Nie znam większego miłośnika tataru od mojego taty, który powtarza, że „tatar może być tylko dobry albo bardzo dobry”. Potrawa z surowego mięsa, popularne danie podawane na domowych imprezach, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych do jej przygotowania, a najważniejszym elementem odpowiedzialnym za jej smak jest wysokiej jakości wołowina, bardzo świeża, najlepiej zakupiona od sprawdzonego dostawcy.
Zobacz też: Więcej potraw biesiadnych
Tatar jest podawany z surowym żółtkiem jajka kurzego, które można zastąpić np. żółtkami jajek przepiórczych. Podobnie jak mięso, jajka muszą być bardzo świeże i wyparzone. Aby potrawa, która składa się przecież z surowego mięsa, wyglądała apetycznie na talerzu, niezwykle ważną rolę odgrywają odpowiednie dodatki. Obowiązkowo: drobno pokrojona cebula oraz ogórek kiszony. Dodatkowo: grzybki marynowane, kapary, oliwki lub marynowana papryka.
Przed zjedzeniem tataru należy wymieszać na talerzu mięso z żółtkiem (można też dodać do mięsa wszystkie dodatki, ale lepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Befsztyk tatarski
- 400 g świeżej, chudej wołowiny* (najlepiej użyć polędwicy)
- sól, pieprz
- 2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych)
- płynna przyprawa do zup lub sos sojowy (opcjonalnie)
Dodatki (do wyboru)
- 4 grzybki marynowane (całe lub pokrojone w drobną kosteczkę)
- 4 łyżki kaparów
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- szczypiorek
- 1 ogórek kiszony (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 6 czarnych oliwek (pokrojone na cienkie plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Tatar podajemy schłodzony. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony. Przydatne poradniki:
Jak zrobić
- Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
- Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
- Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
- W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
- Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.
Wartości odżywcze
Jaki tatar najbardziej Wam smakuje?
Tatar robi sie z konskiego miesa laicy.
Robiło się, laiku, bo taka była pierwotna wersja tej potrawy. Dziś robi się głównie z wołowiny. Powodzenia w łatwym zakupie świeżego końskiego mięsa :).
Tatar wyśmienity.A Magda Gesler gotuje wspaniałą wodę na herbatę.
Najlepszy jest tatar z salmonellą.
co zrobić aby tatar nie zbladł.muszę go zmielić poprzedniego dnia przed podaniem?
Trzeba dodac srodki zakwaszajace tuz przed podaniem, bo to one sprawiaja, ze scina sie bialko w miesie.
to oliwa, nie bialko
dawniej tak jedli i byli silni,zdrowi a teraz Mileno jesteście jak ta piana na wodzie…bo wiekszośc tak mysli jak Ty i to bład…
przepis spoko.tak powinno być.czytałem że nie mielone a siekane.hahahah.powodzenia życzę.to nie czasy że się pod siodłem woziło a potem z cebulką i heja.ja osobiścię robię w wieprzowej szynki lub polędwicy i też jest dobra.wszystko to kwestia przyprawienie.miłych świąt.pa
This is a new & different presentation of Tartare for me. I have only been
familiar with the „combined ingredients” which also add Mustard or
Tabasco/Worcesteshire with capers.. Also the egg yolk added to the top was
interesting. I was wondering what the dark ingredient that Dorota was
chopping after the shallot? Also what „cut” of beef is being used?
Nieraz cię już zniszczyłem w merytorycznej dyskusji, więc nie mam zamiaru tego zrobić jeszcze raz. Twój poziom idealnie oddaje „xDDD”. Swoją drogą, to jest film dotyczący jedzenia, a nie polityki miernoto intelektualna.
PS. Jakiego ONR’u?
ONR uczy się gotować? xD Już taki deficyt kobiet macie, że nawet do kuchni ich nie wystarcza? xDDD
Chciałbym się dowiedzieć czy Pani gotuje tylko na YouTube, czy z przyjemności? Krojąc cebulę oraz inne warzywa trzyma Pani nóż twardo, bardzo niepewnie. Patrząc jak wszystko Pani kroi, zdaje się jakby trzymała Pani nóż pierwszy raz w życiu.
Heheh, dobra riposta 😀
Ja jadam tatara bez dodatków, które wg mnie zabijają smak potrawy. Mówiąc szczerze samo wyobrażenie sobie marynowanej papryki, oliwek i innych wynalazków, powoduje utratę apetytu na tatara. Wystarczy sól, pieprz olej i żółtko. To zawsze była prosta potrawa, najprostsza, jeśli wierzyć legendzie, a nie wymyślne niewiadomoco. I zgadzam się, nie wolno mielić mięsa, najlepiej je zawinąć w folię, porządnie stłuc, potem zeskrobać nożem, jeśli trzeba to znów stłuc…
Wystarczy sól, pieprz olej i żółtko. Zgadzam sie z tym i wymieszac pare godzin przed jedzeniem zeby sie smak przegryzl, a nie na ostatnia chwile. Poniewaz zawsze jedlem tatarara z miesa mielonego nie mam pojecia nawet jak smakuje pokrojony w pasterki czy cos.
fu!!! osobiscie nie jadłam i mam opory!
Właśnie robię tatara według Pani przepisu, spróbowałem ostatnio pierwszy raz i był wyśmienity, mam nadzieję że teraz też tak będzie 🙂
Ciężko mi sobie wyobrazić jak można takie coś jeść. Jakbym musiał zjeść na surowo mięso na pewno bym się nim nie delektował lecz traktowałbym to jak próbę odwagi.
przesadzasz……pyszne jest takie miesko…..czy ugotujesz czy upieczesz czy zjesz surow e to jednak to samo mieso:) z dodatkami i dobrze przyprawione smakuje ok,
Tatar powinien być siekany :p
i żółtka lepiej wbić do miseczki bo średnio Ci poszło oddzielenie go od białka,
ale i tak tatar to tatar i na pewno był pyszny :p
Prozę pani-mięsa na tatara się nie miele. Sieka się je, lub skrobie z dobrze schłododzonego kawałka.Wtedy jest klasyczne i najsmaczniejsze.dodatki to już inwencja twórcza kucharza.Najczęściej marynaty i cebula-drobno posiekane.Wspaniałym dodatkiem są np marynowane grzyby, kapary, kwaszeniaki itp.Zawsze drobno posiekana cebula + oliwa, opcjonalnie maggi.I świeże żółtko jaja na wierzch.Sól i świeżo mielony pieprz.
Nie sieka a skrobie nożem lub ewentualnie ściera. Mielenie mięsa zabija jego smak i jest to barbarzyństwo.
pierwszy raz jadłem to w wieku 6 lat. I pamiętam jak by to było dzisiaj.. Pyszne to jest..
[..YouTube..] pierwszy raz jadłem to w wieku 6 lat. I pamiętam jak by to było dzisiaj.. Pyszne to jest..
Ślinotoku dosteje na widok tatara uwielbiam to czysty powrót do epoki kamienia łupanego tatar jesst bogiem między dodatkami i potrawami ale musi by umiejętnie wykombinowany ale bez przesady po tym dodatku poznamy prawdziwego kucharza ……
U nas zawsze z oliwą 😀 I od kiedy moja mama zobaczyła jak pani M. Gessler w Kuchennych Rewolucjach dodaje odrobinę wody do tatara” dla spulchnienia”, tak od tamtej pory dodatkowo korzysta z jej sztuczki. Fakt tatara się przyjemniej je, po prostu mniej zbita konsystencja 🙂
[..YouTube..] U nas zawsze z oliwą 😀 I od kiedy moja mama zobaczyła jak pani M. Gessler w Kuchennych Rewolucjach dodaje odrobinę wody do tatara” dla spulchnienia”, tak od tamtej pory dodatkowo korzysta z jej sztuczki. Fakt tatara się przyjemniej je, po prostu mniej zbita konsystencja 🙂
Mpim zdaniem oryginalny tatar moze byc siekany skrobany lub mielony. Co do dodatkow to „anszua”, ogorek kiszony, marynowane grzybki i cebula- reszta tam samo:) z tym ze wole nie doprawiac miesa przed podaniem – kazdy lubi inaczej sobie doprawic. Pozdrawiam
[..YouTube..] Mpim zdaniem oryginalny tatar moze byc siekany skrobany lub mielony. Co do dodatkow to „anszua”, ogorek kiszony, marynowane grzybki i cebula- reszta tam samo:) z tym ze wole nie doprawiac miesa przed podaniem – kazdy lubi inaczej sobie doprawic. Pozdrawiam
[..YouTube..] jak mozna jesć surowe mięso??? nie ogarniam tego!!! i jeszcze surowe jajo!ej ludzie co z wami 🙂
No widzisz ja np uwielbiam tatara lub sushi (kiedyś wydawało mi się to dziwne, jednak gusty kulinarne się zmieniają). Jeżeli nasze żołądki nie mają problemu z trawieniem tego a dodatkowo sprawia to przyjemność to czemu nie? P.S. Poza tym jest to zdrowsze niż np spożywanie potraw smażonych, pozdrawiam
a co sie tak przycxzepiles tego noza? boli cie to? za to twoj przepis na kruche ciasto to faktycznie mistrzostwo swiata…
te jajka to chyba z białkiem wbiłaś
[..YouTube..] te jajka to chyba z białkiem wbiłaś
podobno pierwotnie przyrządzano go właśnie z koniny (przynajmniej wg Wikipedii), ale obecnie powszechna, najczęściej spotykana w domach i restauracjach jest wersja wołowa.
Tak a propos czy oryginalny tatar nie jest przypadkiem z koniny ?
[..YouTube..] podobno pierwotnie przyrządzano go właśnie z koniny (przynajmniej wg Wikipedii), ale obecnie powszechna, najczęściej spotykana w domach i restauracjach jest wersja wołowa.
[..YouTube..] @owner12 podobno pierwotnie przyrządzano go właśnie z koniny (przynajmniej wg Wikipedii), ale obecnie powszechna, najczęściej spotykana w domach i restauracjach jest wersja wołowa.
[..YouTube..] Tak a propos czy oryginalny tatar nie jest przypadkiem z koniny ?
[..YouTube..] @sake104kalisz87
>jedzenie surowego mięsa
Enjoy twoje glizdy, tasiemce i włosienie.
Tatar nie powinien stać na imprezie, trzeba go podać i od razu zjeść, nawet jak nie ma w nim jajek – w końcu to surowe mięso i poza lodówką, po paru godzinach, może się na jego powierzchni zrobić nieciekawie. Z dodatkiem oliwy dobry pomysł :).
[..YouTube..] Tatar nie powinien stać na imprezie, trzeba go podać i od razu zjeść, nawet jak nie ma w nim jajek – w końcu to surowe mięso i poza lodówką, po paru godzinach, może się na jego powierzchni zrobić nieciekawie. Z dodatkiem oliwy dobry pomysł :).
[..YouTube..] @hebronima Tatar nie powinien stać na imprezie, trzeba go podać i od razu zjeść, nawet jak nie ma w nim jajek – w końcu to surowe mięso i poza lodówką, po paru godzinach, może się na jego powierzchni zrobić nieciekawie. Z dodatkiem oliwy dobry pomysł :).
ja dodaje trochę oliwy do tatara i wtedy jest lekki.,delikatny i różowiutki,nie robi się czarny, nigdy nie dodaje jajek bo uważam że taki miks jest zbyt ciężki szczególnie na imprezach gdzie stoi na półmisku przez kilka godzin (zatrucie pokarmowe gotowe)
[..YouTube..] ja dodaje trochę oliwy do tatara i wtedy jest lekki.,delikatny i różowiutki,nie robi się czarny, nigdy nie dodaje jajek bo uważam że taki miks jest zbyt ciężki szczególnie na imprezach gdzie stoi na półmisku przez kilka godzin (zatrucie pokarmowe gotowe)
Uwielbiam tatar mógłbym to jeść codziennie.
[..YouTube..] Uwielbiam tatar mógłbym to jeść codziennie.
Dobre stwierdzenie gotowanie to zabawa. I nie ważne czy posiekasz tatara, czy zmielisz. ważne by przede wszystkim tobie smakowało. Bo nie znamy wszystkich gustów. Ja na pewno dodam wodę. A zrezygnuję z oliwek. Jestem tradycjonalistą.
Paweł Ilnicki
a właśnie że będę się bawić, bo dla mnie gotowanie to przyjemność, a nie trzymanie się sztywno zasad, zwłaszcza że, podobnie jak zdecydowana większość pań domu, nie posiadam wykształcenia gastronomicznego, co nie stoi na przeszkodzie przygotowywaniu smacznych posiłków. A jeśli mielenie zmienia smak mięsa, to chyba tylko jak używa się do tego starej, zardzewiałej maszynki. Może krojenie i jedzenie widelcem też zmienia ten smak? Proszę pobawić się w filmowanie, chętnie obejrzę :).
[..YouTube..] a właśnie że będę się bawić, bo dla mnie gotowanie to przyjemność, a nie trzymanie się sztywno zasad, zwłaszcza że, podobnie jak zdecydowana większość pań domu, nie posiadam wykształcenia gastronomicznego, co nie stoi na przeszkodzie przygotowywaniu smacznych posiłków. A jeśli mielenie zmienia smak mięsa, to chyba tylko jak używa się do tego starej, zardzewiałej maszynki. Może krojenie i jedzenie widelcem też zmienia ten smak? Proszę pobawić się w filmowanie, chętnie obejrzę :).
[..YouTube..] @123antonescu a właśnie że będę się bawić, bo dla mnie gotowanie to przyjemność, a nie trzymanie się sztywno zasad, zwłaszcza że, podobnie jak zdecydowana większość pań domu, nie posiadam wykształcenia gastronomicznego, co nie stoi na przeszkodzie przygotowywaniu smacznych posiłków. A jeśli mielenie zmienia smak mięsa, to chyba tylko jak używa się do tego starej, zardzewiałej maszynki. Może krojenie i jedzenie widelcem też zmienia ten smak? Proszę pobawić się w filmowanie, chętnie obejrzę :).
mielenie nie zmienia smaku mięsa? Bzdura. Proszę już więcej nie bawić się w gotowanie.
[..YouTube..] mielenie nie zmienia smaku mięsa? Bzdura. Proszę już więcej nie bawić się w gotowanie.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia mielenie nie zmienia smaku mięsa? Bzdura. Proszę już więcej nie bawić się w gotowanie.
Owszem, bo gotować można nie posiadając kompletu 15 noży, każdy z przeznaczeniem do krojenia innego składnika. Może w ogóle niech nikt, kto nie ma do wszystkiego odpowiednich noży, nie gotuje sam w domu ;).
[..YouTube..] Owszem, bo gotować można nie posiadając kompletu 15 noży, każdy z przeznaczeniem do krojenia innego składnika. Może w ogóle niech nikt, kto nie ma do wszystkiego odpowiednich noży, nie gotuje sam w domu ;).
[..YouTube..] @PolishBacon40i4 Owszem, bo gotować można nie posiadając kompletu 15 noży, każdy z przeznaczeniem do krojenia innego składnika. Może w ogóle niech nikt, kto nie ma do wszystkiego odpowiednich noży, nie gotuje sam w domu ;).
litości…pokazujesz ludziom jak gotować a nie masz ostrego noża?
[..YouTube..] litości…pokazujesz ludziom jak gotować a nie masz ostrego noża?
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia litości…pokazujesz ludziom jak gotować a nie masz ostrego noża?
Tradycyjnie – owszem, powinno kroić się nożęm, ylko trzeba mieć jeszcze bardzo ostry nóż do pokrojenia drobno takiego mięsa jak wołowina, o dużej ilości czasu nie wspominając :). Dlatego maszynka jest dobrym rozwiązaniem, a smaku mięsa mielenie nie zmienia :).
[..YouTube..] Tradycyjnie – owszem, powinno kroić się nożęm, ylko trzeba mieć jeszcze bardzo ostry nóż do pokrojenia drobno takiego mięsa jak wołowina, o dużej ilości czasu nie wspominając :). Dlatego maszynka jest dobrym rozwiązaniem, a smaku mięsa mielenie nie zmienia :).
[..YouTube..] @imagequest1988 Tradycyjnie – owszem, powinno kroić się nożęm, ylko trzeba mieć jeszcze bardzo ostry nóż do pokrojenia drobno takiego mięsa jak wołowina, o dużej ilości czasu nie wspominając :). Dlatego maszynka jest dobrym rozwiązaniem, a smaku mięsa mielenie nie zmienia :).
mięsa nie powinno się mielić w maszynce do mięsa 🙂 powinno się je bardzo drobno posiekać nożem 🙂 pozdrawiam
[..YouTube..] mięsa nie powinno się mielić w maszynce do mięsa 🙂 powinno się je bardzo drobno posiekać nożem 🙂 pozdrawiam
Ja dzisiaj Tatara robiłam na obiad tradycyjnym sposobem 🙂
Wołowina+ogórki kiszone+cebula +żółtko+ przyprawy takie jak sól,pieprz i maggi 🙂
Uważam że ta propozycja z oliwkami może być ciekawa… uwielbiam oliwki i muszę spróbowac tej wersji ;] Pozdrawiam!
[..YouTube..] Ja dzisiaj Tatara robiłam na obiad tradycyjnym sposobem 🙂
Wołowina+ogórki kiszone+cebula +żółtko+ przyprawy takie jak sól,pieprz i maggi 🙂
Uważam że ta propozycja z oliwkami może być ciekawa… uwielbiam oliwki i muszę spróbowac tej wersji ;] Pozdrawiam!
Och, ona na językach obcych nie zna się wcale 😉
W kilku knajpach zamawiała też bruschettę, za każdym razem wymawiając „bruszczetta”, a nie „brusketta”. Ciekawe czy na gnocchi mówi „gnoczczi” ;). Dobrze wiedzieć, że jest choć jedna rzecz, na której się nie zna, to się człowiek może podbudować ;).
To fakt 🙂 Tyle że te knajpy, które odwiedza pani Gessler, ogólnie mają problem ze schodzeniem wszystkiego. Szczytem szczytów był mrożony makaron 😀
A jak tatar nie schodzi, nie powinno go być w karcie – bo niby po co? 🙂
Przyznam, że się wcale nie dziwię – polędwica wołowa jest droga i trudno dostępna. Kupisz codziennie te pół kilo czy ileś, wykosztujesz się, nikt tatara nie zamówi – to co zrobić z tym mięsem? Najłatwiej zamrozić.
Tyle że z takiej zamrożonej powinno się zrobić później co innego, nie carpaccio czy tatara 🙂
@Olga dokładnie! Ale w to, że wszyscy robią go z mrożonej wołowiny, jestem akurat w stanie uwierzyć ;).
Ja też nie mieszam, wygląda bardziej elegancko, bo takie pomieszane to kojarzy mi sie z papką dla dzieci. Zresztą cała frajda na imprezie to mieszanie tego i doprawianie samemu pod swój smak.
[..YouTube..] Ja też nie mieszam, wygląda bardziej elegancko, bo takie pomieszane to kojarzy mi sie z papką dla dzieci. Zresztą cała frajda na imprezie to mieszanie tego i doprawianie samemu pod swój smak.
Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę, ale pani Gessler prawie zawsze zamawia tatara 🙂 I on prawie zawsze jest „nie taki” 😉 Jeszcze będzie.
Ale potem nie było jednak ani słowa o tym, jak zrobić lepszego tatara, więc to chyba jeszcze nie ten odcinek :).
O, widzisz, czyli dobrze pamiętałam 🙂
@Olga w hipermarkecie jest co najwyżej polędwica z łososia ;). P.S. Właśnie oglądam odcinek Kuchennych Rewolucji, gdzie kucharz zrobił twardego jak kamień tatara ;).
@Tomasz: są, jak włożysz w nie brudne łapy 😛
Surowa wołowina, jak zapewne pamiętasz (albo i nie) z lekcji biologii w podstawówce, może zawierać tylko jedno zagrożenie: wągry tasiemca. Ale przy kontroli weterynaryjnej bydła zarażenia tasiemcem praktycznie się nie zdarzają – chyba że kupisz mięso z niepewnego źródła. Jeśli chodzi o bakterie, to jeśli mięso jest świeże i właściwie przechowywane (poniżej 9 stopni), to nie ma się czego bać.
Powiedziałam, howgh, jako absolwentka SANEPIDowskiego kursu hacapu i bhp w gastronomii.
@Dorota: nigdy w życiu nie widziałam POLĘDWICY wołowej w hipermarkecie 😀
fujjjjjjjjjj nie przepadam za tatarem!!! bleeeeeeeeee
[..YouTube..] fujjjjjjjjjj nie przepadam za tatarem!!! bleeeeeeeeee
można tak i tak :). Ja wolę nie mieszać, bo wtedy można zaszaleć z ozdabianiem potrawy na talerzu :D.
[..YouTube..] można tak i tak :). Ja wolę nie mieszać, bo wtedy można zaszaleć z ozdabianiem potrawy na talerzu :D.
ja te składniki zawsze mieszam z mięsem. 😉
@Tomek są dlatego nie polecam mięsa z hipermarketu, które swoją drugą świeżość podobno zawdzięcza płynowi do mycia naczyń ;).
[..YouTube..] można tak i tak :). Ja wolę nie mieszać, bo wtedy można zaszaleć z ozdabianiem potrawy na talerzu :D.
[..YouTube..] @madeemoiseille można tak i tak :). Ja wolę nie mieszać, bo wtedy można zaszaleć z ozdabianiem potrawy na talerzu :D.
[..YouTube..] @madeemoiseille można tak i tak :). Ja wolę nie mieszać, bo wtedy można zaszaleć z ozdabianiem potrawy na talerzu :D.
[..YouTube..] ja te składniki zawsze mieszam z mięsem. 😉
A nie ma w takim surowym mięsie bakterii?
Oczywiście, że bakterie są. Jak nie podniesiesz temp do ponad 70stC, to bakterie będą zawsze. Dlatego ważne jest sprawdzone i pewne źródło wołowiny. Odkąd zamieszkałem w Bydgoszczy takowego dostawcy nie mam i tatar jadam tylko na imprezach rodzinnych, jak wracam do ´swooch´ stron. Nie polecam surowego mięsa, ani surowego jajka dzieciom – ewentualne zakażenie bakteriami może być ciężkie w leczeniu i niesie o wiele większe ryzyko powikłań niż u dorosłych.
Ech, nabrałem ochoty na tatara…
ja surowe mięso obchodzę szerokim łukiem 😉 to jedna z tych rzeczy, których lubienia absolutnie nie potrafię pojąć 😉
@Olga a to pewnie jeszcze do tego dojdę, bo na razie obejrzałam dwa odcinki. Jak wrócę z zakupów, to dopiszę tę uwagę do przepisu :).
mnie nie trzeba namawiać 🙂
Nie pamiętam, w którym odcinku było o tym tatarze, ale jak będziesz nadrabiać zaległości, to znajdziesz 🙂 W każdym razie chodziło o to, żeby mięso po zmieleniu włożyć do miski, dolać wody i wyrobić jak ciasto – wtedy gotowy tatar (z żółtkiem podanym osobno, które się przecież miesza dopiero na talerzu) nie wymaga krojenia, tylko jest mięciutki 🙂
Tatar łatwo obsycha z wierzchu, dlatego jak się wyrabia wilgotnymi dłońmi, to mięso nie będzie się do nich kleić i przy okazji złapie trochę wilgoci. Ja pierwszy raz robiłam tatara, więc pewnie pani Magda wie lepiej :), ale wydaje mi się, że w kwestii miękkości sprawę załatwia żółtko.
Magda Gessler zwraca jeszcze uwagę na to, żeby dokładnie wyrobić zmielone mięso z wodą – wtedy tatar jest miękki. Nie wiem, czy to prawda, bo nigdy nie robiłam tatara.