Sałatka Caprese, moja ulubiona. Klasyczna włoska sałatka, którą można spotkać w każdej restauracji na terenie słonecznej Italii, jest daniem-starterem przygotowywanym z sera mozzarella, pomidorów i bazylii z dodatkiem soli i pieprzu. Sałatka Caprese bywa też podawana z oregano, octem balsamicznym, niewielką ilością drobno pokrojonego czosnku lub cebuli.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne potrawy kuchni włoskiej
Nie jest do końca pewne pochodzenie sałatki z Capri, za to na pewno każdemu kojarzy się z dojrzałymi pomidorami, słońcem, gorącym latem i prostotą cudownego smaku. Do jej najlepszego smaku potrzebne są składniki najwyższej jakości: mozzarella z mleka bawolego, chociaż można też wykorzystać tę przygotowaną na mleku krowim. Do tego koniecznie najdojrzalsze pomidory, delikatnie słodkawe w smaku najlepsza, delikatna oliwa, bez goryczki.
Próbowałam jej w kilku miejscach, podróżując do słonecznej Italii. Nic nie przebije smaku tej zaserwowanej we Florencji, gdzie oliwa miała słodkawy smak i w połączeniu z pomidorami i serem oraz południowym słońcem, okraszona smakiem lekkiego wina, zjedzona w przerwie od zwiedzania jednego z piękniejszych miast, na zawsze zapisała się w mojej pamięci.
Choć przepis jest prosty, można puścić wodze fantazji, układając plastry pomidora, sera i listki na wiele różnych sposobów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 pomidor (dojrzały, mięsisty, o słodkawym smaku; pokrojony na plasterki)
- 10 listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz, suszone oregano (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mozzarellę odcedzamy z solanki i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- Układamy ser mozzarella naprzemiennie z pomidorem i bazylią dookoła talerza.
- Skrapiamy składniki sałatki oliwą, posypujemy solą i dodajemy opcjonalnie dodatki.
Wartości odżywcze
Sałatka Caprese może też być podana w nieco inny, nietypowy sposób.
Bardzo fajna, prosta i zdrowa przekąska:) a już panią tu podrywają widzę haha:P
Proszę zostawić moje noże w spokoju :). Zresztą w jednym z filmów pokazywałam całą kolekcję, więc na podstawie jednego nie ma co oceniać. W ogóle zawsze mnie bawią komentarze na temat noży – to tak jakby ktoś Wam zwracał uwagę że jeździcie nie takimi jak trzeba samochodami i trzeba sobie kupić lepsze ;).
spoko film, ale ten nóż to była jakaś parodia :D, tępy i krótki, prosze zainwestowac w dlugie noze
chętnie poznam Panią bliżej 🙂 ,oczywiście żartuję, ale na pewno by było miło.Pozdrawiam.
:*. Trochę za mało się znamy ;).
No i ma Pani w sobie to coś, przy pani nawet kotlet mielony nabiera klasy.
Jest Pani piękna, Świetnie Pani gotuje, wyjdzie Pani za mnie 🙂
najlepsza sałatka:) pycha:)
@Grzegorz a owszem, można i z balsamico, wychodzi bardzo smacznie, ale tak klasycznie to go tam raczej nie ma 🙂
oj czekam na pomidorki – kończą się już suszone a i przecierów na lekarstwo:):)
hmm.. 😉
To stary film Leokadio, więc nie miałam wtedy jeszcze swojej pokaźnej kolekcji noży i pewnie złapałam się za to co było pod ręką :).
oj tak, pomidory! nie mogę się już doczekać! kolorowe, duże, małe, słodkie… mniam!
… toleruję TYLKO warzywa w postaci surówek do obiadu ..
moja ulubiona:)
oglądałam filmik i przeraziłam się Twoim narzędziem pracy, ten nożyk to chyba wielkie nieporozumienie
Trzeba było wziąć TASAK do krojenia….
[..YouTube..] Trzeba było wziąć TASAK do krojenia….
Dzięki :). Dobre oświetlenie i obiektyw w aparacie :).
[..YouTube..] Dzięki :). Dobre oświetlenie i obiektyw w aparacie :).
[..YouTube..] @nuta201 Dzięki :). Dobre oświetlenie i obiektyw w aparacie :).
jakość obrazów w tym filmie cieszy oko tak samo jak same potrawy 🙂 jak ty to robisz ?
