Z okazji imienin czy innych rodzinnych uroczystości, jako alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej, moja mama, od dłuższego czasu, przygotowuje wyjątkowo prostą i zdrową sałatkę, która jest doskonałą przekąską imprezową, ale z powodzeniem można ją też podać jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet, w nieco większych ilościach, jako samodzielne danie. Sałatka z brokuła to proste w przygotowaniu i szybkie danie – wystarczy kilka minut gotowania brokułowych różyczek, zblanszowanie cebuli, dodanie oliwy i przypraw, a pozostałe składniki pochodzą z puszki, pudełka i torebki – trzeba je jedynie pokroić, odcedzić, uprażyć.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
Myślę, że taka sałatka z brokuła może stać się hitem Waszych spotkań w gronie rodziny lub znajomych – na przyjęciach organizowanych przez moją mamę zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 brokuł (tylko różyczki, podzielone na mniejsze kawałki)
- 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
- 1 puszka kukurydzy (odcedzona)
- 1-2 opakowania sera sałatkowego solankowego (np. feta; pokrojony w kostkę o boku ok. 2 cm, w pudełku)
- 4 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)
- 1-2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
- 6 łyżek oliwy (można zastąpić innym, płynnym, zdrowym olejem, np. z pestek dyni)
- 1 łyżka octu śliwkowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 12 truskawek (opcjonalnie; do dekoracji; pokrojone w ćwiartki; można zastąpić kawałkami pomarańczy bez błon lub nasionami owocu granatu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Różyczki brokułowe gotuję 5 minut w nieosolonej wodzie.
- Cebulę blanszuję przez około 3 minuty.
- Wystudzone warzywa układam w salaterce, przykrywam kukurydzą i serem, prószę uprażonym słonecznikiem.
- Polewam całość oliwą i octem śliwkowym.
- Dodatkowo, w salaterce lub bezpośrednio na talerzach, sałatkę można doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz, opcjonalnie, udekorować owocami.
Bardzo apetyczne 🙂
Chętnie zerkam na pozytywnakuchnia.pl ale np.ten filmik o sałatce jest za długi…
Wygląda pysznie jednak dodałam mniej cebuli ponieważ za nią nie przepadam 🙂
Witam, czy możemy się w najbliższym czasie spodziewać jakiś przepisów dla kobiet w ciązy? Sama jestem przyszłą mamą, więc ucieszyłabym się na takie przepisy.
Na takie specjalnie dla kobiet w ciąży jeszcze trochę będzie trzeba poczekać – planuję je na przyszły rok, jak już wrócę ze wszystkich większych podróży i będę się mogła spokojnie zabrać za ten dział. Ale jak poszperasz trochę w archiwalnych przepisach to na pewno znajdziesz trochę fajnych sałatek, ryb, owoców morza… :). Trzymam kciuki za spokojny przebieg ciąży – który to miesiąc? 🙂
Chyba tylko Pani Dorota była by w stanie przekonać mnie do zjedzenia brokuł 🙂
Nie zjedzenia brokuł tylko brokułów.
Wygląda fajnie – dzisiaj ją zrobię.
Kupuję taką jaka akurat jest w sklepie :). Nie mam zbyt dużego wyboru w miejscu, gdzie mieszkam, a i czasu też nie za wiele na takie dość mocno selektywne zakupy. W kwestii GMO nie mogę się wypowiedzieć, bo nigdy jeszcze nie zgłębiłam tego tematu – chociaż pewnego dnia chciałabym na spokojnie usiąść, poczytać i wyciągnąć wnioski :).
Dzięki! Dieta działa :).
Jest.
Świetny sposób na sałatkę 🙂
A tak z innej beczki… czy ten stół nie jest zbyt niski?
A może to raczej fetysz?
Tak, czy inaczej, jest jakaś dziwna fiksacja.:-)
tez to zauwazylam moze ma jakis uraz
Już kolejny raz porusza Pan wątek krojenia. Aż chciałoby się powiedzieć „Nie samym nożem żyje człowiek”.
pięknie tym nożem operujesz przy cebuli….Aż strach !!!!!!!!!
Salatka super Slicznie wygladasz 😉
serek turek islos ?
Uwielbiam te warzywa 🙂
Swietny przepis 🙂
Zapraszam Cie do mnie na moje filmiki 🙂
P.S. a co myslisz o kukurydzy GMO?
Jak wybierasz kukurydze?
mmmmmmmmm musze koniecznie wyprobowac!!!! ;))
Ja znam tę sałatkę też w innej wersji – zamiast pokrojonej w kostkę fety, przygotowuje sie z niej i jogurtem naturalnym sos, który służy jak majonez. Też dobrze smakuje 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/01/Photo_00021.jpg[/img]
Sałatka przygotowana, ja zmniejszyłem ilosć cebuli i kukurydzy, bo jakoś nie komponowało mi sie na talerzu wizualnie 🙂
Wygląda super, zobaczymy jak będzie smakować gościom.
Naprawdę bardzo smaczna sałatka! Wielokrotnie wypróbowana i chwalona 🙂 Dziękuję za świetny przepis!
Do tej pory robiłam zawsze najprostszą na świecie sałatkę z brokułów z 3 składników: brokuł, feta, prażone płatki migdałów- REWELKA! ale ten przepis też wypróbuję. Polecam tylko prażyć słonecznik lub spróbować zastąpić lub pomieszać z migdałami. Szczególnie zimna feta i gorące, skwierczące jeszcze ziarenka mmmmrrrr… 😉 pozdrawiam
sałatka przepyszna !!! pierwszy raz zrobiłam na roczek synka , wszyscy zachwalali i pałaszowali !!! od tamtego momentu gości co jakiś czas na naszym stole ! 🙂
Znam podobną, ale sos jest na bazie majonezu i jogurtu z czosnkiem. Ta jest zdrowsza. Przyszła pora na lekkie sałatki…