fbpx
Czytasz właśnie
Crème fraîche

Crème fraîche

Creme fraiche

Crème fraîche czyli, w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego, świeża śmietana. Najlepsza śmietanka do sosów, o wspaniałej gęstości i kremowej konsystencji. Świetnie nadaje się do wykorzystywania również w deserach, zwłaszcza jako składnik bitej śmietany. Niełatwo dostać ją w sklepach, za to niezwykle prosto przygotowuje się ją w domu. Polecam Wam spróbować, jest rewelacyjna! Zobaczcie jak zrobić creme fraiche w prosty sposób.

Zobacz też: Jak zrobić w domu kefir oraz jogurt naturalny

Oryginalna, francuska śmietanka creme fraiche może zawierać ok. 10-45% tłuszczu. Ta klasyczna i najlepsza zawiera jedynie śmietanę i kultury bakterii, żadnych dodatkowych zagęstników typu guma ksantanowa czy skrobia. Jest delikatnie ukwaszona i gęsta. Świetnie nadaje się do gotowania, ponieważ dzięki swojej tłustości nie ulega zwarzeniu. Można też stosować ją jako dodatek do dipów, chociaż do nich bardziej polecałabym Wam przygotować jogurt. W razie potrzeby zawsze można odcedzić go w lodówce, na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem lub serwetką.

Gęsta śmietanka do deserów, sosów i zup

Przetestowałam ją jako dodatek do deserów owocowych, z którymi świetnie się komponuje. Spróbujcie dodać ją, zamiast mieszanki śmietany i mascarpone, do truskawek ze śmietaną lub udekorować nią inne, świeże owoce podane w miseczce. Nadaje się też do przygotowania bitej śmietany i należy z nią postępować dokładnie tak samo jak ze śmietanką kremówką 30-36% – dobrze schłodzić przed ubijaniem.

W Polsce creme fraiche można kupić w niektórych hipermarketach i delikatesach premium. Domowym sposobem łatwo jest przygotować zamiennik, dodając odrobinę maślanki lub jogurtu naturalnego do śmietanki kremówki 36%.

Zobacz też
Smażone krewetki z porem

Crème fraîche

Creme fraiche

Creme fraiche czyli śmietanka zakwaszona jogurtem, kefirem lub maślanką, bardzo tłusta i gęsta. Idealna do wykorzystania do zup, sosów czy dekoracji deserów, a nawet do ubijania.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Leżakowanie: 12 godziny
Razem: 12 godziny 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska
Przepis na: crème fraîche
Liczba porcji: 530 ml
Kalorie: 328kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 2-3 łyżki maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Wszystkie składniki muszą być naturalne: bez konserwantów, skrobi modyfikowanej i innych zagęszczaczy.

Jak zrobić

  • Śmietankę mieszam z maślanką/kefirem/jogurtem i odstawiam na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej, do bardzo delikatnego zakwaszenia i zgęstnienia (gęsta śmietanka, w której stanie łyżeczka) lub 8-12 godzin w lodówce (uzyskana śmietanka będzie nieco rzadsza).

Wartości odżywcze

Serving: 100ml (wersja z maślanką) | Kalorie: 328kcal (16%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 129mg (43%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 78mg (2%) | Witamina A: 1385IU (28%) | Witamina C: 0.6mg (1%) | Wapń: 68mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Creme fraiche – czym zastąpić

Jako dodatek do owocowych deserów najlepiej wykorzystać gęsty jogurt grecki, krem jogurtowy lub serek mascarpone. Ten ostatni jest jednak dużo tłustszy i bardziej kaloryczny, a dodatkowo – nie ma kwaskowatego posmaku, charakterystycznego dla francuskiej, tłustej śmietanki.

Crème fraîche
Crème fraîche

Jak Wam smakuje? Dostrzegacie różnicę w porównaniu ze śmietanką kremówką 36%? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom