Doskonałe jako przystawka lub główne danie, nadziewane kalmary w białym winie, mieszanką kaszy manny, słonecznika, drobno posiekanej cebulki i pomidorów będą elegancko prezentować się na talerzu w towarzystwie odrobiny zielonej bazylii. Przygotowanie w taki sposób kalmarów nie jest czasochłonne, a stosując różne sposoby krojenia, możemy osiągnąć na talerzu naprawdę ciekawe efekty.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza i inne przepisy na potrawy kuchni włoskiej
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg kalmarów (najlepiej gotowe tuby)
- 1 pomidor (sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 1 szklanka łuskanego słonecznika lub orzechów piniowych
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 szklanka rodzynek sułtańskich (sparzone, odcedzone)
- 1,5 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
- 2 jajka (roztrzepane)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka białego wina
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Tułowia (w sklepach dostępne są gotowe, oczyszczone kalmary, bez macek; jeśli oczyszczasz kalmary własnoręcznie, macki możesz wykorzystać jako składnik farszu) blanszuję przez ok. 2-3 minuty.
- Cebulę, rodzynki, słonecznik, kaszę, pomidor i jajko mieszam dokładnie w misce, doprawiam solą i pieprzem.
- Nadziewam kalmary farszem i z obu stron zamykam za pomocą wykałaczek.
- Smażę na średnim ogniu ze wszystkich stron na oliwie, przez kilka-kilkanaście minut, aż do zarumienienia. Zalewam winem, przykrywam i duszę aż do odparowania płynu.
- Serwuję gorące, w całości lub fantazyjnie poprzekrawane, ozdobione rodzynkami, orzeszkami, słonecznikiem i zielonymi listkami bazylii.
Masz wspaniale przepisy!
[..YouTube..] Masz wspaniale przepisy!
;***
[..YouTube..] ;***
Można smażyć na oliwie z oliwek, miliony Włochów nie mogą się mylić :).
[..YouTube..] Można smażyć na oliwie z oliwek, miliony Włochów nie mogą się mylić :).
[..YouTube..] Można smażyć na oliwie z oliwek, miliony Włochów nie mogą się mylić :).
[..YouTube..] @mania9016 Można smażyć na oliwie z oliwek, miliony Włochów nie mogą się mylić :).
[..YouTube..] @mania9016 Można smażyć na oliwie z oliwek, miliony Włochów nie mogą się mylić :).
Nigdy w zyciu nie widziałam, zeby ktokolwiek cokolwiek smazył na oliwie z oliwek! Jak uczestniczka programu „Hells Kitchen ” tak zrobiła, to usłyszała pare zwrotów typu „you fu..ing idiot ” od Gordona Ramseya; w sumie Martha Stewart tez wiele razy mowiła, ze oliwy poprostu NIE WOLNO uzywac do smazenia!!!
[..YouTube..] Nigdy w zyciu nie widziałam, zeby ktokolwiek cokolwiek smazył na oliwie z oliwek! Jak uczestniczka programu „Hells Kitchen ” tak zrobiła, to usłyszała pare zwrotów typu „you fu..ing idiot ” od Gordona Ramseya; w sumie Martha Stewart tez wiele razy mowiła, ze oliwy poprostu NIE WOLNO uzywac do smazenia!!!
Prosze uwazac na palce !!!
Smacznego.
[..YouTube..] Prosze uwazac na palce !!!
Smacznego.
zajebista pokrywka
[..YouTube..] zajebista pokrywka
Czy smak kalmarów można do czegoś przyrównać? (Wiem, że jeśli się długo pości, to wszystko smakuje jak kurczak 😉 Pratchett.) Ja się trochę boję próbować owoców morza.
Jestem ciekawa takich kalmarów. Jedyne z jakimi do tej pory miałam do czynienia to kalmary w sałatce pokrojone w krążki. Nawet nie wiem jak były przygotowywane. Te Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
Zapowiada się smakowicie. Wczoraj właśnie czytałem sobie w nowo nabytej książce Jacquesa Pepina jak takie kalmary się nadziewa 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiam kalmary pod kazda postacia. Takie faszerowane tez lubie. Niestety zrazilam sie do nich ostatnio, kiedy musialam walczyc z ich przygotowaniem (a dokladnie sciaganiem z nich skory i obcinaniem macek:)) Jak tylko uda mi sie kupic takie juz gotowe „tuby” to na pewno wykorzystam Twoj przepis :))
Ja bym się chyba takiego procederu nie podjęła, dlatego, póki co, korzystam z rozwiązania „na skróty” :).
a gdzie nalezy w sklepie szukac kalmarów? bedzie to raczej w dziale rybnym, czy w jakichs marynowanych sloikach?
Świeże na dziale rybnym. Moje były w woreczku, mrożone, na dziale mrożonek. I od takich najlepiej zacząć przygodę z kalmarami, bo jedyne, czego wymagają, to rozmrożenie :).
ojej, cudowne! chociaz kalmarów nigdy nie jadłam. ale może…? zobacze, co zrobic z tak rewelacyjnym przepisem. xd
wygląda to wszystko rewelacyjnie, muszę się rozejrzeć w sklepie za tymi kalmarami i wypróbować 🙂
Dorotko, wielka szkoda, że nie mieszkam bliżej! Przyjechałabym spróbować, bo nie wiem czy lubię kalmary 😉 A jak nie wiem, to nie chcę ryzykować i napracować się bez potrzeby…
Film super! Fajna scenka na końcu. Też o czymś takim myślałam… albo o stworzeniu oddzielnego filmu: „Za kulisami” 😉
U mnie niestety coraz mniej miejsca na dysku, żeby te „kulisy” kolekcjonować. A byłoby z czego kręcić film, oj byłoby :). Następnym razem jak będziesz w okolicy Wrocławia, zapraszam na kalmary :D.
Oj, to by mi smakowało 🙂