fbpx
Czytasz właśnie
Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą

Śniadanie wielkanocne w moim rodzinnym domu rozpoczyna żurek, a mięsnym dodatkiem, oprócz domowych wędlin, jest biała kiełbasa. Gotowana lub podsmażana, pieczona z cebulą. Podana na gorąco, do chleba i jajek lub zupy. Kiedy w Wielkanoc wchodzę do domu rodziców, zapach pieczonej kiełbasy wita mnie już od samego progu. To znak, że śniadanie zaraz będzie podane, a tato wniesie ogromne naczynie wypełnione białą kiełbasą z cebulą. Jestem pewna, że poza mną – niejedzącą mięsa, jej zjedzenia nie odmówi tego dnia żaden gość czy domownik.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Klasyczna, biała kiełbasa na wielkanocne śniadanie. Mama najpierw ją gotuje, a potem piecze w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą z oliwek i wyłożonym pokrojoną wcześniej w piórka cebulą. Później, podczas pieczenia, cebula udusi się w oliwie i przejdzie aromatem kiełbasy. Mięso otoczą cienkie i miękkie, cebulowe paski.

Zobacz też
Jogurtowy kurczak z grilla

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą pieczona w piekarniku - na śniadanie wielkanocne taka łatwa do zrobienia biała kiełbasa z cebulą to smaczne, sycące danie, idealne do popicia pysznym żurkiem.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: biała kiełbasa pieczona, biała kiełbasa z cebulą
Liczba porcji: 6
Kalorie: 566kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • l wrzątku
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • kolorowy pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Surową kiełbasę można też ugotować dzień wcześniej, a wodę z gotowania wykorzystać jako bazę do żurku.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Surową, białą kiełbasę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie cebulę.
  • Na cebuli układamy kiełbasę (część cebuli, jeśli lubimy przypieczoną, możemy zostawić do posypania po wierzchu kiełbasy).
  • Pieczemy kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.
  • Serwujemy razem z uduszoną podczas pieczenia cebulą.

Wartości odżywcze

Serving: 180g | Kalorie: 566kcal (28%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 48g (74%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 116mg (39%) | Sód: 1461mg (64%) | Potas: 448mg (13%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 4.4mg (5%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Taka pieczona biała kiełbasa z cebulą to, obok żurku, przysmak uwielbiany przez mojego brata. Dajcie znać, czy Wam również przypadła do gustu :).

3 komentarze
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom