W moim domu rodzinnym żurek był jedną z ulubionych zup. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Moja mama gotowała go na białej kiełbasie, której charakterystyczny zapach rozchodzący się po domu razem z aromatem pieczonej rolady z boczku do dziś kojarzy mi się z nadejściem świąt. Żurek w chlebie to jedna z ulubionych zup mojego brata, który nie potrafi odmówić jej sobie wchodząc do restauracji na stoku, po intensywnej jeździe na nartach.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
„Wigilia to Twój czas: grzyby, kapusta, wszystko bez mięsa” – mawia i dodaje: „A ja jestem najszczęśliwszym człowiekiem na Wielkanoc”. Zupa, biała kiełbasa, pasztet i wielkanocne wędliny. Zjada wszystko po kolei :).
Żur jak trzeba
Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw. Przygotuję go już w Wielką Sobotę, wieczorem, żeby przez noc wzmocniły się wszystkie połączone w nim smaki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego
- ½ l zakwasu na żurek
- ½ kg białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
- 100 g wędzonego boczku (pokrojony w paski)
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owoców jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zakwas na żurek
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Odlewamy 1 szklankę wywaru i odstawiamy, pozostały wywar i zakwas mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
- Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
- Do zupy dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką*. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.
- Dodajemy kiełbasę i boczek do zupy i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
- Czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodajemy do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo i podajemy**.
Wartości odżywcze
W naszej rodzinie jest to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu wielkanocnym, bo na Boże Narodzenie od lat jadamy barszcz czerwony. Czy to w towarzystwie rodziców, czy u babci, ta zupa musi być zjedzona na śniadanie w Wielkanoc i basta :).
A Ty, jesz żur? Posmakował Ci ten według mojego przepisu?
Ja boczek i kielbase zaraz po podsmazeniu wrzucam do warzyw ktore jeszcze obrabiaja sie w maselku zeby przeszlo aromatem i smakiem szybciej 🙂
Robię żurek wg Twojego przepisu już 3 rok z rzędu na Święta Wielkanocne. Zawsze robi furrorę. Mam nadzieję, że tym razem wyszedł równie pyszny 🙂
Witam, przepis wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję 🙂 Nie jestem w stanie wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez żurku oraz jajek faszerowanych! Za każdym razem robię próbę generalną przed oficjalnym debiutem na stole. W tym roku podam jajeczka z koperkiem,szczypiorkiem i orzechami – które dosłownie skradły moje serce, mniam 🙂
Ja też postanowiłam podziękować za ten przepis, już kilkakrotnie go robiłam i naprawdę zawsze było pysznie. Szybko, łatwo, smacznie. Mój mąż mówi, że nawet lepszy niż u jego mamy… a to największy komplement, bo na tradycyjnej kuchni polskiej się nie znam 😉
Dzięki za wypróbowanie przepisu i cieszę się bardzo, że żurek przypadł Wam do gustu :).
hmm. film miesza sie z opisem troche bo w krokach jest dolewanie zakwasu ze smietana i wywarem razem jako mikstury a we filmiku tylko zakwasu
Zrobiłam kiedyś pierwszy raz i wyszedł super! Dzisiaj wracam do przepisu bo będę robiła drugi raz więc postanowiłam podziękować 🙂 Dzięki wielkie 🙂
Dzięki Emi za to, że wracasz do tego przepisu. Cieszę się, że żurek przypadł Ci do gustu :D.
Pierwszy raz robiłam żurek i wszyscy byli zachwyceni. Przepis super! Dziękuje bardzo, drukuje i chowam do szafki na przyszlosc 🙂 Mieszkam w Kalifornii takze towarzystwo na świeta bylo międzynarodowe i każdy zupą był zachwycony!
Dzięki Dorota 🙂
Żurek wyszedł pryszny!!! Dziękuję za przepis;-)
Kochana….. zupa jest po prostu REWELACYJNA!!!!! Jestem pewna, że nawet Gesslerowa by się nad nią rozpływała 🙂 dzięki serdeczne za przepis, kopiuję go do swojego zeszytu… aha chciałam napisać, że na drugi dzień faktycznie jest jeszcze lepsza 🙂
Żurek przepyszny! Miałam surową kiełbasę, więc gotowałam ją przez 20 minut na wolnym ogniu, a wywar połączyłam z wywarem warzywnym. Zabieliłam wszystko śmietaną, ale na samym końcu. Podam go jutro również z jajkiem i z odrobiną rzeżuchy. Aha, zakwas zrobiłam w poniedziałek i pięknie się ukwasił. Pozdrawiam!
Nie ma nic lepszego niż pyszny żurek z ziemniaczkami najlepiej na własnym zakwasie
Pyszności! Mój ulubiony żurek który zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje! 🙂
A ja tam „walę” żurek na boczku i wędzonych kościach ; ) Białą kiełbasę dodaję dopiero pod koniec. No może profanem jestem, ale uczę się. No dobra, zrobię teraz w/g przepisu. ; ) Ale zakwas sam robię, a co? Wiąże się to z wyprawą do młyna (jeszcze są) ale to jest zakwas, ehhhh, jak mojej babci.
„Krok 2. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.”
a jak ktos ma metalowa to co , nie mozna ??……..
Można, tylko trochę tłuszczu dodatkowo może się przydać, żeby nie przywarły.
A ja dzis zrobie sobie zurek ;-). Faktycznie ladny usmieszek
Jest przepis z filmem na blogu: pozytywnakuchnia.pl/wywar-warzywny/ 🙂
A jak zrobić wywar warzywny !?
Wielkanocne śniadanie!To świąteczne śniadanie!Cała rodzina się na nie zbiera, jak na Kolację Wigilijną!Ja daję jeszcze ugotowane ziemniaki, i cebulę, ale na też zurek każdy region Polski ma swój przepis))Pozdrawiam kucharkę/I jeszcze mała uwaga- kluski ze smietany ci wyszły, trochę wstyd sie nimi chwalić w necie)))
Właśnie ugotowałam żurek zgodnie z przepisem. Przepyszny! Dziękuje!
[..YouTube..] UGOTUJ MI ZUPY, BO MAM KACA
[..YouTube..] UGOTUJ MI ZUPY, BO MAM KACA
na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
[..YouTube..] na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
[..YouTube..] na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
[..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
[..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
[..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
Zupa na śniadanie? Ciekawe. Nie słyszałam o czyms takim. Co jeszcze wchodzi w skład śniadania jeśli mozna spytac?
[..YouTube..] Zupa na śniadanie? Ciekawe. Nie słyszałam o czyms takim. Co jeszcze wchodzi w skład śniadania jeśli mozna spytac?
[..YouTube..] Zupa na śniadanie? Ciekawe. Nie słyszałam o czyms takim. Co jeszcze wchodzi w skład śniadania jeśli mozna spytac?
dzięki 🙂
[..YouTube..] dzięki 🙂
[..YouTube..] @madeemoiseille dzięki 🙂
[..YouTube..] @madeemoiseille dzięki 🙂
[..YouTube..] @madeemoiseille dzięki 🙂
uuuuuwielbiam żurek! 😉
a Ty ślicznie wyglądasz! ;]
[..YouTube..] uuuuuwielbiam żurek! 😉
a Ty ślicznie wyglądasz! ;]
[..YouTube..] uuuuuwielbiam żurek! 😉
a Ty ślicznie wyglądasz! ;]
oj, to czekam z niecierpliwością na wersję wege, bo chcę w końcu dziewczynie żurek pokazać, a jeszcze nie zna za wiele polskiej kuchni 🙂
Zjadłabym ze smakiem. Cudowne zdjęcie, ten żurek wygląda tak apetycznie, że trudno się powstrzymać od sięgnięcia po niego. Pozdrawiam.
Uwielbiam zurek , napewno zrobie na swieta ,juz teraz pachnie mu swietami. te jajko i biala kielbasa cos niesamowitego. Mam nadzieje ze u mnie znajde wszystkie produkty do zupy, przepis wspanialy!
Ja bym nawet zaryzykowała na kompocie z suszu (albo chociaż na wywarze z suszonych śliwek), w końcu też śmierdzi kiełbasą :D. Na pewno coś wykombinuję, ale to dopiero w przyszły poniedziałek. @Jola też myślałam o grzybach, zwłaszcza że robiłam na Boże Narodzenie biały barszcz, w podobny sposób. @Serwusowa zerknę, zerknę. A ta sól to jakiś mistrzowski wynalazek :).
No, wedzona sol. :)) Uzywam Maldon Salt i jest super.
wlasnie-na grzybowo-warzywnym wywarze jest bardzo dobry:)
Wow – wędzona sól? :)) W sumie jakby go zrobić na bulionie warzywnym, trochę grzybów, chrzan to dałoby radę. A smak wędzonki? Skoro jest herbata która tak smakuje to chyba da się bez mięsa 🙂
I gratuluje pierwszego zuru! 🙂
Wege jest fajny, choc wole z kielbasa. Zajrzyj do mnie na blog – gotowalam wegetarianski i weganski – na grzybach i wloszczyznie, z jajkiem lub bez. 🙂 Jak masz dostep do wedzonej soli, to mozesz dac nieco – fajnie podkreca smak wegetarianskiego zurku.
@Michał tu akurat zakwas był z butelki, ale prawdziwy też właśnie usiłuję zrobić. Stoi od wczoraj i czekam aż skiśnie. Nigdy wcześniej nie gotowałam żurku sama, zawsze robiła go mama :). Od jakiegoś czasu opanowuję potrawy kuchni polskiej i jeszcze sporo przede mną, ale żurek mam już w jednym palcu. Następny będzie rosół :).
Dorota, ale sama w sensie po raz pierwszy łącznie z robieniem zakwasu, czy sama nawet biorąc pod uwagę robienie z butelki? 🙂 Ja powiem szczerze nigdy zakwasu nie robię – po jednym razie mi się znudziło i kupuję butelkę :)) Żurek nauczyłem się robić w Szwajcarii – na wygnaniu doceniłem smak polskiej kuchni. A że smakował zarówno naszym znajomym emigrantom jak i miejscowym sąsiadom, to robiłem go co najmniej raz w miesiącu :)) Wszyscy chcieli jeść le soup „Jour” 😉 (nie mówiąc już o ogórkasz kiszonych które robiły taką furorę, że sąsiedzi jedli po dwa -trzy plasterki dziennie żeby za szybko ich nie zjeść :)))
@Michał pierwszy raz sama gotowałam, serio :). @Grzegorz boczek wege to prawie jak polędwica z łososia :D.
Żurek bez smaku wędzonki? Hmm w sumie coś innego może da się uwędzić 😉
Piękny ten żurek !
no to czekamy na tą wersję wege z kiełbasą i boczkiem, o kiełbasie wege słyszałem, ale o boczku jeszcze nie, czekam z niecierpliwością 😉
Pierwsze?? Nie wierzę :)))