Ciasto wiewiórka – tak, to możliwe! Przepis na ciasto wiewiórka Was zaskoczy! „Pieczona wiewiórka”? Moi znajomi nie wierzyli, że odważę się przygotować takie danie. Z tajemniczym uśmiechem zapewniałam, że zrobię pieczoną wiewiórkę, w dodatku z orzechami. Na szczęście nie jest to potrawa podobna do pieczonych w Peru świnek morskich. Zobaczcie jak zrobić placek wiewiórka! Podobno funkcjonuje również pod nazwą dziad cynamonowiec.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Jesienią, w towarzystwie przyjaciółek i filiżanki dobrej herbaty, placek wiewiórka uprzyjemni nam długie, chłodne wieczory. Pięknie pachnie cynamonem i jabłkami. Orzechy cudownie chrupią w klasycznym, ucieranym, upieczonym cieście. To taki idealny wypiek sezonowy na jesienno-zimowy czas.
Przepis na ciasto wiewiórka
Pieczone w piekarniku. „Rudy” kolor i ciemniejsze, brązowe akcenty wypiek zawdzięcza orzechom włoskim. Natomiast jego suchość przełamują jabłka. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem i można podawać. Z pewnością Was zachwyci!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
- 4 jajka
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (lepiej zastąpić ksylitolem)
- 1 szklanka orzechów włoskich (posiekane)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Można upiec ciasto na większej blaszce – wtedy wyjdzie trochę niższe
- Jak przygotować bakalie do ciasta
- Zakalec – jak go uniknąć
Jak zrobić
- Jajka ubijam z cukrem na gładko.
- Dosypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Delikatnie mieszam łyżką, żeby połączyć składniki.
- Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewam olej. Dokładnie łączę z orzechami i jabłkami.
- Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 30 minut.
- Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady. A może potem do przełożenia krem z bitej śmietany i mascarpone? To dopiero byłoby z pewnością luksusowe ciasto!
Ciasto wiewiórka przepis
Jeszcze odrobina polewy czekoladowej na sam wierzch. Tak dla pełni szczęścia. Wyobrażacie sobie ten smak? Można byłoby nawet przygotować je w okrągłej tortownicy i zaserwować potem jako urodzinowy wypiek. W efekcie rozmarzyłam się i planuję, czy może nie upiec takiej wersji „na bogato”…
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam placek wiewiórka. Zaskoczył Was jej smak? A może jednak inne jabłkowe wypieki lepsze? Bardzo jestem ciekawa, co napiszecie :).
Pycha! Wczoraj upieczone 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/Zdjęcie0569.jpg[/img]
Uwielbiamy to ciasto!! Dzięki za przypomnienie przepisu. W wersji „ulepszonej” polecam z masą cappucino z jajek ubijanych na parze 🙂
Zrobiłam według tego przepisu- pyyyyycha! Przecięłam ciasto na pół i dodałam masę krówkową- polecam dla łasuchów 😉
pycha!!!!! wlasnie upieklam, cudowne!!1
Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu. Daaawno temu go robiła, zgubiłam przepis szukałam i nic, aż do teraz. Ciasto oczywiście upiekłam, wyszło jak zawsze świetne. Mam dodatkowe pytanie, czy może wiesz jaka jest kaloryczność tego cudeńka w 100g?
Policz sobie kaloryczność dodawanych produktów i podziel. Wyjdzie Ci mniej więcej kaloryczność. Pomocna jest stronka ileważy.pl.
Upiekłam,jest super!
Cieszę się, że smakuje :).
to jedyne ciasto które mi wychodzi, polewam je polewą czekoladową, a czasem przekładam masa budyniowa
[..YouTube..] to jedyne ciasto które mi wychodzi, polewam je polewą czekoladową, a czasem przekładam masa budyniowa
to jest tzw ciasto amerykańskie , warto dodac starta skorke pomarańczy lub cynamon nie jest wtedy takie mdle w smaku!w smaku lepsze jest na drugi dzien
[..YouTube..] to jest tzw ciasto amerykańskie , warto dodac starta skorke pomarańczy lub cynamon nie jest wtedy takie mdle w smaku!w smaku lepsze jest na drugi dzien
Fajnie, że się udało :). Ja z kolei dzisiaj spędziłam trochę czasu nad jabłecznikiem, ale dopiero jutro będę kroić bo już za późno na ciasto ;).
[..YouTube..] Fajnie, że się udało :). Ja z kolei dzisiaj spędziłam trochę czasu nad jabłecznikiem, ale dopiero jutro będę kroić bo już za późno na ciasto ;).
[..YouTube..] @jaarekparf Fajnie, że się udało :). Ja z kolei dzisiaj spędziłam trochę czasu nad jabłecznikiem, ale dopiero jutro będę kroić bo już za późno na ciasto ;).
Przed chwilą je upiekłem i świetnie wyrosło. Naprawdę super przepis. Po pierwsze bo ciasto robi się błyskawiczne, po drugie jest bardzo proste w wykonaniu, a po trzecie znakomicie smakuje – nie jest za słodkie, a smaki jabłek i orzechów świetnie się ze sobą mieszają.
[..YouTube..] Przed chwilą je upiekłem i świetnie wyrosło. Naprawdę super przepis. Po pierwsze bo ciasto robi się błyskawiczne, po drugie jest bardzo proste w wykonaniu, a po trzecie znakomicie smakuje – nie jest za słodkie, a smaki jabłek i orzechów świetnie się ze sobą mieszają.
[..YouTube..] ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, robi sie je błyskawicznie, pieknie wyrosło, a u mnie jest wyczynem, bo żadne ciasto nigdy mi nie wyrasta!zamiast jabłek, których nie miałam dodałam rodzynki, a na wierzch dałam polewę czekoladową!myslę, ze przełożone powidłem byłoby jeszcze smaczniejsze!ciasto jest w sam raz na pogaduchy przy kawie
można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.
[..YouTube..] można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.
[..YouTube..] dzieki za szybka odpowiedź, zabieram sie za pieczenie, potem napisze jak mi poszlo 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia
dzieki za szybka odpowiedź, zabieram sie za pieczenie, potem napisze jak mi poszlo 🙂
[..YouTube..] @milenasymilenasy można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.
[..YouTube..] czy konieczne sa jabła bo ich nie mam, a chce zrobic to ciasto dzisiaj?mozna j czmys zastąpic, rodzynkami np?
nudne i za malo slodkie mimo ze trzymalam sie prze[isu. Nic nadzwyczajnego.
Jesli juz publikowac to jakies godne uwagi przepisy, wyprobowane, sekrety slynnych kucharzy i piekarzy, a nie przecietne ciasto.
Zrobilam bardzo slodka polewe bo nudne to ciasto jak flaki z olejem
A jednak większości Czytelników smakuje, a największą popularnością cieszą się u mnie właśnie zwykłe receptury, a nie nietypowe ciasta.
kwadratowa o boku ok. 23 cm
[..YouTube..] kwadratowa o boku ok. 23 cm
[..YouTube..] @Paulitalp kwadratowa o boku ok. 23 cm
ile cm powinna mieć blacha? Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] ile cm powinna mieć blacha? Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam 🙂
Musze dawać te jabłka ? 🙂
[..YouTube..] Musze dawać te jabłka ? 🙂
Olej mieszałam łyżką,oczywiście rzepakowy-Kujawski,ten podobno najlepszy:)Ciasto się udało ale nie było takie pulchne jak to Twoje:)
[..YouTube..] Olej mieszałam łyżką,oczywiście rzepakowy-Kujawski,ten podobno najlepszy:)Ciasto się udało ale nie było takie pulchne jak to Twoje:)
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Olej mieszałam łyżką,oczywiście rzepakowy-Kujawski,ten podobno najlepszy:)Ciasto się udało ale nie było takie pulchne jak to Twoje:)
A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.
[..YouTube..] A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.
[..YouTube..] @danielek70001 A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.
Nie wiem dlaczego ale po dodaniu oleju moje ciasto zrobiło sie bardzo gęste.Ciężko było je wymieszac z jabłkami i orzechami i wylać na blachę.Może olej nie taki jak trzeba?
[..YouTube..] Nie wiem dlaczego ale po dodaniu oleju moje ciasto zrobiło sie bardzo gęste.Ciężko było je wymieszac z jabłkami i orzechami i wylać na blachę.Może olej nie taki jak trzeba?
Cieszę się, że Wam smakowało. Też bardzo je lubię i również gorąco pozdrawiam :).
[..YouTube..] Cieszę się, że Wam smakowało. Też bardzo je lubię i również gorąco pozdrawiam :).
[..YouTube..] @arturantoni Cieszę się, że Wam smakowało. Też bardzo je lubię i również gorąco pozdrawiam :).
Witam serdecznie.
Ciasto jest rewelacyjne, bardzo dziękuję za przepis.
Teraz wraz z 6-cio letnim synkiem co weekend pieczemy nowe ciasto
a nasza kuchnia również stała się „pozytywna”.
Pozdrawiamy. Kamila i Matuś.
[..YouTube..] Witam serdecznie.
Ciasto jest rewelacyjne, bardzo dziękuję za przepis.
Teraz wraz z 6-cio letnim synkiem co weekend pieczemy nowe ciasto
a nasza kuchnia również stała się „pozytywna”.
Pozdrawiamy. Kamila i Matuś.
a tam ciasto kupie ale jaka lala
[..YouTube..] a tam ciasto kupie ale jaka lala
dobrze przygotowany film
[..YouTube..] dobrze przygotowany film
Bardzo fajne ciastko ! Łatwe do przygotowania i smaczne;-) polecam przepis 🙂
[..YouTube..] Bardzo fajne ciastko ! Łatwe do przygotowania i smaczne;-) polecam przepis 🙂
Bardzo mnie zaciekawiło to ciasto, mam zamiar go upichcić… Tylko jakie wymiary blaszki?
Nie zauważyłam, że nie ma wymiarów blaszki w przepisie. Już dopisałam :).
ciasto pyszne,bardzo szybkie w wykonaniu, ale proponuje dodac cynamon,jest wtedy jeszcze lepsze!!!
dziś upiekłam. smakuje super 😀 dziękuję za przepis.
Właśnie skończyliśmy piec wiewiórkę, jeszcze gorąca a już spróbowana. Pycha. Szybko i bez kłopotu.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/IMG0000.jpg[/img]
Wyrosło pięknie wysokie, gratuluję! I cieszę się, że smakowało :).
Pani Doroto ile ja się nabiedziłam z różnymi ciastami! Nic mi nigdy nie wychodziło….z wyjątkiem zakalca oczywiście 🙂 Ale dzielnie próbowałam „podtruwając” co sobotę każdego kto miał nieszczęście wpaść mi w ręce. No i już miałam się poddać kiedy odkryłam Pozytywną Kuchnię. No i w końcu!!!!! Udało się marchewkowe a teraz mam na stole wiewiórkę,która wygląda jak u Pani na zdjęciu i jest pyszna :-)) Jak tak dalej pójdzie to się porwę na sernik!
Ciasto fajne i łatwe do zrobienia.
Serniki mają to do siebie 🙂
A ja mam wspaniały serniczek , niebo w gębie
świetny pomysł na dzisiejsze popołudnie 🙂
Do przepisu wystarczy dodać cynamon, odjąć orzechy i już mamy inny wariant :))
Polecam gorąco, rzeczywiście fantastyczne ciasto 🙂 robiłam z tego przepisu wielokrotnie i faktycznie: może dziś zrobię po raz kolejny:)
Dziękuje za odpowiedz :)) w takim razie biorę się do roboty PA PA
mam pytanie ,czy do tego ciasta nadają się jabłka papierówki .POZDRAWIAM
Jabłka winne są soczyste, twarde, kwaśnawe, ale jednak czuć w nich odrobinę słodyczy. Te papierówki, które dała mi w niedzielę teściowa, nadawałyby się, więc pewnie Twoje też :).
pyszne ciasto…polecam… latwe szybkie i smaczne…zrobilam…ciasto w pracy zrobilo furrore
[..YouTube..] pyszne ciasto…polecam… latwe szybkie i smaczne…zrobilam…ciasto w pracy zrobilo furrore
fajna bluzka:-)
[..YouTube..] fajna bluzka:-)
super.przepis prosty Postaram się zrobić
[..YouTube..] super.przepis prosty Postaram się zrobić
To ciasto nie skusiło mnie za bardzo składnikami i wyglądem, ale postanowiłam spróbować i upiekłam. I stało się jednych z ulubionych. Jest po prostu fantastyczne! 🙂
Wiewióreczka została zrobiona, wyszła pyszna. szybko się robi i również szybko zniknęła.
Następnym razem zrobię wersje wypasioną z rodzynkami i kremem.
Pozdrawiam.)
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/12/Nk2.JPG[/img]
A na zdjęciu to chyba nie wiewióreczka? 😉 Chociaż też ruda i też ciasteczko ;).
Pyszna wiewióreczka:-) Na moim stole gościła w sobotę i zniknęła błyskawicznie;-) I tak myślę o wersji świątecznej… przełożonej kremem budyniowym… niam…
Biedny tylko mój mąż, bo mikser odmowił posłuszenstwa i musialam go zagonic do ubijania;-)
piekłam wiewiórkę nie wiedząc, że to wiewiórka :))) po wierzchu proponuję nutellą posmarować i migdały położyć, a do środka rodzynek dorzucić, to się wypaśna wiewiórka nazywa :)))
Brawo dziewczyny! Pamiętajcie, nie pójdzie w biodra, pójdzie w biust ;).
Znam to ciasto w trochę innej postaci, u mnie się nazywa „meduza”, samo ciasto wygląda tak samo ale na wierzch się daje budyń gotowany na soku z ananasa z puszki, na budyń osączonego ananasa i na to się wylewa tężejącą galaretkę żółtą. Naprawdę pyszne!
Świetny pomysł, musi rewelacyjnie smakować, wyglądać zresztą też :).
jaka fajna nazwa tego ciacha 😉 wygląda przepysznie
Jest nieścisłość w orzechach: w przepisie piszesz, że posiekane, w filmiku mówisz, że zmiksowane (nie wiem, co to znaczy, „miksować” to przecież „mieszać”), a widać starte. To jak w końcu?
Ja posiekałam. I prawie się wściekłam przy tym (NIE ZNOSZĘ siekać orzechów).
Dlatego ja posiekałam w blenderze. A w filmach zdarza mi się przejęzyczać na różne sposoby, to nie pierwszy raz ;). Orzechy z blendera wyszły trochę drobniejsze niż posiekane nożem. Za to nie musiałam się wściekać :).
Ciasto jadlam u kogos i bardzo mi smakowalo, nazwa tez fajna. 🙂 Ale i tak najbardziej wymiata Twoj longsleeve. 🙂 Cudowny! Robiony na zamowienie, czy kupiony? Pozdrawiam!
Dorotko a wiesz, że ja słyszłam o tym cieście już wiele razy ale nigdy nie robiłam.
Twoje wygląda bardzo zachęcająco 🙂
serdecznie pozdrawiam
Jeśli wilgotne, to brzmi jak ciasto dla mnie!
Dodam jeszcze krem i zamienię orzechy na laskowe 😉
Jest mniej wilgotne od jabłecznika z budyniem, ale w razie czego zawsze można nasączyć rumem :).
Właśnie siedzi w piekarniku 🙂 Sądzę, że krem załatwi sprawę 🙂
robiłam już kiedyś to ciasto i jest bardzo dobre, a Twoje wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam
Zrobię na pewno..
A jak smacznie wygląda. Mniam 🙂