[..YouTube..] jakość obrazów w tym filmie cieszy oko tak samo jak same potrawy 🙂 jak ty to robisz ?
Nóż – kochani ! Co Wy wyrabiacie z nożami – w zmywarce ???!!!
Noże po użyciu należy umyć i wytrzeć, ponieważ leżące w wodzie lub nie umyte robią sie tępe ! Kwasy i zasady z krojonych potraw oddziaływują bardzo niekorzystnie na ostrze – tępiąc je !!! Tępy nóż to jak latarka bez baterii !!! Nie wkładj nigdy noża też do ociekarki między sztućce – też się tępi ! Moja żona ma zakaz używania mojego noża i mam zawsze nóż ostry – jaka to przyjemność mieć ostry nóż w kuchni i do pomidorów nie musi być z ząbkami – taki ostry !!!
Pozdrawiam !!
Bardzo przydatne informacje Zbyszku – nie przypuszczałam, że noże mogą być tak wrażliwe, ale jednak moje szybko i mocno na szczęście się nie tępią.
Strasznie pesymistyczny ten scenariusz, ale rzeczywiście, zdarza się ;).
[..YouTube..] Strasznie pesymistyczny ten scenariusz, ale rzeczywiście, zdarza się ;).
[..YouTube..] @poprostu09 Strasznie pesymistyczny ten scenariusz, ale rzeczywiście, zdarza się ;).
@poprostu09
dla przykładu: położyliśmy nóż do zlewozmywaka potem włożyliśmy garnki lub talerze – teraz nalejemy wody by je namoczyć.
Woda z resztkami jest mętna i nic w niej nie widać.
Chwilę potem dzwoni mąż, że ma zebranie i nie zdąży na obiad, następny telefon ze szkoły że syn opuścił 25 godzin w zeszłym miesiącu. Listonosz przynosi rachunek za komórkę córki. i wezwanie do urzędu skarbowego.
A tu jeszcze te gary do umycia, ze złością wkładamy rękę do zlewu i………
[..YouTube..] @poprostu09
dla przykładu: położyliśmy nóż do zlewozmywaka potem włożyliśmy garnki lub talerze – teraz nalejemy wody by je namoczyć.
Woda z resztkami jest mętna i nic w niej nie widać.
Chwilę potem dzwoni mąż, że ma zebranie i nie zdąży na obiad, następny telefon ze szkoły że syn opuścił 25 godzin w zeszłym miesiącu. Listonosz przynosi rachunek za komórkę córki. i wezwanie do urzędu skarbowego.
A tu jeszcze te gary do umycia, ze złością wkładamy rękę do zlewu i………
Się uważa, się nie kaleczy 🙂
[..YouTube..] Się uważa, się nie kaleczy 🙂
[..YouTube..] @poprostu09
dla przykładu: położyliśmy nóż do zlewozmywaka potem włożyliśmy garnki lub talerze – teraz nalejemy wody by je namoczyć.
Woda z resztkami jest mętna i nic w niej nie widać.
Chwilę potem dzwoni mąż, że ma zebranie i nie zdąży na obiad, następny telefon ze szkoły że syn opuścił 25 godzin w zeszłym miesiącu. Listonosz przynosi rachunek za komórkę córki. i wezwanie do urzędu skarbowego.
A tu jeszcze te gary do umycia, ze złością wkładamy rękę do zlewu i………
[..YouTube..] Się uważa, się nie kaleczy 🙂
[..YouTube..] @poprostu09 Się uważa, się nie kaleczy 🙂
[..YouTube..] @poprostu09 Się uważa, się nie kaleczy 🙂
nie zostawia się noża w zlewozmywaku, bo się można skaleczyć.
Ważne, że pomidor pokrojony. Takiego noża używa ten, kto wszystkie inne noże ma w zmywarce albo na dnie zlewozmywaka :).
[..YouTube..] Ważne, że pomidor pokrojony. Takiego noża używa ten, kto wszystkie inne noże ma w zmywarce albo na dnie zlewozmywaka :).
[..YouTube..] nie zostawia się noża w zlewozmywaku, bo się można skaleczyć.
[..YouTube..] nie zostawia się noża w zlewozmywaku, bo się można skaleczyć.
[..YouTube..] Ważne, że pomidor pokrojony. Takiego noża używa ten, kto wszystkie inne noże ma w zmywarce albo na dnie zlewozmywaka :).
[..YouTube..] @poprostu09
Ważne, że pomidor pokrojony. Takiego noża używa ten, kto wszystkie inne noże ma w zmywarce albo na dnie zlewozmywaka :).
[..YouTube..] @poprostu09
Ważne, że pomidor pokrojony. Takiego noża używa ten, kto wszystkie inne noże ma w zmywarce albo na dnie zlewozmywaka :).
Wszystko ok poza krojeniem-
kto używa takiego kurdupla do krojenia pomidorów.
trzeba wziąć porządny nóż
[..YouTube..] Wszystko ok poza krojeniem-
kto używa takiego kurdupla do krojenia pomidorów.
trzeba wziąć porządny nóż
We „włoskiej” knajpce koło nas caprese nazywa sie wariant z awokado zamiast bazylii. Nie wiem, czy to kanoniczne, ale na pewno tez warte polecenia. Podaja z pesto i balsamico. Zachorowalam na te salatke, wszyscy goscie u mnie maja ja serwowana ;0
A to muszę wypróbować, bo właśnie kupiłam balsamico, takie gęste i pyszne :).
[..YouTube..] latem kiedy pomidory są najsmaczniejsze smakuje najlepiej! mniam 😉
w sumie to wieża, nie piramidka. Przejęzyczyłam się ;). Na pewno nie da się jej pokroić tak jak tort. Trzeba ją zburzyć albo zjadać warstwowo od góry :).
[..YouTube..] w sumie to wieża, nie piramidka. Przejęzyczyłam się ;). Na pewno nie da się jej pokroić tak jak tort. Trzeba ją zburzyć albo zjadać warstwowo od góry :).
@Ania aż z ciekawości zajrzałam do tabeli kalorii i jestem w szoku: 100 g mozzarelli to 258 kcal. Sporo. Czyli sałatka z pomidorem, oliwą i bułka do przegryzienia to spokojnie coś ok. 450. Na śniadanie jeszcze ok, ale jak ją zestawić z jakimś makaronem na drugie danie, to już sporo.
[..YouTube..] w sumie to wieża, nie piramidka. Przejęzyczyłam się ;). Na pewno nie da się jej pokroić tak jak tort. Trzeba ją zburzyć albo zjadać warstwowo od góry :).
[..YouTube..] @anitawiesyk w sumie to wieża, nie piramidka. Przejęzyczyłam się ;). Na pewno nie da się jej pokroić tak jak tort. Trzeba ją zburzyć albo zjadać warstwowo od góry :).
Wygląda pysznie 🙂 Tylko zawsze mam problem, jak się zabrać za taką piramidkę 🙂
[..YouTube..] Wygląda pysznie 🙂 Tylko zawsze mam problem, jak się zabrać za taką piramidkę 🙂
[..YouTube..] Wygląda pysznie 🙂 Tylko zawsze mam problem, jak się zabrać za taką piramidkę 🙂
oooo, moja wczorajsza kolacja – dość kaloryczna trzeba przyznać 🙂
niby nic takiego ….a jak smakuje….robię ją często!
pozdrawiam!
moja ulubiona , mniam mniam ;-)))
[..YouTube..] moja ulubiona , mniam mniam ;-)))
Kiedyś nie lubiłam tej sałatki,bo jej nigdy nie jadłam,myślałam ,ze jest mdła.W końcu zrobiłam i od razu zmieniłam zdanie ,jest pyszna ,mój mąż dodaje kilka oliwek ,ja wole bez.Pozdrowienia:)
Mam składniki do sałatki.Do jutra tez mam gosci z Włoch.Zrobili nam pyszną lazanię a ja zaserwuję sałatkę Capresę.Dzięki za przepis.
@Ewelina chyba wiem co masz na myśli. Nie wróż ;).
Dużo bym dała za smacznego pomidora w zimie. Zjadłabym tą sałatkę z przyjemnością.
Oglądać Ciebie to sama przyjemność :)))))))))
Wzajemnie 🙂
Pomidora z grzankami też uwielbiam, ale wtedy jajko najlepiej pod postacią jajecznicy :).
Skąd Ty bierzesz jadalne pomidory o tej porze roku?! o.O
No tak, już wiem z FB 🙂 Zazdroszczę! Pomidory to jedna z rzeczy, do których tęsknię przez całą zimę, racząc się puszkowymi i czerwonym pesto.
Caprese to taka klasyka – i zawsze smakuje. Mozzarellowa wieza bardzo mi się podoba 🙂