W Wielkanoc na moim stole musi pojawić się mazurek. Jednym z moich ulubionych jest oczywiście mazurek królewski, upieczony na cieniutkim, kruchym cieście. Wyłożony kolorowymi warstwami i polany polewą ze stopionej czekolady, za każdym razem robi furorę. Nieco mniej pracochłonnym ciastem wielkanocnym będzie mazurek kajmakowy. W najłatwiejszym wydaniu wystarczy upiec kruche ciasto, a potem posmarować gotową masą kajmakową i udekorować bakaliami. Zobaczcie jak zrobić mazurek z kajmakiem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy z pewnością posmakuje wielbicielom bardzo słodkich ciast. Można go przygotować z dodatkiem kajmaku klasycznego, waniliowego, kawowego i czekoladowego. Do wyboru, do koloru :). Nadzienie najlepiej przyrządzić samodzielnie, ale można też pomóc sobie gotową masą z puszki. To będzie łatwy mazurek z masą krówkową, posypany migdałami w płatkach oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru-pudru
- 2 żółtka (ugotowane na twardo)
- 1 puszka masy kajmakowej (zwanej też krówkową (ok. 400-500 g))
- kilka łyżek płatków migdałowych
- kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić domowy kajmak
- Jak zrobić kruche ciasto
Jak zrobić
- Mąkę przesiewamy do miski i siekamy z masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
- Dodajemy żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub przetarte przez sitko, dosypujemy cukier i jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce przez ok. 45 minut.
- ¼ część ciasta odkładamy, pozostałe wykładamy na blaszce (można rozwałkować) i nakłuwamy gęsto widelcem.
- Z odłożonego ciasta turlamy 4 równe wałeczki, nakłuwamy ozdobnie widelcem i rozkładamy na brzegach ciasta w blaszce, lekko dociskając. Można posmarować je białkiem.
- Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy, nie wyjmując z blaszki.
- Smarujemy ciasto masą kajmakową i ozdabiamy skórką pomarańczową i płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Gotowy mazurek z masą kajmakową można udekorować bakaliami. Im bardziej różnorodne i kolorowe, tym lepiej. Ja proponuję udekorować skromnie, za to gustownie: ze skórką z pomarańczy i migdałami.
Jak Wam się podoba taki prosty mazurek z kajmakiem? Dajcie znać, jak wrażenia smakowe i czy udało Wam się samodzielnie przygotować nadzienie. Bardzo jestem ciekawa, na którą jego wersję się zdecydowaliście :).
Bardzo się cieszę, że udało Ci się wypróbować przepis :).
Bardzo ladnie wyszedł z tego przepisu 🙂
Ja polecam zamiast masy kajmakowej to roztopić krówki. Jeszcze pyszniejsze 🙂
pychotka ! lecz nieco za słodki.
[..YouTube..] pychotka ! lecz nieco za słodki.
KOCHANI BŁAGAM: TROCHĘ SZACUNKU DLA PRAWDZIWEJ TRADYCJI KAJMAKOWEJ:)
Żadnych puszek, gotowych kupnych kajmaków, bo nimi można tylko zepsuć. NAJLEPSZY MAZUREK KAJMAKOWY (PRZEPIS W RODZINIE OD POKOLEŃ – SPRAWDZONY CO ROKU OD kilkudziesięciu lat – od kiedy sięgam pamięcią) może nieco czasochłonny w przygotowaniu, ale coś za coś, podaję przepis na masę: 1litr mleka, pół kilo cukru, kostka masła, wanilia. MLEKO GOTOWAĆ Z CUKREM I WANILIĄ CAŁY CZAS MIESZAJĄC (szczególnie po dnie uważać, bo łatwo się przypala) OKOŁO GODZINY (przetestowany wok – większa powierzchnia parowania), AŻ ZACZNĄ POJAWIAĆ SIĘ W GĘSTEJ CIEMNIEJĄCEJ MASIE JASNAWE SMUGI MALUTKICH BĄBELKÓW. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ DO MINIMUM I WMIESZAĆ KOSTKĘ MASŁA, AŻ DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ MASY, SZYBKO WYLAĆ NA SPÓD. Zapewniam, że po spróbowaniu takiego kajmaku to, co produkują w puszkach wyda się złym snem.
@Violetta ja robiłam migdałowy z różą, był pyszny, a jak pięknie pachniał w trakcie pieczenia, mmm… 🙂 http://pozytywnakuchnia.pl/mazurek-migdalowy-z-roza/
ja w tym roku zamierzam zrobić z masą cytrynową, konsystecja coś jak kajmak tyle że cytrynowa, tak w stronę lemon curd;)
Moja rodzinka zawsze chce tylko kajmakowe 🙂 idą jak woda 🙂 ale kajmak robie sama, bo wtedy ma suchą powierzchnię.
najlepszy taki, tylko zasypany płatkami migdalowymi 🙂
różany tez jest pyszny:))
Mój ulubiony 🙂
Aaa, pycha! 😀
Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).
[..YouTube..] Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).
[..YouTube..] @yachian Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).
[..YouTube..] @yachian Myślę, że niezależnie od tego, czy masa kajmakowa jest gotowa czy robiona własnoręcznie, mazurek kajmakowy pozostaje mazurkiem kajmakowym :). Mam w planie osobny poradnik pt. „Jak zrobić masę kajmakową”, który podlinkuję do tego filmu, ale to niestety nie w najbliższym czasie. A filmu nie trzeba było oglądać całego, tylko popatrzeć na listę składników i od razu wszystko byłoby jasne ;).
oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.
[..YouTube..] oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia oczywiscie,ale ja moge podac sto innych ciast,ktore sie robi na ciescie kruchym i to nie beda mazurki…chodzi po prostu o to,ze jesli podaje sie racepte na cokolwiek,to trzeba ja podac od a do z. w tytule jest napisane „mazurek kajmakowy”,a faktycznie wytlumaczone jest tylko ,jak zrobic ciasto kruche.mnie zainteresowal ten tytul i gdybym wiedzial,ze tio jest tylko polowa recepty,to nie zawracal bym sobie glowy ogladaniem tego filmu.
mazurki robi się przecież na kruchym cieście 🙂
[..YouTube..] mazurki robi się przecież na kruchym cieście 🙂
[..YouTube..] @yachian mazurki robi się przecież na kruchym cieście 🙂
[..YouTube..] @yachian mazurki robi się przecież na kruchym cieście 🙂
jak dla mnie ,to to jest recepta na kruche ciasto a nie na mazurek kajmakowy.
[..YouTube..] jak dla mnie ,to to jest recepta na kruche ciasto a nie na mazurek kajmakowy.
[..YouTube..] jak dla mnie ,to to jest recepta na kruche ciasto a nie na mazurek kajmakowy.
Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).
[..YouTube..] Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).
Teściowa jest moim mazurkowym mistrzem – bo to jedyne mazurki, jakie w życiu jadłam, i innych nie potrzebuję próbować 🙂
[..YouTube..] Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).
[..YouTube..] @madeemoiseille Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).
[..YouTube..] @madeemoiseille Ja właśnie upiekłam kolejny, ale dopiero jutro go przełożę i polukruję, a film to pewnie wieczorem wrzucę, o ile się wyrobię :).
hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.
a jak taki będę robić http://www.przepisy-kuchenne.info/swiateczne/mazurek-kaimakowo-orzechowy.php też z kajmakiem tylko orzechowym 🙂
Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
hmm moja ulubiona masa 😉 na pewno wypróbuję przepis. ps. piękną masz bluzkę!
[..YouTube..] hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia hihi ;p ale mimo wszystko ją lubię 🙂 i spróbuję zrobić taki mazurek (choć oczywiście na diecie jestem ;p) ja również pozdrawiam – bluzkę i (przede wszystkim) Ciebie.
[..YouTube..] Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
[..YouTube..] Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
[..YouTube..] @ladymakeuppl Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
[..YouTube..] @ladymakeuppl Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
[..YouTube..] @ladymakeuppl Tylko tutaj masa jest wykorzystana zgodnie z jej przeznaczeniem ;). Bluzka kazała przekazać podziękowania i przesyła pozdrowienia :D.
[..YouTube..] hmm moja ulubiona masa 😉 na pewno wypróbuję przepis. ps. piękną masz bluzkę!
[..YouTube..] hmm moja ulubiona masa 😉 na pewno wypróbuję przepis. ps. piękną masz bluzkę!
Mazurek obowiązkowy! 🙂
Ja w tym roku pierwszy raz zrobię mazurka – przy pomocy córci, która wypróbowała niedawno przepis z koleżanką. Mam nadzieję, że wyjdzie tak dobry, jak Twój 🙂
Też zrobię w tym roku !
[..YouTube..] Mazurek obowiązkowy! 🙂
[..YouTube..] Mazurek obowiązkowy! 🙂
U mnie też dziś znowu kajmakowy 😀 One są wspaniałe 🙂
W 100% się zgadzam, grunt to przełamać słodki smak:)
Skórka pomarańczowa niby też przełamuje odrobinę tę słodycz, ale żurawina rzeczywiście bardziej kwaskowata.
Moja teściowa robi z żurawinami i kajmakiem – tym sposobem nieco mniej słodyczy zostaje 🙂