fbpx
Czytasz właśnie
Makaron muszle z pieczarkami

Makaron muszle z pieczarkami

Makaron muszle z farszem pieczarkowym

Dziś prezentacja pierwszego z pięciu zwycięskich przepisów konkursowych przesłanego przez Marię Konieczną. Conchiglie czyli makaron w kształcie muszli, który daje możliwość faszerowania nieskończoną liczbą sosów i farszy. Maria proponuje nadzienie pieczarkowe, dodatkowo z twarożkiem, cebulą i natką pietruszki. Makaron muszle z pieczarkami – z pewnością będzie smacznie, szybko i prosto. 

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Taki makaron muszle z pieczarkami, na zimno, można zaserwować jako smaczną przekąskę imrezową lub podawać gorący, prosto z piekarnika. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakować – moim zdaniem to bardzo udane połączenie smacznych składników.

Makaron muszle z nadzieniem pieczarkowym

Makaron muszle z pieczarkami

Makaron muszle z pieczarkami czyli conchiglie z pieczarkami zapiekane w piekarniku. Danie na obiad lub jako przekąska imprezowa.
4.77 z 13 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: conchiglie z pieczarkami, makaron muszle z pieczarkami, muszle nadziewane pieczarkami, muszle zapiekane z pieczarkami
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 847kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 20 sztuk makaronu muszle duże
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki masła
  • 200 g pieczarek
  • 200 g twarogu
  • 150 g sera żółtego (starty na tarce o grubych oczkach)
  • kilka listków bazylii (drobno posiekana)
  • natka pietruszki (drobno posiekana)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (zatrzymujemy proces gotowania), następnie przerzucamy na durszlaku razem z oliwą.
  • Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, szklimy cebulę.
    Szklenie cebuli na maśle
  • Do cebuli dodajemy poszatkowane pieczarki. Smażymy do momentu, gdy cała woda odparuje.
    Podsmażenie pieczarek
  • Gdy pieczarki ostygną, dodajemy do nich twarożek, natkę, bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
    Gotowy farsz pieczarkowy z twarożkiem
  • Wypełniamy powstałym farszem muszle i układamy w natłuszczonym pozostałym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
    Makaron przed zapiekaniem

Wartości odżywcze

Serving: 375g | Kalorie: 847kcal (42%) | Carbohydrates: 50g (17%) | Białko: 40g (80%) | Fat: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 29g (181%) | Cholesterol: 141mg (47%) | Sód: 1015mg (44%) | Potas: 729mg (21%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 2065IU (41%) | Witamina C: 16.3mg (20%) | Wapń: 663mg (66%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można ułożyć w misce lub stworzyć takie proste, a efektowne kompozycje na talerzach!

Zobacz też
Sałatka z pomidora, awokado i truskawek

Makaron muszle z nadzieniem pieczarkowym
Makaron muszle z nadzieniem pieczarkowym

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował makaron muszle z pieczarkami! Bardzo jestem ciekawa :).

14 komentarzy
4.77 from 13 votes (13 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom