Przygotowanie przekąsek imprezowych dla niejedzących mięsa gości wcale nie musi przysparzać gospodarzom kłopotu. Jeśli tylko Wasi przyjaciele, rodzina czy znajomi uznają spożywanie produktów mlecznych, mogą ze smakiem zjeść flan z pora. Wystarczy zeszklić por na maśle, zalać mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami i upiec w kąpieli wodnej. Proste? Oczywiście!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Flan z porów wymaga tylko kilku składników. Przygotowuje się go bardzo szybko, a na pieczenie wystarczy jedyne 20 minut. I w taki oto sposób gorący starter gotowy. Można podać samodzielnie lub z dodatkiem ciepłego pieczywa i masła czosnkowego. Brzmi interesująco?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 pory (duże; tylko białe części)
- 1 Kubek mleka (ok. 300 ml)
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Pora kroję kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę pora.
- Jajka rozkłócam widelcem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dolewam mleko.
- Pora wkładam do kokilek ułożonych w większym naczyniu żaroodpornym i zalewam mlekiem z jajkami.
- Do naczynia żaroodpornego wlewam wrzątek i piekę flan w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.
- Podaję gorący.
Wartości odżywcze
Flan z pora to prosta potrawa pt. „przegląd lodówki”. Do przyrządzenia, gdy macie w domu naprawdę nieduży zapas składników. Por można zastąpić np. kalafiorem, brokułem lub cebulą, albo papryką. Niezwykle szybko możecie wymyślić modyfikacje, dlatego ciekawa jestem, czy spróbujecie!
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł i smakował Wam flan z porem. Czekam na wieści :).
smakowicie wygląda..;-)
uwielbiam 🙂
Smakowicie wygląda 🙂
[..YouTube..] smakowicie wygląda..;-)