fbpx
Czytasz właśnie
Bezy

Bezy

Bezy to bardzo popularny francuski słodycz i można je dostać w każdej cukierni. Białe jak śnieg, różnej wielkości, o fantazyjnych kształtach, bezy kuszą z wystaw w większych i mniejszych cukierniach, czy to same, czy na ciastach i ciasteczkach…

Bezy

Bezy

Najlepsze bezy jak z francuskiej cukierni czyli białe bezy chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku – przepis na bezy domowe krok po kroku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 1 godzina 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bezy
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 37kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 białka jajek (duże)
  • ½ szklanki cukru lub cukru pudru
  • łyżeczki środka zakwaszającego (opcjonalnie; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Deser Raffaello

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
  2. Po wyjęciu z piekarnika gotowe bezy studzimy i od razu możemy przejść do zjadania, albo przechować w chłodnym miejscu nawet przez cały tydzień.

Przydatne poradniki
  1.  Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Nagrzewamy piekarnik do 100 °C. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia.
  • Białka umieszczamy w dość dużej, niemetalowej misce, dodajemy sól i na najniższych obrotach miksera ubijamy sztywną pianę.
    Opcjonalnie: w momencie gdy białka z przezroczystych zmieniają kolor na biały, można dodać środek zakwaszający.
  • Stopniowo dodajemy część cukru, cały czas ubijamy. Powinna nam wyjść gęsta, gładka masa, która nie wylewa się z miski, nawet po obróceniu do góry dnem.
  • UWAGA: miska i mikser powinny być całkowicie czyste, a w białkach nie może znajdować się ani trochę żółtka. W przeciwnym razie masa niestety się nie uda.
  • Masę nakładamy na papier do pieczenia. Sposobów jest oczywiście wiele. Najprościej nakładać za pomocą stołowej łyżki, a jeśli chcemy się pokusić o przygotowanie w bardziej artystycznym stylu, dobrze mieć w domu szprycę do wyciskania masy.
  • Przy nakładaniu pamiętamy o zachowaniu odpowiedniej odległości, najlepiej ok. 6 cm, pomiędzy poszczególnymi bezami.
  • Pieczemy przez ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę.

Wartości odżywcze

Serving: 15g | Kalorie: 37kcal (2%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Sód: 17mg (1%) | Potas: 14mg | Cukier: 8g (9%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Copper: 1mg (50%) | Magnesium: 1mg | Phosphorus: 1mg | Selenium: 2µg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Paryż słynie ze swoich licznych piekarni i cukierni. Podobnie jak różnego rodzaju restauracje, również pattiseries można spotkać praktycznie na każdym kroku. Mam wrażenie, że niezależnie od pory roku Paryżanie mają dostawy świeżych owoców. Bo jak np. wytłumaczyć obecność na ciastku świeżych malin w połowie marca? :). Poza bezami jest tyle pyszności, które tam podpatrzyłam podczas mojej podróży do Paryża, zarówno tej ostatniej jak i dwóch poprzednich.

Zobacz też: Więcej pomysłów na same białka

Bezy
Bezy

Zamiast zwiedzania muzeów i przypatrywania się zabytkom, lubię czasem przechadzać się po paryskich ulicach i wypatrywać cukierniczych perełek. Może kiedyś uda mi się odtworzyć ich wygląd i smak? Dziś zapraszam na bezy – co prawda nie w takim kształcie jak te francuskie, ale może kiedyś pokuszę się o przygotowanie podobnych. Osobiście uczyłam się jak zrobić bezy wieki temu, w asyście mojej mamy, ale przepis się zachował i warto go będzie odkurzyć.

Bezy są przesłodkie, wysokokaloryczne, ale i tak nie można im się oprzeć :).

34 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom