Ciasto tulipan wypiekane w keksówce to prosty, a jednocześnie efektowny wypiek. Przygotowuje się je z masy o czterech kolorach (naturalny, czekoladowy, makowy i czerwony) nakładanej warstwowo do podłużnej, wysokiej blaszki. Potem wypieka i w trakcie wyrastania tworzy się w nim wzór tulipana. Zobaczcie jak zrobić ciasto tulipan krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Będzie smacznym dodatkiem do porannej kawy. Z pewnością zaskoczy pięknym zapachem, delikatnie chrupiącą warstwą z makiem i fantazyjnym wzorem przypominającym kwitnącego tulipana. W zależności od kolejności nakładania poszczególnych kolorów ciasta uzyskamy żółtego, czekoladowego, piegowatego lub czerwonego tulipana. To taka wariacja na temat klasycznego keksu. Jak Wam się podoba?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek
- 200 g masła (1 kostka)
- 1½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie błyskawicznego kisielu (wiśniowy lub truskawkowy)
- ½ szklanki maku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - jak go uniknąć
Jak zrobić
- Miękkie masło ucieram z cukrem.
- Dodaję 1 jajko, ucieram na gładko. Kolejno dokładam po 1 jajku, na przemian z kilkoma łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietanką kremówką. Za każdym razem rozmiksowuję przed dodaniem kolejnego składnika.
- Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną pozostawiam niezabarwioną. Pozostałe mieszam odpowiednio z: makiem (kolor "piegowaty"), proszkiem na kisiel (kolor różowy - można dodatkowo dołożyć odrobinę czerwonego barwnika) oraz kakao (kolor czekoladowy).
- Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki nakładam na środek po 1 łyżce każdego koloru masy. Najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie nałożyć czekoladową, makową, a na samym czubku umieścić różową. W podobny sposób nakładam masę na dwóch końcach keksówki.
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 1 godzinę. Pod koniec przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby nie przypaliło się z wierzchu.
- Wystudzone ciasto kroję na plastry. Przed pokrojeniem można je ozdobić białym lukrem (lub żółtym czy różowym) albo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
Choć obecnie modne są nieco inne ciasta, lubię czasem powrócić do dawnych receptur. Zwłaszcza gdy nadchodzi świąteczny czas lub po prostu odwiedzają mnie bliscy, którzy przepadają za takimi klasycznymi wypiekami. Ciasto z wzorem tulipana na pewno przypadnie im do gustu!
Ciekawa jestem, jak uda się Wam ciasto tulipan. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły wzorki i czy smakowało!
Witam serdecznie !! bardzo zaciekawiło mnie to ciasto jednak chciałabym zapytać odnośnie pieczenia jeżeli miałabym termoobieg góra i dół to w jakiej temp. piec bo wydaje mi się że 200 to za dużo ? proszę o poradę pozdrawiam.
Ja mam taką zasadę, że jak włączam termoobieg to temperaturę pieczenia podaną dla klasycznego trybu góra+dół obniżam o 20 stopni C. Trzymam kciuki za udany wypiek :).
Witam dziękuję za poradę. Zrobiłam to ciasto jednak coś mi poszło nie tak było zakalcowate to ciasto smaczne ale nie wiem co źle zrobiłam czy zmieszałam źle składniki czy faktycznie temp. była nie odpowiednia piekłam w 180 st.termoobieg dałam dół może to było przyczyną a na dodatek po wyznaczonym czasie pieczenia sprawdziłam patyczkiem wydawało mi się surowe więc zwiększyłam temperaturę do 200 st. postaram się jecze raz upiec to ciasto zobaczymy jai będzie efekt
pozdrawiam!!
robię podobne tylko z 3 kolorami, bez maku, bardzo smaczne, zwlaszcza warstwa z kisielem
w życiu 200 stopni i nie godzine !!! po 30 min w tak wyssokiej temp spalił sie wierzch
Obawiam się, że masa wyjdzie wtedy za gęsta i nie porobią się tulipanowe wzorki w cieście.
[..YouTube..] Obawiam się, że masa wyjdzie wtedy za gęsta i nie porobią się tulipanowe wzorki w cieście.
[..YouTube..] @magosiai Obawiam się, że masa wyjdzie wtedy za gęsta i nie porobią się tulipanowe wzorki w cieście.
a czy może być wgl bez żadnej śmietany ani jogurtu bo akurat nie mam w domu i nie wiem czy wyjdzie ?
[..YouTube..] a czy może być wgl bez żadnej śmietany ani jogurtu bo akurat nie mam w domu i nie wiem czy wyjdzie ?
Możesz zamiast kremówki dać jogurt naturalny, też będzie smaczne.
[..YouTube..] Możesz zamiast kremówki dać jogurt naturalny, też będzie smaczne.
[..YouTube..] @magosiai Możesz zamiast kremówki dać jogurt naturalny, też będzie smaczne.
czy może być bez śmietany ?
[..YouTube..] czy może być bez śmietany ?
polecam ciasto arlekin Jest pyszne
[..YouTube..] polecam ciasto arlekin Jest pyszne
świeetne przepisy na ciasta
[..YouTube..] świeetne przepisy na ciasta
polecam , pyszne
[..YouTube..] polecam , pyszne
super. Spróbuję zrobić
[..YouTube..] super. Spróbuję zrobić
Forma keksówka jest zdecydowanie za mała na taką porcję ciasta… Chyba, że jest to przepis na dwie blaszki (ale nie zostało to zaznaczone w przepisie:/). Zrobiłam dziś wszystko jak w przepisie a bardzo duża część ciast wypłynęła z formy 🙁 szkoda:(
Kingo, to przepis na jedną keksówkę – taką jaką widać na filmie. Ma wymiary 12 cm x 30 cm (górne krawędzie) i wysokość 9 cm. Może Twoja jest mniejsza? Zaraz dopiszę wymiary do przepisu.
Moja forma ma wymiary 40 cm X 10 cm, wysokość 7 cm. 😉
Ale ciasto i tak wyszło pyszne 🙂
Czyli moja jednak objętościowo ciut większa, a ciasto rzeczywiście mocno wyrasta – moja keksówka była przed pieczeniem wypełniona ciastem do połowy, a potem też sporo go nie wystawało. Cieszę się, że pomimo tego, że się trochę ulało, ciasto dało się zjeść ze smakiem :).
Schabowe są parę wpisów wyżej :D.
ooo to jak ja t zrobiłam, że myślałam że komentuje schabowe 😉
widziałam, że to schabowe będą 😉
slicznie sie prezentuje!
Ciasto bardzo smaczne, szybkie i wygląda efektownie 😀
bardzo lubię to ciasto, Twoje wygląda pięknie!
Faktycznie bardzo proste i efektowne ciasto!
Pani Dorotko, nowy kolor włosów? 🙂
Ten sam co zawsze po farbowaniu :).
pyszności! ciasto proste a jakże efektowne prawda?
pozdrawiam 🙂
ależ ono pięknie wygląda!
notuję, bezapelacyjnie muszę je przygotowac!
Oczywiście miało być robiłam a nie pobiłam:)
To ciasto pobiłam bardzo dawno temu, na początku swojej drogi kulinarnej i wtedy nie wyszło mi zbyt dobre . Ale sądzę, żę dzisiaj mogę spróbowac ponownie 🙂
Ile tej śmietanki kremówki trzeba dodać bo nie ma w składnikach??
Przepraszam nie zauważyłam, że na filmiku jest. Pozdrawiam.
Dzięki za spostrzegawczość, już dopisuję :).
Dorota, bardzo fajne, efektowne ciasto. Lubię takie efyfloresy 🙂
Pozdrawiam!