy, ale możecie zastąpić zarówno jeden, jak i drugi, dla urozmaicenia, kremami o innych smakach.

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Elegancki mazurek z czekoladą na Wielkanoc czyli przepis na mazurek z czekoladą na kruchym cieście czekoladowym, przełożony kremem czekoladowym z mascarpone lub budyniowym i polany polewą z czekolady. Pięknie udekorowany morelami, kremem i miętą.
4.25 z 4 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 3 godziny 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek z czekoladą, mazurek z czekolady, mazurek z kremem czekoladowym, mazurek z kremem z czekolady
Liczba porcji: 1 foremka kwadratowa o boku 23 cm
Kalorie: 458.1kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do przełożenia

  • krem czekoladowy z mascarpone lub krem czekoladowy budyniowy (krem z mascarpone: 500 g mascarpone + 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej; krem czekoladowy budyniowy: budyń czekoladowy ugotowany na 500 ml mleka i 200 g (1 kostki masła; ⅓ kremu odkładamy do dekoracji))

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub mleka/śmietanki kremówki

Do dekoracji

  • suszone morele (16 sztuk)
  • świeża mięta

Kruchy spód

  • szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej (można zastąpić mąką bezglutenową)
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
  • 3 żółtka (lub ⅓ szklanki zimnej wody)
  • ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić krem czekoladowy lub krem czekoladowy budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - przepisy na różne polewy

Jak zrobić

Pieczenie kruchego ciasta

  • Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
  • Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Zamiast ręcznego wyrabiania można wymieszać składniki za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
  • Wylepiamy ciastem dno foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (dzięki temu nie będą się pod nim tworzyć bąble powietrza).
  • Wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
  • Upieczone ciasto studzimy w foremce, na kratce (żeby od spodu do foremki miało dostęp powietrze).

Nakładanie kremu

  • Przygotowujemy krem z mascarpone i czekolady lub krem budyniowy czekoladowy i ⅔ rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wyrównując dokładnie powierzchnię kremu za pomocą łyżki lub łopatki.

Dekorowanie

  • Na krem wylewamy delikatnie przestudzoną, ale wciąż płynną polewę przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub mlekiem/śmietanką. Odstawiamy ciasto do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.
  • Na stężałej polewie układamy suszone morele i świeżą miętę.
  • Dekorujemy morele pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
  • Odstawiamy mazurek z czekoladą do schłodzenia w lodówce na ok. 1,5 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 458.1kcal (23%) | Carbohydrates: 30.38g (10%) | Białko: 6.63g (13%) | Fat: 34.75g (53%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 98.63mg (33%) | Sód: 124.38mg (5%) | Potas: 272.94mg (8%) | Fiber: 3.5g (15%) | Cukier: 10.69g (12%) | Witamina A: 1133.5IU (23%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 73.6mg (7%) | Żelazo: 3.5mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeśli nie macie szprycy lub rękawa cukierniczego, mazurek z czekoladą można udekorować, dodając do morelowo-miętowej dekoracji orzechy lub migdały w płatkach. Pięknie będą też wyglądać kawałki świeżych truskawek, maliny czy borówki amerykańskie. Wiem jednak, że o tej porze roku nie będzie o nie łatwo w sklepach. Malutkie beziki lub inne dekoracje cukiernicze, np. posypki też się sprawdzą. Puśćcie wodze fantazji!

Zobacz też
Kormos - grecki przysmak

Mazurek z czekoladą
Mazurek z czekoladą

Ciekawa jestem, co wymyślicie i jak udadzą się Wasze mazurki w Wielkanoc. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakowało :).

2 komentarze
4.25 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom