W związku z nadchodzącym wyjazdem w naszym mieszkaniu od kilku dni trwa opróżnianie kuchni z nagromadzonych zapasów. Dzisiaj przyszła kolej na schowane pod jedną z szafek ziemniaki. Ponieważ dawno nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, przeszukałam swoje przepisy i znalazłam coś, co mnie zainteresowało, a czego dotychczas nie przygotowywałam. Proste i pyszne danie na obiad lub kolację: zapiekanka ziemniaczana z orzechami.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Kiedy mieszkałam z rodzicami, zapiekane na różne sposoby ziemniaki robiła moja mama. Pomyślałam, że miło będzie zjeść coś przyrządzonego w podobny sposób, ale z pewnymi modyfikacjami. A znaleziony przepis świetnie się do tego nadawał.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 750 g ziemniaków (obrane, opłukane, pokrojone w plasterki grubości ok. 0,5 cm)
- 2 ząbki czosnku (duże; wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone)
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 czerwona papryczka chili (mała; usunięte nasiona, drobno pokrojona)
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 250 g kremowej śmietanki 12% do zup i sosów
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem.
- Dobrze wymoczone w wodzie plasterki ziemniaków układam wielowarstwowo, doprawiam co jakiś czas solą i gałką muszkatołową, zalewam śmietanką i pod przykryciem wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. Temperatura: 220 stopni C, góra+dół.
- Bułkę tartą, cebulę, czosnek, papryczkę, orzechy, sok cytrynowy i syrop klonowy/miód mieszam na jednolitą „papkę”.
- Odkrywam zapiekankę, układam masę orzechowo-cebulową równomiernie na wierzchu ziemniaków, z powrotem przykrywam i zapiekam przez kolejnych 20-25 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmuję przykrywkę z naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć (ale uwaga: w smaku będą trochę inne niż ziemniaki z wody, więc niech nikogo to nie zmyli), a masa orzechowa być lekko chrupiąca.
Zapiekanka ziemniaczana z orzechami może wystąpić jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa. Wyszła mi bardzo dobra i zostało jeszcze trochę na jutro :).
A teraz przyszła mi ochota na przyrządzenie słodkich ziemniaków i po powrocie do domu muszę na takie zapolować.