Sałatka, w skład której wchodzi ser pleśniowy, to kolejne, po grillowanym serze camembert, pod względem łatwości i szybkości przygotowania danie. Soczyście zielony kolor cukinii, delikatna zieleń kalarepki i zielony pieprz w serze pleśniowym President tworzą zgrane trio, które na zakończenie lata wykona swój popisowy numer smakowy. Sałatka z cukinii, kalarepki i serka pleśniowego. Bardzo lubię takie serowe sałatki, są pożywnymi przekąskami, które z powodzeniem mogą zastąpić dania obiadowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 sery pleśniowe camembert
- 2 kalarepy (obrane, pokrojone w cienkie plastry)
- 1 cukinia (średniej wielkości; umyta, pokrojona w cienkie plastry)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Połowę listków bazylii kroję i mieszamy z czosnkiem, octem, szczyptą soli i oliwą z oliwek.
- W salaterce mieszam sos razem z kalarepą i cukinią, odstawiam na kilka minut do nasączenia.
- Nakładam porcję sałatki na talerz, otaczam pokrojonym w trójkąciki serem pleśniowym President, ozdabiam pozostałymi listkami bazylii, posypuję pieprzem i podaję.
Wartości odżywcze
Korzystając z okazji, przypominam o serowym konkursie President :).
smacznego , bo jest do czego .. super przepis :))
bardzo fane :
Dlaczego danie zawierające ser jest dopisane do kategorii „Weganizm”???
Kiedyś była jedna kategoria „Weganizm i wegetarianizm” i zostało tu przez pomyłkę, ale już wylatuje :).
Fajowe
uwielbiam kalarepę! nie jadłam jej kilka lat. aż mi smaka narobiłaś;)
Kilka to i tak mało, ja nie jadłam kilkanaście ;). Ale teraz nadrobię zaległości :).
Chyba się skusze – w domu czeka i ser i cukinia – trzeba tylko kalarepkę nabyć. Pozdrawiam!