fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z indykiem i groszkiem

Makaron z indykiem i groszkiem

Makaron z indykiem i groszkiem

Połączenie makaronu i drobiu w polskim wydaniu to makaron z indykiem i groszkiem, z dodatkiem pieczarek oraz sosu przygotowanego na bazie białego wina i śmietanki kremówki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Może komuś przypadnie do gustu jako sobotnie danie. Nie jest trudne do przygotowania, ma odrobinę kolorów dla pobudzenia apetytu, a przy okazji świetnie go zaspokoi :).

Zobacz też
Łosoś pieczony bez tłuszczu

Makaron z indykiem i groszkiem

Makaron z indykiem i groszkiem

Smaczny obiad czyli pożywny makaron z indykiem i groszkiem, z dodatkiem pieczarek, czosnku i papryki oraz natki pietruszki, w sosie na bazie śmietanki i białego wina.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: makaron z indykiem i groszkiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 sznycli z indyka (pokrojone w kostkę o wielkości 1 kęsa)
  • ½ szklanki białego wina
  • kilka pieczarek (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 1 czerwona papryka (drobno pokrojona)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 kubek rosołu lub wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym)
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
Przydatne poradniki
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić zasmażkę

Jak zrobić

  • Mięso podsmażam szybko na oliwie, na dużym ogniu (szybko zamknie pory i nie „odda” swojego smaku do sosu). Odkładam na talerz.
  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
  • Dodaję paprykę, mieszam i smażę, aż zmięknie.
  • Dokładam pieczarki i dalej smażę. Gdy zmiękną, zalewam białym winem, rosołem i kremówką oraz dodaję groszek. Mieszam.
  • Gdy groszek zmięknie, dokładam usmażone mięso. Mieszam i zostawiam na ogniu.
  • Na koniec, gdy mięso z sosem jest na ogniu, gotuję makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Z roztopionego masła i mąki robię zasmażkę 1. stopnia.
  • Dodaję zasmażkę do potrawki z indyka, dokładnie mieszam.
  • Przyprawiam, cały czas trzymam na ogniu i czekam, aż całość zgęstnieje.
  • Podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

17 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom