fbpx
Czytasz właśnie
Pieczony łosoś z koprem włoskim

Pieczony łosoś z koprem włoskim

Pieczony łosoś na sałatce z selera naciowego i kopru włoskiego

Kiedy przyszła mi ochota na znaną, a jednocześnie nietypową w smaku rybę, spojrzałam do zamrażalnika z nadzieją na odnalezienie jakiegoś rybnego smakołyku, który mnie zaskoczy. W środku czekał na mnie łosoś, kusząc swoim pomarańczowym kolorem. Łosoś na szpinaku, łosoś na maśle… Przejrzałam swój zeszyt z przepisami, a wzrok zatrzymał się na łososiu po australijsku. Pieczony łosoś z koprem włoskim. Brzmiało ciekawie i odrobinę nietypowo. Dokładnie tego szukałam.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczny obiad

Łosoś to jedna z tłustszych ryb, dlatego tak dobrze smakuje i łatwo łączy się z innymi, aromatycznymi składnikami. Chociaż sam ma dość intensywny i charakterystyczny smak, można wzbogacać go dodatkami – tymi bardziej łagodnymi i tymi ostrymi, o mocnych zapachach i kontrastującym posmaku.

Zobacz też
Sos z kurek

Pieczony łosoś z koprem włoskim to prosty przepis, a jednocześnie wyszukane składniki, z których na talerzu możecie stworzyć piękną kompozycję. Ciekawe czy przypadnie do gustu Wam i Waszym gościom, a może domownikom? To bardzo elegancki obiad, ale możecie zrezygnować np. z kawioru i wtedy o wiele częściej ryba w takiej wersji może pojawiać się na Waszych stołach.

Pieczony łosoś na sałatce z selera naciowego i kopru włoskiego

Pieczony łosoś z koprem włoskim

Pyszny łosoś pieczony z dodatkiem kopru i kaparów, podawany na pieczonym selerze naciowym i marchewce, z surówką z kopru włoskiego.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Australijska, Europejska
Przepis na: pieczony łosoś z koprem włoskim
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka ziaren kolendry (roztarte w moździerzu)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 średnia marchewka (pokrojona w słupki)
  • 3 łodygi selera naciowego (pokrojone na kawałki o grubości 0,5 cm)
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (mielony)

Sałatka

  • 1 oczyszczony koper włoski (fenkuł)
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku (drobno pokrojony)
  • sól i pieprz

Do dekoracji

  • 4 łyżki ikry z łososia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Rozmrożonego łososia kroje na 4 części i wkładam do miski. Zalewam oliwami, nacieram czosnkiem, posypuję drobno posiekanym tymiankiem, pokrojonymi listkami bazylii, kolendrą, białym pieprzem i solą.
  • Przykrywam i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
  • Na dnie żaroodpornego naczynia układam marchewkę i seler naciowy, przykrywam kawałkami łososia i zapiekam przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C (zostawiam minimalnie uchylone drzwiczki).
  • Podczas pieczenia co 5 minut polewam łososia marynatą.
  • Kroję w piórka koper włoski, polewam sokiem wyciśniętym z cytryny i posypuję startą, cytrynową skórką, solą i pieprzem.
  • Pietruszkę, oliwę i kapary miksuję w blenderze, nakładam na wierzch łososia i posypuję szczypiorkiem.
  • Na talerzu układam sałatkę z kopru, na wierzch kładę marchewkę i seler oraz rybę. Dekoruję ikrą z łososia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
11 komentarzy
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom