Mięso polane piwem kojarzy mi się z letnim grillowaniem. Wystarczy wrzucić kiełbaski na ruszt, podlać piwem prosto z butelki i najprostsza kiełbasa z grilla za chwilę jest gotowa. Prosty i szybki sposób, za to biała kiełbasa w sosie piwnym wymaga odrobinę więcej przygotowań. W dodatku można zaserwować ją na Wielkanoc! Piwo zakupione w Czechach „na zapas” niecierpliwie czeka na letnie grillowanie, tymczasem jedną butelkę otworzę do przygotowania piwnego sosu. I choć na śniadanie wielkanocne nie wypada stawiać kufla z piwem na stole, takie wygotowane, w sosie, idealnie uzupełni smak białej kiełbasy. Zobaczcie jak zrobić białą kiełbasę w sosie piwnym.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Biała kiełbasa w sosie piwnym, jeśli na śniadanie wolimy tradycyjną, białą kiełbasę z cebulą, może być przyrządzona na kolację drugiego dnia Świąt. To szczególnie dobry pomysł, gdy zostanie nam jej zapas. Oraz świetny przepis na biesiadną kolację, nie tylko od święta. Sos jest aromatyczny, o głębokim smaku. Całość pożywna i aż prosi się o dodatek domowego chleba. Może ze smalcem?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki białego octu
- 1 szklanka jasnego, lekkiego piwa
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1½ szklanki wody
- natka pietruszki (posiekana)
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wodę, piwo i cebulę z octem zagotowujemy na patelni.
- Dodajemy kiełbasę w całości, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
- Wyjmujemy kiełbasę z garnka, studzimy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2,5 cm.
- Mąkę delikatnie podsmażamy na patelni z roztopionym masłem.
- Dodajemy wywar piwny z cebulą, cukier i zagotowujemy, cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, dodajemy pokrojoną kiełbasę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Podajemy kiełbasę z sosem, udekorowaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
W której wersji smaczniejsza? Klasyczna z cebulą, czy może jednak kiełbasa biała w sosie piwnym? Bardzo jestem ciekawa, którą wybierzecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!
Moze moglabym zasugoerowac temat? Poszukuje inspiracji na pracową
wielkanoc. Co rokju każdy z nas przynosi coś pysznego, jednak powoli
zaczęło mi brakowac pomysłów. Może jakiś przepis na coś typu bite-size,
efektowne a jednoczesnie proste żeby zanieśc do pracy i łatwe w
przygotowaniu?
Pozdrawiam