Sukces w wypieku domowej pizzy w dużej mierze zależy od dwóch czynników: pierwszym z nich jest ciasto na pizzę. Przepis na szczeście bardzo prosty i składników niedużo. Z kolei drugi to dobrze skomponowane dodatki, w optymalnej ilości, które nie obciążą pizzy.
Zobacz też: Kuchnia włoska – najlepsze przepisy
Mąka na pizzę
Oryginalna mąka na pizzę sprowadzana do Polski z Włoch to mąka pszenna typ 00. Osobiście od lat wypiekam pizzę na mące pszennej tortowej typ 450. Przetestowałam też mąkę typ 400 oryginalnie przeznaczoną do lekkich ciast biszkoptowych, mąkę orkiszową typ 630 (zdrowsza pizza o niskim indeksie glikemicznym). To już trochę kwestia gustu i przyzwyczajenia. Oficjalnie, zgodnie z tym co sugerują niektóre młyny, najlepsze ciasto na pizzę wychodzi z mąki pszennej typ 500 (poznańska), 550 i 650. Są to mąki o wysokiej zawartości białka (glutenu). Dzięki temu przygotowywane na nich ciasto na pizzę jest wyjątkowo elastyczne.
Mąka na pizzę bez glutenu
A co dla osób na diecie bez glutenu? W sklepach dostępne są też mąki bezglutenowe skomponowane specjalnie do pieczenia pizzy. Proponuję jednak sprawdzić też mój przepis na ciasto na pizzę bezglutenowe (poniżej, na samym końcu wpisu).
Najlepsze ciasto na pizzę – kilka zasad do zapamiętania
Składniki i wyrastanie
- Podstawowe ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, cukru, wody i odrobiny mąki. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatamy ciasto drożdżowe z pozostałą mąką, wodą, solą i odrobiną oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy do wyrastania.
- Ciasto na pizzę, jak inne ciasta drożdżowe, lubi ciepło i nie przepada za przeciągiem. Przy powiewach chłodnego powietrza nie uda mu się wyrosnąć. Zimą miskę można postawić na niezbyt gorącym grzejniku. Latem wystarczy zostawić na stole, na który świeci przez okno słońce. Z kolei w pochmurne dni proponuję wstawić ją do lekko nagrzanego, uchylonego piekarnika lub zlewu kuchennego wypełnionego ciepłą wodą. Ale najlepszy efekt daje wstawienie ciasta do wyrastania… do lodówki! Na 8 godzin lub nawet dłużej, o czym wspominam w poradniku o pizzy idealnej.
Wałkowanie lub rozciąganie i dodatki
- W trakcie gdy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować dodatki do ułożenia na wierzchu pizzy. Ważne, żeby nie było ich zbyt wiele! Maksymalny zestaw to sos do posmarowania ciasta, mozzarella i 4 inne dodatki, inaczej obciążą ciasto.
- Cienko i delikatnie rozwałkowane ciasto na pizzę, upieczone na kamieniu do pizzy lub na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek, nieobciążone nadmiarem dodatków, wyjdzie chrupiące. Po podniesieniu z talerza zachowa kształt (idealne jest wtedy, gdy dodatki nie spadną, ale ciasto nie będzie całkowicie sztywne), chociaż środkowa część powinna lekko, delikatnie się ugiąć. Szefowie kuchni natomiast ciasta nie wałkują. Rozciągają je delikatnie lub kręcą na pięści i podrzucają. Można też delikatnie wylepić ciastem formę do pieczenia.
Pieczenie
- Bardzo ważna jest też temperatura pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 250 °C. Przydatny okaże się też specjalny program do wypieku chleba i pizzy lub termoobieg. Po upieczeniu warto przestudzić pizzę przez kilka minut na kratce. Dzięki temu od spodu będzie mieć do niej dostęp chłodniejsze powietrze. To pomoże dodać jej chrupkości, jeśli do pieczenia nie wykorzystujemy specjalnego, pochłaniającego wilgoć kamienia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
- 50 g drożdży
- 2½ szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Przydatne poradniki:
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
- Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy ciasto musi stać w lodówce).
- Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli piekę pizzę na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).Zamiast wałkowania ciasto można rozciągnąć lub delikatnie wykleić na blaszce.
- Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami. Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
- Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
Wartości odżywcze
Nie każdy lubi cienko rozwałkowane ciasto na pizzę. Również niektóre dodatki, te mniej klasyczne, cięższe i bardziej wilgotne, wymagają nieco grubszego spodu. Ciasto grube wymaga dodania większej ilości drożdży. Obecność mleka w składzie sprawia, że jest delikatniejsze od tego zwykłego, przygotowywanego na bazie wody, mąki i soli.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki (przesiana przez sitko)
- 50 g drożdży
- 4 łyżki mleka (lekko podgrzane)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
- Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek na grubość ok. 0,5 cm (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania). Zamiast wałkowania ciasto można rozciągnąć lub delikatnie wylepić nim blaszkę.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
- Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
Wartości odżywcze
Ciasto na pizzę bezglutenowe, bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, które można też przygotować jako wegańskie. Wystarczy zastąpić białko jajka siemieniem lnianym. Po upieczeniu, jeśli nie jest zbyt długo trzymane w piekarniku, zachowuje elastyczność, delikatnie uginając się pod ciężarem dodatków. Jest smaczne, chociaż oczywiście to nie to samo co klasyczne ciasto na pszennej mące. Za to jako jego zastępca dla osób na diecie bezglutenowej sprawdza się świetnie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
- ⅓ szklanki wody (ciepła)
- 30 g drożdży (świeże)
- 1 szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego)
- ½ szklanki tapioki (sproszkowana)
- 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)
- 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa - przegląd i opis
Jak zrobić
Drożdże z wodą
- Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.
Ugniatanie ziemniaków z mąką
- W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.
Zagniatanie
- Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.
Wyrastanie
- Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
Dzielenie
- Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.
Formowanie
- Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczenie
- Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
- Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem na jakim cieście i z jakimi dodatkami najbardziej smakuje Wam domowa pizza. Czekam na Wasze propozycje dodatków w komentarzach :).
Włosi mówią, że jeśli ktoś używa wałka do ciasta na pizzę, to znaczy że nie rozumie czym jest pizza i nie ma o niej pojęcia! Poza tym klasyczna pizza (neapolitańska) tym się różni od placków drożdżowych „a’la pizza”, że w przeciwieństwie do nich wyrasta (a właściwie dojrzewa) w niskiej temperaturze (w lodówce!) i wymaga dłuższego czasu (nawet do 24h) i używa się minimalnej ilości drożdży – 1-2 gramy (słownie: jeden gram, a nie 50!) na pół kg odpowiedniej mąki (typ 00, a nie 500!), bo dopiero wtedy dzięki temu potęguje się cały smak prawdziwej pizzy! 😛 Rodzina mojego szwagra (rodowici Włosi) prowadzi rodzinną tradycyjną włoską pizzerię już od dwóch pokoleń i są mocno przywiązani do oryginalnych, tradycyjnych receptur (Włosi utworzyli nawet stowarzyszenie, które ma nad tym czuwać i chronić „prawdziwą pizzę”). Dlatego szwagra, jak i wielu innych podobnych mu Włochów, zalewa irytacja, gdy przeróżni pseudoznawcy nazywają swoje placki drożdżowe – przeróbki pizzy, „prawdziwą pizzą włoską”. To tak jakby upiec drożdżówkę w kształcie bochenka chleba i nazwać ją „prawdziwym chlebem”. Oczywiście sami Włosi rozwinęli swoją pizzę do wielu wersji, ale jednak na podstawie tradycyjnej „wersji bazowej”, trzymając się pewnych standardów. A jeśli np. Polacy, czy inny naród i społeczność, zupełnie zmieniają ich recepturę czy metodę wykonania, by stworzyć coś pod swój gust, a tylko np. kształtem przypominający włoski placek, to niech nie podszywają się pod niego i nie nazywają tego „prawdziwą pizzą”, lecz np. „pizzą w polskim wydaniu”. Gdy szwagier pierwszy raz przyjechał do Polski był zszokowany tym ile jest u nas „włoskich pizzerii”, niemal na każdej ulicy! A gdy przyszło co do czego, to okazało się, że w żadnej z nich nie można było znaleźć prawdziwej włoskiej pizzy, a jedynie marne polskie podróby, a jedyną szansą na to były pizzerie prowadzone przez Włochów (co dużo trudniej znaleźć, bo nawet jeśli gdzieś pracuje Włoch, a właścicielem jest Polak, to często polski pracodawca/właściciel wymusza na swoim pracowniku-Włochu „spolszczenie” tych pizzy, by zaoszczędzić na jakości produktów lub by – wg niego – lepiej się sprzedawały, bo Polakom nie odpowiadają włoskie smaki, a przeciętny Polak i tak nie odróżnia parmezanu od sera edamskiego, czy mozzarelli od zwykłego twarogu, choć patrząc na internetowych „znawców pizzy” coś w tym jest)…
Filmy udostępniane do wpisów to bajka. Tak samo jak i ta pizza. Ja po latach kombinacji stanęłam w końcu na mące typu 00, u mnie to ona najlepiej się sprawdza.
Rewelacyjne jest to, że dodajesz też filmiki. Nie gotuje zbyt dobrze, a to naprawdę mi pomaga 🙂
🙂
O….jakie świetne loczki….
Mowa o mące pszennej, zwykłej, tortowej, typ. 450. Można też wykorzystać
mąkę pszenną o wyższej numeracji: 500, 650, 750, które nadają się lepiej do
wypieku ciast drożdżowych, a nawet mąkę pszenną razową, zwłaszcza gdy pizzę
pieczemy dla tych, co zwracają uwagę na indeks glikemiczny i chcą się
zdrowiej odżywiać.
O jakiej mące tutaj jest mowa ?
I nie tylko,rowniez dla tych, ktorzy lubia PYSZNE jedzenie 🙂
Doskonały pomysł dla tych, którzy nie mogą jeść drożdży :).
Ktos ostatnio odkryl i podzielil sie ze mna wspanialym spodem do pizzy !!!! A jest to poprostu placek do tortilli .WSPANIALY,SZYBKI I PRZEPYSZNY pomysl
Dzięki :).
polecam ten przepis !
🙂
Też mam przepis na ciasto na mleku – jest lepsze np. do przygotowania grubej pizzy. Ale klasycznie, we Włoszech, jednak robi się bez mleka :).
ja zamiast wody daje mleko
niezly przepisik 😉
widziałem przepis z 2,5szklankami mąki i 30g drożdzy – ciasto śmierdziało drożdzami na kilometr i nie dało się go wyrobić. tu jest 50g na 1 szklanke mąki – BEZSENS
Jak nie masz z oliwy, może być. Dobrze byłoby, gdyby miał jakiś neutralny, niegorzki smak.
a czy moze byc zwykły olej ?
To jest sos z tego przepisu: pozytywnakuchnia.pl/pizza-z-pieczarkami/ 🙂
jak się nazywa ten sos w minucie 1:17 ?
ja mam wszystko
nigdy nie rozwalkowuje sie ciasta na pizze – kolega Wloch zglupial gdy zobaczyl ten film :O
Ciasta na pizzę się oczywiście nie rozwałkowuje, jednak w domowych warunkach trudno wyczuć wyraźną różnicę, przynajmniej tak jest w moim przypadku.
takie nie takie.
wygląda smacznie:)
powinno mu wystarczyć 30 minut, bo dużo tu drożdży. w tym drugim, włoskim przepisie, do którego odnośnik jest w filmie, ciasto potrzebuje 1-2 godzin na wyrośnięcie.
Dobra mam głupie pytanie ile te drożdże maja rosnąć :D?
p.Gessler oczywiście
pizza udana 🙂 ciasto cienkie i chrupiace
ostatnio taką dobrą pizze jadłam u p. Gesser
supe
r
Od tego czasu jak ta Pani powiedziała! OK? Jutro robię i wstawię komentarz.
Na maksa.
A jak w kuchence pisze tylko na kółku 1 2 3 4 5 6 7 8 t ona ile ustawić co ???
fajnaaa jesteś :*
dziękuje za przepisy rowniez robie wiele rzeczy ktore znalazłem na pozytywniakuchnia faktycznie ciasto na pizze wychodzi bardzo dobre pozdrawiam 😉
250 st. to z reguły jest już najwyższa temperatura piekarnika, więc bez termoobiegu ewentualnie parę minut dłużej trzeba piec.
a jak się nie ma termoobiegu to na ile stopni?
Bardzo ładnie, a prowadząca, urocza…no proszę każda pizza z podanych przepisów dobra ale wdzięk i profesjonalizm dodają smaku naszym kubkom smakowym, dziękuje i pozdrawiam
super
drożdże w mleku rosną większe
Od kiedy drozdze na pizze rozrabia sie z mlekiem?
hihi sciagacz od paei100 :>
Te wszystkie przepisy na ciasto są że tak powiem słabe…. Jak pracowałem w pizzeri to z takiego ciasta mogłem sobie płaszcz ulepić i nic się nie urwie itp..a z takiego lipa, nie zrobisz tak cienkiej pizzy, nie pokręcisz sobie.
generalnie fajny przepis ale ja dodaje jeszcze do ciasta zioła prowensalskie ciasto ma wtedy fajny smaczek (nie karzdy lubi ale mi smakuje)
AvE
Najpierw oliwa na blachę, a potem można rozwałkować ciasto na blaszce :).
Witam, czy po wyrośnięciu ciasta mogę go bezpośrednio rozwałkować na taką czarną blachę, która znajduje się w kuchence? Czy muszę najpierw podlać oliwą? Nie przypali się?
Tak zrobię. Dziekuje za dobrą radę. Ten zapach to chyba zapach tego czegoś co nie pozwala macie przesuwac się po blacie stołu.
[..YouTube..] Tak zrobię. Dziekuje za dobrą radę. Ten zapach to chyba zapach tego czegoś co nie pozwala macie przesuwac się po blacie stołu.
ciasta do pizzy nigdy, ale to nigdy sie nie wałkuje!!!
Oj, nie pamiętam już jak to było z moją. W ogóle nie kojarzę, żeby nieprzyjemnie pachniała, a kiedy po przeprowadzce od rodziców do własnego mieszkania dostałam ją w prezencie, dość długo leżała nieużywana, więc mogła po prostu „wywietrzeć”. Chyba bym tak zrobiła jak piszesz: dokładnie umyła, przelała gorącą, ale nie wrzącą wodą. może ewentualnie nasmarowała margaryną i odstawiła na kilka godzin. Tłuszcz dobrze pochłania zapach, potem jeszcze dokładne mycie i powinno być ok :).
[..YouTube..] Oj, nie pamiętam już jak to było z moją. W ogóle nie kojarzę, żeby nieprzyjemnie pachniała, a kiedy po przeprowadzce od rodziców do własnego mieszkania dostałam ją w prezencie, dość długo leżała nieużywana, więc mogła po prostu „wywietrzeć”. Chyba bym tak zrobiła jak piszesz: dokładnie umyła, przelała gorącą, ale nie wrzącą wodą. może ewentualnie nasmarowała margaryną i odstawiła na kilka godzin. Tłuszcz dobrze pochłania zapach, potem jeszcze dokładne mycie i powinno być ok :).
Witam. Ostatnio kupiłam wreszcie taka sama podkładkę do wyrabiania ciasta. Jeszcze jej nie uzyłam, bo odstrasza mnie jej dość specyficzny plastikowy zapach. Czy powinnam ją najpierw dokładnie umyć, namoczyć w wodzie, przelać moze gorącą wodą? Boje się, że ciasto przesiąknie tym „zapachem” ?
[..YouTube..] Witam. Ostatnio kupiłam wreszcie taka sama podkładkę do wyrabiania ciasta. Jeszcze jej nie uzyłam, bo odstrasza mnie jej dość specyficzny plastikowy zapach. Czy powinnam ją najpierw dokładnie umyć, namoczyć w wodzie, przelać moze gorącą wodą? Boje się, że ciasto przesiąknie tym „zapachem” ?
250 st. C, termoobieg, 15-20 minut. Muszę dodać jakąś adnotację, bo faktycznie brakuje tej informacji.
[..YouTube..] 250 st. C, termoobieg, 15-20 minut. Muszę dodać jakąś adnotację, bo faktycznie brakuje tej informacji.
przepis wydaje sie fajny , aleile sie piecze taką pizze i w ilu stopniach???
[..YouTube..] przepis wydaje sie fajny , aleile sie piecze taką pizze i w ilu stopniach???
O proszę, fajny pomysł :). Dobrze jest też po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika postawić pizzę na stole, na kratce z piekarnika. Wtedy też robi się sztywniejsza czyli taka, jaka powinna być, żeby nie spadały z niej dodatki w trakcie jedzenia :).
[..YouTube..] O proszę, fajny pomysł :). Dobrze jest też po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika postawić pizzę na stole, na kratce z piekarnika. Wtedy też robi się sztywniejsza czyli taka, jaka powinna być, żeby nie spadały z niej dodatki w trakcie jedzenia :).
Ja mam taki patent, że stolnicę do rozwałkowywania ciasta posypuję kasza manną. Tak przygotowane ciasto jest bardzo smaczne i chrupiące po upieczeniu:)
[..YouTube..] Ja mam taki patent, że stolnicę do rozwałkowywania ciasta posypuję kasza manną. Tak przygotowane ciasto jest bardzo smaczne i chrupiące po upieczeniu:)
Wlosi czesto trzymaja ciasto do wyrosniecia przez 4 godziny.
[..YouTube..] Wlosi czesto trzymaja ciasto do wyrosniecia przez 4 godziny.
Dzięki za skorzystanie z przepisu i zapraszam po więcej :).
[..YouTube..] Dzięki za skorzystanie z przepisu i zapraszam po więcej :).
Hehe Pomogl ten filmi Dziekuje 🙂
[..YouTube..] Hehe Pomogl ten filmi Dziekuje 🙂
W jakiej pizzerni, głąbie…
[..YouTube..] W jakiej pizzerni, głąbie…
dziekuje ;>>
[..YouTube..] dziekuje ;>>
Zostawić aż przynajmniej podwoi swoją objętość :). W tym przepisie jest sporo drożdży, więc w cieple powinno wyrosnąć w ok. 20 minut. Polecam też wypróbowanie drugiego przepisu na ciasto włoskie, bez mleka. Jest dodany jako odpowiedź do tego filmu :).
[..YouTube..] Zostawić aż przynajmniej podwoi swoją objętość :). W tym przepisie jest sporo drożdży, więc w cieple powinno wyrosnąć w ok. 20 minut. Polecam też wypróbowanie drugiego przepisu na ciasto włoskie, bez mleka. Jest dodany jako odpowiedź do tego filmu :).
w pizzerii 🙂
[..YouTube..] w pizzerii 🙂
ciasto jest na początku małej wielkości czy powinno być duzej lub zostawic na troche czasu??
[..YouTube..] ciasto jest na początku małej wielkości czy powinno być duzej lub zostawic na troche czasu??
fajne
[..YouTube..] fajne
ale szybko tą pizze robisz :)) 2min jak w pizzerni 😀
[..YouTube..] ale szybko tą pizze robisz :)) 2min jak w pizzerni 😀
Polecam ten przepis. Już drugi weekend robię tą pizzę – dziś zrobiłem dwie, a ostatnio 4 szt. 🙂 Mieszam wszystko od razu, tj. mąkę, wyrośnięte drożdże, sól, wodę. A co do temp. to najlepiej na maksa rozgrzać piekarnik/piecyk i piec nie za długo. U mnie jak ser się już przypala (robi powoli brązowy) tzn. że pizza gotowa.
[..YouTube..] Polecam ten przepis. Już drugi weekend robię tą pizzę – dziś zrobiłem dwie, a ostatnio 4 szt. 🙂 Mieszam wszystko od razu, tj. mąkę, wyrośnięte drożdże, sól, wodę. A co do temp. to najlepiej na maksa rozgrzać piekarnik/piecyk i piec nie za długo. U mnie jak ser się już przypala (robi powoli brązowy) tzn. że pizza gotowa.
Takie wałki do ciasta są w Italii, fajnie się nimi robi… polecam u nas też już są w sprzedaży.
[..YouTube..] Takie wałki do ciasta są w Italii, fajnie się nimi robi… polecam u nas też już są w sprzedaży.
git
[..YouTube..] git
super extra fajny przepis
[..YouTube..] super extra fajny przepis
bardzo fajne super !! Dziękuje 😀
[..YouTube..] bardzo fajne super !! Dziękuje 😀
[..YouTube..] bardzo fajne super !! Dziękuje 😀
Zweryfikuję jak będą u mamy, ona też ma tę książkę 🙂
[..YouTube..] Zweryfikuję jak będą u mamy, ona też ma tę książkę 🙂
[..YouTube..] @Th3Alfisti Zweryfikuję jak będą u mamy, ona też ma tę książkę 🙂
brzmi jak przepis z thermomixa ;p
[..YouTube..] brzmi jak przepis z thermomixa ;p
[..YouTube..] brzmi jak przepis z thermomixa ;p
[..YouTube..] @vojtasjedyny brzmi jak przepis z thermomixa ;p
[..YouTube..] @vojtasjedyny brzmi jak przepis z thermomixa ;p
[..YouTube..] biedna ta pizzaaaaaaaaaaaaaaaaa
drożdży jest sporo, za to w drugim przepisie na włoskie ciasto już mniej 🙂
[..YouTube..] drożdży jest sporo, za to w drugim przepisie na włoskie ciasto już mniej 🙂
[..YouTube..] @vojtasjedyny drożdży jest sporo, za to w drugim przepisie na włoskie ciasto już mniej 🙂
50 g drożdży? Sporo, Włosi na cienką pizzę dają śladowe ilości, 5 g, o ile
dobrze pamiętam. Ja mam przepis na grube ciacho: 300g mąki, 15g droż, 2
łyż.oliwy, 1 łyżcz, cukru, 140-160ml wody (zależy od rodzaju mąki. robię
zwykle z 450), 2 łyż.oliwy, 1 łyżcz.soli. Potem podobnie jak w Twoim
przepisie, tyle że ciasto rośnie godzinę. Po nałożeniu na okrągłą blachę
rośnie sobie w piekarniku przy 50° przez 20min. Potem składniki i piekę
jakieś 13min. w 230°. Pozdrawiam uroczą kuchmistrzynię 😉
[..YouTube..] 50 g drożdży? Sporo, Włosi na cienką pizzę dają śladowe ilości, 5 g, o ile dobrze pamiętam. Ja mam przepis na grube ciacho: 300g mąki, 15g droż, 2 łyż.oliwy, 1 łyżcz, cukru, 140-160ml wody (zależy od rodzaju mąki. robię zwykle z 450), 2 łyż.oliwy, 1 łyżcz.soli. Potem podobnie jak w Twoim przepisie, tyle że ciasto rośnie godzinę. Po nałożeniu na okrągłą blachę rośnie sobie w piekarniku przy 50° przez 20min. Potem składniki i piekę jakieś 13min. w 230°. Pozdrawiam uroczą kuchmistrzynię 😉
[..YouTube..] ..wszystko rozumiem, ale czym dziurawic ciasto? … bagnetem ,szydelkiem czy srutem z flinty? 😀
[..YouTube..] ..wszystko rozumiem, ale czym dziurawic ciasto? … bagnetem ,szydelkiem czy srutem z flinty? 😀
[..YouTube..] …fajny walek do ciasta 🙂
[..YouTube..] …fajny walek do ciasta 🙂
@pozytywnakuchnia dziurawisz jak już położysz ciasto przed tym jak nałożysz
na nie sos 😉
[..YouTube..] dziurawisz jak już położysz ciasto przed tym jak nałożysz na nie sos 😉
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia dziurawisz jak już położysz ciasto przed tym jak nałożysz na nie sos 😉
Za dużo drożdży.
[..YouTube..] Za dużo drożdży.
[..YouTube..] Za dużo drożdży.
[..YouTube..] mąka mące nierówna, niestety zawsze trzeba samemu ocenić konsystencję ciasta. A w którym momencie to dziurawienie?
[..YouTube..] @wielkikefir mąka mące nierówna, niestety zawsze trzeba samemu ocenić konsystencję ciasta. A w którym momencie to dziurawienie?
[..YouTube..] przepis bardzo dobry, pizza wyszła elegancka, smaczna i chrupiąca.. dodam że będzie trzeba troszczkę wiecej maki dodać, bo mocno się lepi…
nie wiem jak Wy ale ja dodatkowo dziurawię ciasto 🙂 czy to coś daje, być moze 😉
[..YouTube..] zgadzam sie
[..YouTube..] zgadzam sie
[..YouTube..] fajna laska prosimy o wiecej szczegułow a przepisy spoko
[..YouTube..] Sól dodajemy do mąki na początku i dokładnie mieszamy, dopiero później cała reszta.
Z moich doświadczeń wynika, że nie ma problemu z zamrożeniem ciasta drożdżowego, po rozmrożeniu nie traci ono swoich właściwości.
Z drugiej strony zaś, trafiłem jakiś czas temu w sieci na informacje, według których ciasto na pizzę najlepiej wstawić do lodówki na dłuższe ale wolniejsze wyrastanie (jest to podobno chemicznie uzasadnione). Wypróbowałem to i muszę Ci powiedzieć, że w tym szaleństwie jest jakaś metoda.
pozdrawiam 😉
[..YouTube..] Z moich doświadczeń wynika, że nie ma problemu z zamrożeniem ciasta drożdżowego, po rozmrożeniu nie traci ono swoich właściwości.
Z drugiej strony zaś, trafiłem jakiś czas temu w sieci na informacje, według których ciasto na pizzę najlepiej wstawić do lodówki na dłuższe ale wolniejsze wyrastanie (jest to podobno chemicznie uzasadnione). Wypróbowałem to i muszę Ci powiedzieć, że w tym szaleństwie jest jakaś metoda.
pozdrawiam 😉
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Z moich doświadczeń wynika, że nie ma problemu z zamrożeniem ciasta drożdżowego, po rozmrożeniu nie traci ono swoich właściwości.
Z drugiej strony zaś, trafiłem jakiś czas temu w sieci na informacje, według których ciasto na pizzę najlepiej wstawić do lodówki na dłuższe ale wolniejsze wyrastanie (jest to podobno chemicznie uzasadnione). Wypróbowałem to i muszę Ci powiedzieć, że w tym szaleństwie jest jakaś metoda.
pozdrawiam 😉
Witam!
Dziś zrobiłem to pizze! Tzn to ciasto! I wyszła baardzo smacznie : ))
Polecam jak najbardziej, filmik jakiś niejasny mi się wydawał. Ale ogarnąłem 😉
Moja ocena to 5+/6
Pozdrawiam i życzę smacznych Pizz i wesołych świąt ; ))
[..YouTube..] Z tego co widzę przepis dobry w weekend zrobię i zdam relację 🙂
[..YouTube..] To zależy na czym pieczesz :). W opisie pod filmem jest link prowadzący do mojej strony, a tam duuużo informacji, które Ci się przydadzą :).
[..YouTube..] @daamiaan22 To zależy na czym pieczesz :). W opisie pod filmem jest link prowadzący do mojej strony, a tam duuużo informacji, które Ci się przydadzą :).
[..YouTube..] Ale mogłaby Pani dodać w jakiej temp trzeba piec i ile czasu?
[..YouTube..] Film jak i Pani kucharka Pierwsza klasa:P
najlepszy jaki w necie znalazłem!!!!!
[..YouTube..] najlepszy jaki w necie znalazłem!!!!!
[..YouTube..] Ja wiem 😀
[..YouTube..] @bartekl01 Ja wiem 😀
[..YouTube..] słodki kolego, kliknij link w opisie pod filmem 🙂
[..YouTube..] @bartekl01 słodki kolego, kliknij link w opisie pod filmem 🙂
[..YouTube..] slodka kolezanko… mezczyzna w kuchni nie wie co to znaczy odstawic ciasto do urosniecia… tzn zostawic na 5min czy do jutra ? 🙂 ilosci skladnikow to nie wszystko, bardzo pomocne bylyby jeszcze ilosci minut 🙂
[..YouTube..] a mozna zamiast ciepłego mleka dac takie z hmmm pomyslmy ze sklepu np łaciata ?
[..YouTube..] a mozna zamiast ciepłego mleka dac takie z hmmm pomyslmy ze sklepu np łaciata ?
A ja to wcale nie lubię pizzy …:) wolałbym ją schrupać 🙂
[..YouTube..] A ja to wcale nie lubię pizzy …:) wolałbym ją schrupać 🙂
@tymbarkowy 🙂
[..YouTube..] @tymbarkowy 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia wystarczylo szawki przeszukac i od razu sie oliwa znalazla
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia wystarczylo szawki przeszukac i od razu sie oliwa znalazla
[..YouTube..] @tymbarkowy można z olejem, można też ze stopionym, ciepłym (ale nie gorącym) masłem. Oliwa to tradycyjny składnik włoskiej pizzy, ale jeśli jej nie masz, można zastąpić ją innym, płynnym tłuszczem.
[..YouTube..] @kwasek12 Drożdże powodują, że ciasto wyrasta, dzięki czemu jest go więcej, jest lżejsze i bardziej miękkie, puszyste, nie jest twarde jak kamień. Ciasto po wyrośnięciu i ponownym wyrobieniu zmniejszy objętość, ale potem znów zabąbelkuje i podrośnie w trakcie pieczenia. Ale żeby tak się stało, najpierw musi powoli wyrastać w cieple, żeby odpowiednio się „rozwinąć”.
[..YouTube..] a mozna bez oliwy np z olejem???
a jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o zamrażanie takiego ciasta? Bo z jednego kg mąki sporo tego chyba wyjdzie. Takie ciasto mrozi się wyrośnięte czy przez rośnięciem?
Nie znam tego z własnego doświadczenia, bo zawsze przygotowuję tyle ciasta na pizzę, żeby starczyło dla określonej ilości osób, ale koleżanki podpowiadają, że można je zamrozić po wyrośnięciu i potem rozmrozić i postawić w cieple. Ciasta z 1 kg starcza na cztery duże pizze o średnicy 30 cm. Zamiast zamrażania, polecam zrobienie np. połowy porcji :).
Wiem wiem, że świeżego ciasta nic nie zastąpi, ale nie zawsze jest niestety czas, aby takie ciasto ugnieść. Jak się da wolę takie ciasto zamroźić i zjeść pizze robioną własnorcznie niż kupić gotową :o) Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
żarcik taki
[..YouTube..] żarcik taki
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia żarcik taki
Tak tak, oczywiście, zapomniałam, że wszystkie gospodynie domowe we Włoszech i w Polsce podrzucają pizzę i kręcą ją na dłoni zaciśniętej w pięść!
[..YouTube..] Tak tak, oczywiście, zapomniałam, że wszystkie gospodynie domowe we Włoszech i w Polsce podrzucają pizzę i kręcą ją na dłoni zaciśniętej w pięść!
[..YouTube..] @lektorlondon Tak tak, oczywiście, zapomniałam, że wszystkie gospodynie domowe we Włoszech i w Polsce podrzucają pizzę i kręcą ją na dłoni zaciśniętej w pięść!
WAŁKIEM TO MOŻESZ PRZEGONIĆ MĘŻA JAK PRZYJDZIE PIJANY DO DOMU 🙂
[..YouTube..] WAŁKIEM TO MOŻESZ PRZEGONIĆ MĘŻA JAK PRZYJDZIE PIJANY DO DOMU 🙂
[..YouTube..] Ja mam takie pytanie, nie znam się na gotowaniu ani pieczeniu, po co zostawia się ciasto do wyrośnięcia? Bo zrobiłem tak jak w przepisie wszystko ładnie ciasto wyrosło że hoho ale później jak je brałem i wałkowałem to znowu zmalało. Nie mówię, bo wszystko smaczne i w ogóle 😀 Ale to mnie tak ciekawi po co się je zostawia 😀
[..YouTube..] @midks Patent z miską i zlewem jest dobry, też go stosuję :). Tylko nie wlewam gorącej wody, raczej taką bardzo ciepłą.
No to już sama nie wiem ;). Pozostawmy tę sprawę niewyjaśnioną. Również pozdrawiam :).
[..YouTube..] No to już sama nie wiem ;). Pozostawmy tę sprawę niewyjaśnioną. Również pozdrawiam :).
[..YouTube..] @plazmiak No to już sama nie wiem ;). Pozostawmy tę sprawę niewyjaśnioną. Również pozdrawiam :).
nasza pizza jest ciut grubsza od twojej a srednica nie wiem chyba 32 cm mamy ta okrągłą blaszke do pizzy,teraz mąż robil w weekend to wyszly mu 3 pizze i 3 małe pizzetki dla dzieci 🙂 a robil chyba z 600g mąki jakos tak drozdze 40g ale pyszna wychodzi najbardziej lubimy z tuńczykiem:) pozdrawiam
[..YouTube..] nasza pizza jest ciut grubsza od twojej a srednica nie wiem chyba 32 cm mamy ta okrągłą blaszke do pizzy,teraz mąż robil w weekend to wyszly mu 3 pizze i 3 małe pizzetki dla dzieci 🙂 a robil chyba z 600g mąki jakos tak drozdze 40g ale pyszna wychodzi najbardziej lubimy z tuńczykiem:) pozdrawiam
[..YouTube..] nasza pizza jest ciut grubsza od twojej a srednica nie wiem chyba 32 cm mamy ta okrągłą blaszke do pizzy,teraz mąż robil w weekend to wyszly mu 3 pizze i 3 małe pizzetki dla dzieci 🙂 a robil chyba z 600g mąki jakos tak drozdze 40g ale pyszna wychodzi najbardziej lubimy z tuńczykiem:) pozdrawiam
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia nasza pizza jest ciut grubsza od twojej a srednica nie wiem chyba 32 cm mamy ta okrągłą blaszke do pizzy,teraz mąż robil w weekend to wyszly mu 3 pizze i 3 małe pizzetki dla dzieci 🙂 a robil chyba z 600g mąki jakos tak drozdze 40g ale pyszna wychodzi najbardziej lubimy z tuńczykiem:) pozdrawiam
Zastanawiałam się nad tym, czemu Wam z pół kilo mąki wychodzą 3 pizze, a mi z 1 kg 4, ale albo to właśnie kwestia grubości albo większej średnicy albo może ilości drożdży i możliwości późniejszego wyrośnięcia :).
[..YouTube..] Zastanawiałam się nad tym, czemu Wam z pół kilo mąki wychodzą 3 pizze, a mi z 1 kg 4, ale albo to właśnie kwestia grubości albo większej średnicy albo może ilości drożdży i możliwości późniejszego wyrośnięcia :).
[..YouTube..] @plazmiak Zastanawiałam się nad tym, czemu Wam z pół kilo mąki wychodzą 3 pizze, a mi z 1 kg 4, ale albo to właśnie kwestia grubości albo większej średnicy albo może ilości drożdży i możliwości późniejszego wyrośnięcia :).
czy tak cienko? chyba nie ani gruba ani cienka taka w sam raz ,a z odrywaniem ciasta to nie ma problemu bo jest gładkie 🙂 pozdrawiam
Pewnie, zrób z połowy porcji. To jest przepis dla 4-osobowej rodziny, ja też dla nas dwojga po prostu zmniejszam ilość składników :).
[..YouTube..] no, właśnie nie, ale robić ciasta na 4(?) pizze nie bardzo mi sie widzi bo nie chcialabym żeby sie zmarnowało 🙂 no ale chyba można upiec te pizze i potem je zamrozic 🙂 zawsze jeszcze można zmiejszyc troche proporcje składników 🙂 nastepnym razem zamrożę małą ilość ciasta i dam ci znać jakie byly efekty 🙂
miało być: raczej nie lubią zimna 🙂
Podobno tak, ale osobiście nigdy tego nie sprawdziłam. Czytałam na różnych forach, że ludzie mrożą ciasto na pizzę i trochę mnie to dziwi, bo wydawało mi się, że drożdże raczej nie lubią ciepła. Ale ponoć takie szczelnie zapakowane do woreczka i zawiązane, tuż po wyrośnięciu, można zamrozić. A mroziłaś już jakieś ciasto na pizzę?
[..YouTube..] czy można takie ciasto zamrozić?
[..YouTube..] czy tak cienko? chyba nie ani gruba ani cienka taka w sam raz ,a z odrywaniem ciasta to nie ma problemu bo jest gładkie 🙂 pozdrawiam
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia czy tak cienko? chyba nie ani gruba ani cienka taka w sam raz ,a z odrywaniem ciasta to nie ma problemu bo jest gładkie 🙂 pozdrawiam
[..YouTube..] Pewnie, zrób z połowy porcji. To jest przepis dla 4-osobowej rodziny, ja też dla nas dwojga po prostu zmniejszam ilość składników :).
[..YouTube..] @naughtyxkiss Pewnie, zrób z połowy porcji. To jest przepis dla 4-osobowej rodziny, ja też dla nas dwojga po prostu zmniejszam ilość składników :).
To chyba opcja zostawienia do wyrośnięcia na noc może się u Was sprawdzić, a czas można wtedy inaczej spożytkować 😉
[..YouTube..] miało być: raczej nie lubią zimna 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia miało być: raczej nie lubią zimna 🙂
[..YouTube..] Podobno tak, ale osobiście nigdy tego nie sprawdziłam. Czytałam na różnych forach, że ludzie mrożą ciasto na pizzę i trochę mnie to dziwi, bo wydawało mi się, że drożdże raczej nie lubią ciepła. Ale ponoć takie szczelnie zapakowane do woreczka i zawiązane, tuż po wyrośnięciu, można zamrozić. A mroziłaś już jakieś ciasto na pizzę?
[..YouTube..] @naughtyxkiss Podobno tak, ale osobiście nigdy tego nie sprawdziłam. Czytałam na różnych forach, że ludzie mrożą ciasto na pizzę i trochę mnie to dziwi, bo wydawało mi się, że drożdże raczej nie lubią ciepła. Ale ponoć takie szczelnie zapakowane do woreczka i zawiązane, tuż po wyrośnięciu, można zamrozić. A mroziłaś już jakieś ciasto na pizzę?
Super
Fajny przepis oboje z chłopakiem lubimy i robimy sami pizze, ale czekanie na wyrośnięcie nie jest dla takich niecierpliwych osób jak my….
[..YouTube..] To chyba opcja zostawienia do wyrośnięcia na noc może się u Was sprawdzić, a czas można wtedy inaczej spożytkować 😉
[..YouTube..] @wisienka2509 To chyba opcja zostawienia do wyrośnięcia na noc może się u Was sprawdzić, a czas można wtedy inaczej spożytkować 😉
Może jeszcze cieniej wałkuje? Też próbowałam, ale ciężko mi było potem zsunąć pizzę razem z dodatkami z drewnianej łopatki.
[..YouTube..] Super
mój mąż robi identyczną tylko ze z pol kg mąki wychodza 3 pizze ale jest świetna 🙂
[..YouTube..] Fajny przepis oboje z chłopakiem lubimy i robimy sami pizze, ale czekanie na wyrośnięcie nie jest dla takich niecierpliwych osób jak my….
oooooooooooooooj muszę wypróbować:)))
[..YouTube..] Może jeszcze cieniej wałkuje? Też próbowałam, ale ciężko mi było potem zsunąć pizzę razem z dodatkami z drewnianej łopatki.
[..YouTube..] @plazmiak Może jeszcze cieniej wałkuje? Też próbowałam, ale ciężko mi było potem zsunąć pizzę razem z dodatkami z drewnianej łopatki.
[..YouTube..] mój mąż robi identyczną tylko ze z pol kg mąki wychodza 3 pizze ale jest świetna 🙂
Pychotka wyszła super:)
Fajnie! 🙂 A jakie dodatki miałaś?
@Oskar3103 Zamiast zwykłego sera – mozzarella light. To zrobi najlepszą
robotę :). Do tego np. krewetki, odrobina papryczki chili, może trochę
zeszklonej cebulki dymki (jeśli sos jest bez cebulki) i rukola.
Przepis i film świetny. Wypróbuję niedługo. A ma może Pani pomysł na w
miarę dietetyczne dodatki?
ładnie, czysto schludnie, dzieki
I w jakiej ilości?
A mogły by być drożdże w proszku?
Nigdy nie używałam drożdży w proszku, ale podejrzewam, że na opakowaniu powinno być napisane, ile świeżych drożdży zastępują lub na ile mąki przypada 1 łyżeczka.
Aha, dziękuję za odpowiedz
w przepisie sa wymienione 2 szklanki maki – wiadomo szklanka szklance nie rowna. Czy mogla by Pani sprecyzowac dokladniej jakie to szklanki badz jaka ilosc maki ?
Pozdrawiam
1 szklanka to 250 ml. Standardowa szklanka do herbaty :).
Najlepiej wyposażyć się w miarkę taką jakiej od jakiegoś czasu używam – pokazuje ilość szklanek (w tym również ułamki), ilość ml i ilość uncji. Szkoda, że nie ma na niej gramatury.
Do twarzy Pani w nowej fryzurze 😀
@pozytywnakuchnia gdybyś kiedyś spróbowała, to nie zapomnij nagrać i
wrzucić 😉