fbpx
Czytasz właśnie
Rejbak – babka ziemniaczana

Rejbak – babka ziemniaczana

Rejbak - placek pieczony z surowych ziemniaków

Tomek, Czytelnik DOROTA.iN, przesłał mi jakiś czas temu przepis na rejbak. Babka ziemniaczana pieczona z utartych, surowych ziemniaków, z dodatkiem jajek i mąki oraz mleka, dzięki któremu ziemniaki nie zrobią się zbyt ciemne.

Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki

Rejbak jest daniem kuchni polskiej rozpowszechnionym m. in. na Kurpiach. W innych częściach Polski znany jest jako kugiel, polska odmiana dania, które w kuchni żydowskiej określa się jako kugel. W oryginalnym wykonaniu do placka nie dodaje się mięsa lub wykorzystuje się jedynie mięso kaczki. W Polsce spotyka się wersje z żeberkami wieprzowymi, wołowiną, skwarkami lub boczkiem. Jeśli byliście kiedyś na weselu, na którym o północy pojawił się „chłopski stół” czy „wiejski stół”, prawdopodobnie znajdowała się na nim babka ziemniaczana :).

Tomek proponuje dodać smażony z cebulą, wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę – można zdecydować się na mieszankę wszystkiego po trochu lub np. wybrać tylko boczek.

Zobacz też
Makaron świderki z grillowaną cukinią

Rejbak

Rejbak - babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, kugiel, kugel, rejbak - przepis na placek z ziemniaków z cebulą i mięsem. Rejbak to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej, znane w Polsce głównie w regionach kurpiowskich.
4.75 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 24
Kalorie: 157kcal
Przepis autorstwa: Tomek dla DorotaKaminska.pl

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg mieszanki wędzonego boczku, słoniny i kiełbasy
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • ½ szklanki mleka (gorące)
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej, teflonowej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula się zeszkli.
  • Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach albo miksujemy w blenderze (grubo starte ziemniaki to najlepsza konsystencja babki ziemniaczanej po upieczeniu). Odciskamy dokładnie na durszlaku lub sicie.
  • Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy usmażone mięso. Dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec wlewamy gorące mleko, jeszcze raz mieszamy.
  • Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 157kcal (8%) | Carbohydrates: 11g (4%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 153mg (7%) | Potas: 403mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Witamina A: 35IU (1%) | Witamina C: 9.8mg (12%) | Wapń: 35mg (4%) | Żelazo: 2.9mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakuje babka ziemniaczana? Czy rejbak – pieczony placek z ziemniaków – będzie częściej gościć na Waszych stołach?

Rejbak
Rejbak
45 komentarzy
  • To jest typowe danie paneuropejskie = wersja pommes de terre gagnes alsaciennes – istotna różnica to z ziemniaków „odzyskanych” gotowanych poprzedniego dnia, przeciśniętych przez praskę,, bez dodatku mleka za to podawane z jogurtem,, kefirem czy lokalnym „Buttermilchem’, Sauerkrautem czyli maślanką i kwaszoną kapustą, serem muenster… druga różnica to pieczenie w formie na babkę wyłożonej cieniuteńkimi plastrami-paskami mocno wędzonego boczku. Przyprawy bardzo różne – majeranek, rozmaryn, świeży tymianek i czosnek plus pieprz lub chili. W tej wersji jest to danie mocno dekoracyjne i uniwersalna zakąska gorąca do piwa, wina czy wódki…. są jakieś ślady polskie, bo autorka powtarzała ze czcią słowa „docteur de Pomian”. Potrawa jest godnym partnerem litewskiej starki, 30 lat, chateauneuf du pape czy piw typu IPA. Lizbońskie czerwone Colossal Reserva = mocne, ciężkie i garbnikowe to wersja bardziej codzienna. Wersja typowo rodzinna jaką znam jest na ziemniakach surowych tartych z ew. 1/4 do 1/2 gotowanych z odzysku i sięga północnej Białorusi… tu partnerem była nalewka – dereniówka, smorodina, żubrówka, jarzębiak czy śliwkowy bimberek na gruszkach bergamutkach wg rodzinnego przepisu sprzed setek lat, ze zboża. Miody pitne takoż, np kurpiowski na gryczanym… czwórniak na jarzębinie … kiedyś robił to APIS pod nazwą „Onufry”…

    Świetnie, że przypomniała Pani tę potrawę – godna jest tego!

  • Proponuję bez odciskania ziemniaków, bez jajek i skrobi ziemniaczanej a
    wierzch przed włożeniem do piekarnika delikatnie skropić smalcem co da
    obłędnie pyszną chrupiącą skórkę – to jest wersja sprzed co najmniej 100
    lat – tak robiono to dawniej na wsiach, najczęściej po pieczeniu chleba
    jak piec był jeszcze gorący – pycha!

  • Na Kaszubskich Ziemich jest to Kiszka ziemniaczana ja krojcok nie miałam pojęcia że takie pyszności teraz przyjdzie mi jeść 🙂

  • jadłem dziś taki sam kugiel w restauracji impresja w kadzidle i jestem tym daniem zachwycony,każdą wizytę na Kurpiach poświęcę na to pyszne jedzonko;-))

  • Bardzo dziękuję za przypomnienie wszem i wobec nazwy „kugiel”! 🙂 Pod tym szyldem znam i uwielbiam tę potrawę, która była też przygotowywana w moim domu (pochodzę z kieleckiego, obecnie świętokrzyskie). A potrawa jest znana w całej Polsce, bo prosta i sycąca i w różnych regionach ludzie powpadali na nią niezależnie 😉 Ważny jest tłuszczyk, żeby nie było za sucho. Z mlekiem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować 🙂 Plastry odgrzane następnego dnia – niebo w gębusi 🙂
    „A na zimno jeszcze lepsza” 🙂

  • na podlasiu „babka ziemniaczana” mamy rowniez „kartacze” oraz „kiszke ziemniaczana” ale zrobienie dobrej kiszeczki to high tech 🙂

  • [..YouTube..] na podlasiu „babka ziemniaczana” mamy rowniez „kartacze” oraz „kiszke ziemniaczana” ale zrobienie dobrej kiszeczki to high tech 🙂

  • pycha! 😀 z piekarnika wyjąłem około 15… o 20 śladu już nie było 😀 chciałem spróbować jak smakuje odsmażony na drugi dzień… eh 😀

  • [..YouTube..] pycha! 😀 z piekarnika wyjąłem około 15… o 20 śladu już nie było 😀 chciałem spróbować jak smakuje odsmażony na drugi dzień… eh 😀

  • Witam, ja jestem z podlaskiego i u nas na „tą” potrawę mówi sie babka ziemniaczana. Ja, tak jak moja babcia zamiast mąki dodaję około pół szklanki bułki tartej.
    Ostatnim razem jak piekłam babke to 1/3 ziemniaków wczesniej ugotowałam. Wyszła rewelacyjna.
    Teraz już zawsze będę tak robić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Witaj Doroto,

      dziękuję że zadałaś sobie trud i zrobiłaś rejbak z przepisu nadesłanego przeze mnie. 🙂 To miłe.
      Przykro mi, że ktoś posądził o podbieranie przepisów. 🙁
      Niemniej jednak ten przepis pochodzi ze zbiorów prywatnych jeszcze na długo przed tym zanim internet pojawił sie w naszym kraju.

      Pewnie znalazłbym przepis na tą potrawę na 50 blogach kulinarnych i te przepisy nie różniłyby się od siebie zbytnio.

      Niestety na zawiść ludzką nic nie poradzimy, to jest nasza cecha narodowa. Niestety jesteśmy zawistni i egocentryczni jako Polacy i to właśnie zniechęca innych do nas.

      Pozdrawiam
      Tomek

      • Dlatego trzeba robić swoje, a zawiścią się nie przejmować :). Była, jest i będzie. Przepisy są zresztą po to, żeby się nimi dzielić, wprowadzać swoje zmiany do nich i wymieniać się opiniami na ich temat, doradzać, co zrobić, żeby się udawały. Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś rozpowszechniał przepisy z Pozytywnej Kuchni, nawet nie podając źródła. Gorzej, jeśli ktoś wykorzystuje bez pozwolenia, łamiąc prawo autorskie, zrobione przeze mnie zdjęcia lub filmy. Ale to temat na osobną dyskusję :).

  • A u nas (ziemia lubuska) na taki placek mówiło się „gulok”. Ale podejrzewam, że nazwa ta została skądś przyniesiona, bo słyszałam ja tylko w jednym miejscu. Co nie zmienia faktu, że jest przepyszny i uwielbiam go 🙂

  • Znany też pod nazwą Kugiel, placek ziemniaczany – zależy od regionu Polski – ale o to samo chodzi. Można upiec nie tylko na blaszce ale w garnku, wersja z mięsem jest wyśmienita, proponuje żeberka i troche tłustego. by niebył zbyt suchy. A ja zamiast mleka dodawałam śmietanę 12. Pychotka, nawet odgrzewany.
    Pozdrawiam wszystkich.)

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom