Szpajza cytrynowa to śląski deser lekki jak chmurka. Niestety szpajza z cytryną jako lekka może być rozpatrywana tylko wtedy, gdy mowa o konsystencji. Za sprawą cukru i jajek oraz bitej śmietany kalorii ma sporo. To jedna z dwóch klasycznych wersji śląskiego deseru. Obok swojej siostry, szpajzy czekoladowej, króluje na imprezach rodzinnych i w Święta na Śląsku. Znany i lubiany śląski maszkiet! Zobaczcie przepis na szpajzę cytrynową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
Skąd taka nazwa deseru? W gwarze śląskiej zapożyczono ją z języka niemieckiego, bo speise, w tłumaczeniu na język polski, oznacza… danie, potrawę, pokarm. Spolszczona pisownia i oto mamy własne, nowe słowo!
Przepis na szpajzę cytrynową
Można podać ją na wiele sposobów, przekładając w pucharku wersję cytrynową z kakaową lub wybierając tylko jeden, żółty kolor. Bardzo ładnie prezentuje się z bakaliami. Ułóżcie je warstwowo, naprzemiennie z żółtą masą. Migdały, rodzynki, orzechy… Do żółtej masy jajecznej z cytrynową nutką pasuje niemal wszystko.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Szpajza z cytryną
- 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek)
- 5 łyżek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 5 łyżeczek żelatyny
- ½ szklanki wody
- sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji)
Do dekoracji
- bita śmietana (z 250 ml śmietanki kremówki)
- bakalie (opcjonalnie; migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy)
- świeże owoce (opcjonalnie; truskawki, maliny, borówki, jagody)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wyparzyć jajko
- Piana z białek – jak ubić
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
- Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy jest już dobrze rozmieszana, dodaję sok z cytryny. Odstawiam do przestudzenia.
- Żółtka ucieram z cukrem na puch, niemal do białości.
- Ubijam białka na sztywną pianę.
- Dodaję połowę piany białek do masy żółtkowej i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Powtarzam czynność z drugą połową piany z białek.
- Cały czas mieszając, powoli, wlewam do masy ostudzoną żelatynę.
- Przekładam masę do pucharków (można układać warstwowo, naprzemiennie z bakaliami) i odstawiam do lodówki do stężenia.
- Serwuję szpajzę cytrynową udekorowaną świeżą miętą, bitą śmietaną i owocami.
Wartości odżywcze
W najprostszy sposób można przelać masę do pucharków, odstawić do stężenia, a potem, jeszcze przed podaniem, udekorować bitą śmietaną, owocami lub bakaliami czy polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się nie tylko na rodzinnym stole, ale także na ważnej uroczystości. Kto z Was był kiedyś na śląskim weselu? Serwowano na nim szpajzę?
Szpajza cytrynowa przepis
W wersji świątecznej, na Boże Narodzenie, można przyozdobić szpajzę wiórkami kokosowymi. Świetnie będzie do niej także pasować skórka z pomarańczy, sezonowe owoce świeże lub suszone. Oraz bakalie. Może jeszcze coś zielonego, np. listki mięty. Piękna kolorystyka!
Co Wy na to? Znacie ten smak? Ciekawa jestem, czy ten tradycyjny, śląski deser przypadnie Wam do gustu. Czekam na komentarze, jak udała się cytrynowa szpajza według mojej receptury!
Kupiłam dzisiaj stewię – w moim markecie jest opisana jako „Słodkie ziele” :). Gdyby nie wcześniejszy komentarz od my sElf, pewnie bym się nie domyśliła, że to właśnie to.
Zawsze potem, po takiej uroczej chmurce, można pobiegać, okna umyć albo coś…
wygląda pysznie!
uroczą mają nazwę 🙂 i smak pewnie też.
@my SElf stewia chyba też fajnie by pasowała do wszelkich zielonych koktajli – czytałam, że ma spore ilości cukrów.
„Boże, spraw, żeby te wszystkie kalorie poszły w cycki!”.
Słodkie dania można też przybierać stewią 🙂
wspaniale jest jeść taki cytrynowy deserek, gdy za oknem już słonecznie 🙂
No to ja poprosze dwie takie cytrynowe chmurki 🙂 Jak szalec to szalec. Tym bardzej, ze duzy biust gwarantowany :))
Pozdrawiam!
@Majka na każdą pierś jedna chmurka, powiadasz? 😉 Chciałam zamieścić pod spodem moje zdjęcie „przed” i „po”, ale zdecydowałam, że może jednak nie ;).
Ten deser jest sexy!