fbpx
Czytasz właśnie
Nadziewane kalmary w białym winie

Nadziewane kalmary w białym winie

Kalmary z nadzieniem z kaszy manny i rodzynek

Doskonałe jako przystawka lub główne danie, nadziewane kalmary w białym winie, mieszanką kaszy manny, słonecznika, drobno posiekanej cebulki i pomidorów będą elegancko prezentować się na talerzu w towarzystwie odrobiny zielonej bazylii. Przygotowanie w taki sposób kalmarów nie jest czasochłonne, a stosując różne sposoby krojenia, możemy osiągnąć na talerzu naprawdę ciekawe efekty.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza i inne przepisy na potrawy kuchni włoskiej

Nadziewane kalmary w białym winie

Nadziewane kalmary w białym winie

Nadziewane kalmary podsmażane, następnie duszone w białym winie, faszerowane pomidorem, cebulą i bułką tartą lub kaszą manną, podane z rodzynkami, bazylią i prażonym słonecznikiem.
4.50 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: nadziewane kalmary w białym winie
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kalmarów (najlepiej gotowe tuby)
  • 1 pomidor (sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika lub orzechów piniowych
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka rodzynek sułtańskich (sparzone, odcedzone)
  • 1,5 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego wina
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Tułowia (w sklepach dostępne są gotowe, oczyszczone kalmary, bez macek; jeśli oczyszczasz kalmary własnoręcznie, macki możesz wykorzystać jako składnik farszu) blanszuję przez ok. 2-3 minuty.
  • Cebulę, rodzynki, słonecznik, kaszę, pomidor i jajko mieszam dokładnie w misce, doprawiam solą i pieprzem.
  • Nadziewam kalmary farszem i z obu stron zamykam za pomocą wykałaczek.
  • Smażę na średnim ogniu ze wszystkich stron na oliwie, przez kilka-kilkanaście minut, aż do zarumienienia. Zalewam winem, przykrywam i duszę aż do odparowania płynu.
  • Serwuję gorące, w całości lub fantazyjnie poprzekrawane, ozdobione rodzynkami, orzeszkami, słonecznikiem i zielonymi listkami bazylii.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nadziewane kalmary w białym winie
Nadziewane kalmary w białym winie
27 komentarzy
4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom