Pani Walewska czyli pychotka to znane i lubiane ciasto. Jeśli potraficie upiec kruchy placek z owocami (najczęściej śliwkami lub porzeczkami) i bezą, z pewnością sobie poradzicie. I wierzę, że posmakuje Wam jeszcze bardziej! Przygotowuję ją na dużej liczbie żółtek. Z pewnością kruchość spodu wspomaga dodatek proszku do pieczenia. Charakterystyczne dla kawałka ukrojonego ciasta są dwa ciemne paski dżemu z czarnej porzeczki. Ewentualnie można go zastąpić innym, o głębokiej, najlepiej fioletowej barwie. W środku oraz na wierzchu krucha beza. Dodatkowo krem budyniowy. Zobaczcie przepis na ciasto pychotka – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta
Ciasto Pani Walewska, choć wielowarstwowe, nie jest bardzo trudne do przygotowania.
Przepis na ciasto pani Walewska
Czas jego pieczenia można znacznie skrócić. Wystarczy upiec na dużej blaszce jeden placek posmarowany dżemem, masą z białek na bezę i posypany orzechami lub płatkami migdałowymi. Potem, po upieczeniu i wystudzeniu, trzeba przekroić go na dwie części. Na koniec przekładanie kremem i wypiek gotowy!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru-pudru
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 6 białek
- 1½ szklanki cukru-pudru
- 1 szczypta soli
Krem
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- 2 łyżki mąki tortowej (czubate)
- 200 g masła
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
- 100 g migdałów w płatkach
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
- Jak zrobić budyń na krem
- Jak zrobić krem budyniowy
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
Spód
- Składniki na spód szybko zagniatamy w kulę ciasta.
- Rozwałkowujemy ciasto na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy ciasto dżemem porzeczkowym.
Piana na bezę
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Do piany z białek stopniowo dosypujemy cukier i cały czas ubijamy tak, żeby dokładnie się rozpuścił.
- Masę z białek na bezę wykładamy na dżem porzeczkowy i posypujemy płatkami migdałów.
Pieczenie
- Pieczemy ciasto w temperaturze 170-180 °C przez ok. 30-40 minut, z włączonym termoobiegiem, na najniższej półce (beza powinna się osuszyć i stwardnieć, ale nie wolno jej przypalić). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Krem
- Mąki i cukry na krem rozrabiamy w niewielkiej ilości mleka, dokładnie rozcierając ewentualne grudki.
- Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy masę cukrowo-mączną.
- Ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
- Kiedy ciasto i budyń są już całkowicie zimne, przygotowujemy krem. Ucieramy mikserem masło na puch i cały czas trzymając mikser na najniższych obrotach, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu.
Składanie ciasta
- Ciasto z bezą przekrawamy na pół, przekładamy kremem maślano-budyniowym i studzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Wartości odżywcze
Pychotka przepis
Krem jest delikatny i lekko słodki. Ciasto kruche, a do tego beza i migdały wzbogacają całą konsystencję i smak. Bardzo elegancki wypiek i pyszny! Myślę, że warto serwować go na Święta!
Ciekawa jestem, czy i u Was zagości Pani Walewska. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszła i czy będziecie robić częściej!
Jedno z moich ulubionych ciast, przepis interesujący sprawdze go wg twojego sposobu, wygląda naprawde przepysznie!
Pychotka wyszla mi rewelacyjnie, super przepis!!!!!Pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne i choć wygląda na czasochłonne jest całkiem proste a w każdym razie warto poświęcić chwilkę aby później móc rozkoszować się nim najlepiej w dobrym towarzystwie. W każdym razie kradnę i dziękuję za inspirację i przepiękne zdjęcia:) (moim zdaniem najładniejsze w sieci).
Dzięki :*. To ciasto zawsze ma wzięcie :).
Wygląda, pysznie . Mniam !
Witam! Zrobilam dzisiaj to ciasto i wyszlo PYCHA!!!Polecam ! Dzieki za przepis.Pozdrawiam!
pyszne ciasto,zrobiłam na święta i wyszło idealne,wszystkim smakowało:)
robiłam raz , jest pyszne
Ja zamiast migdałów, zawsze dodaje orzechy włoskie, wychodzi pyyszne <3
Niestety nie wyszedł mi krem, ale i tak da się go zjeść…. chyba zbyt dużo na raz dałam budynku do masła do wyglądem przypomina zważone masło….
Smak najważniejszy, a z wyglądem można poćwiczyć następnym razem :).
[..YouTube..] Smak najważniejszy, a z wyglądem można poćwiczyć następnym razem :).
Zrobiłem właśnie z okazji jutrzejszego Dnia Matki. Nie jest taka ładna jak u Pani na zdjęciach, ale za to niezwykle pyszna 🙂
[..YouTube..] Zrobiłem właśnie z okazji jutrzejszego Dnia Matki. Nie jest taka ładna jak u Pani na zdjęciach, ale za to niezwykle pyszna 🙂
nie wiem czym się kierował autor dobierając ten tytuł, ale zgodnie z licencją trzeba podać to podałam 🙂
[..YouTube..] nie wiem czym się kierował autor dobierając ten tytuł, ale zgodnie z licencją trzeba podać to podałam 🙂
[..YouTube..] @3dytk4 nie wiem czym się kierował autor dobierając ten tytuł, ale zgodnie z licencją trzeba podać to podałam 🙂
2:58 Muzyka: Some Shit 🙂 Apetycznie:)))
[..YouTube..] 2:58 Muzyka: Some Shit 🙂 Apetycznie:)))
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001791959001
To i ja się tu pochwale ciasto jest pyszne .. łatwo się robi ..Polecam
Ja robilam to ale z gazety :p Udało się 😀 !! MNIAM ! <3
[..YouTube..] Ja robilam to ale z gazety :p Udało się 😀 !! MNIAM ! <3
Pyszne ciacho, do kawy wprost idealne, dziękuję za przepis!
[..YouTube..] Pyszne ciacho, do kawy wprost idealne, dziękuję za przepis!
przecież to jest czeski placek
[..YouTube..] przecież to jest czeski placek
Zrobiłam i wyszło pyszne.Do dżemu dorzuciłam jeszcze troche czarnej porzeczki bo akurat mialam 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/DSCN2312.JPG[/img]
Cudo! Gratuluję udanego wypieku :).
moja teśćiowa takie robi i jest pyszne moze mi się uda idę sprubować
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/07/53ded358b5.jpeg[/img]
Spróbuj Alu, nie jest takie trudne jak mogłoby się to wydawać :). P.S. Jaka fajna czapa i osobnik noszący ją :).
Super, dzięki bardzo 🙂
[..YouTube..] Super, dzięki bardzo 🙂
Oj, rzeczywiście, nie powiedziałam… Pieczemy 30-40 minut. W razie czego przepis w wersji „pisanej” jest zawsze na stronie i można kliknąć w link pod filmem i do niego przejść.
[..YouTube..] Oj, rzeczywiście, nie powiedziałam… Pieczemy 30-40 minut. W razie czego przepis w wersji „pisanej” jest zawsze na stronie i można kliknąć w link pod filmem i do niego przejść.
[..YouTube..] @lelka1912 Oj, rzeczywiście, nie powiedziałam… Pieczemy 30-40 minut. W razie czego przepis w wersji „pisanej” jest zawsze na stronie i można kliknąć w link pod filmem i do niego przejść.
a ile czasu pieczemy? 🙂
sporóbuje uzyc malinowego curdu, albo bez 😀 dziekuje i pozdrawiam 😀
[..YouTube..] a ile czasu pieczemy? 🙂
[..YouTube..] sporóbuje uzyc malinowego curdu, albo bez 😀 dziekuje i pozdrawiam 😀
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia
sporóbuje uzyc malinowego curdu, albo bez 😀 dziekuje i pozdrawiam 😀
Jak nie lubisz dżemu z czarnej porzeczki, możesz dać jagodowy – u mnie też był na niewielkim kawałku ciasta, bo porzeczkowego zabrakło w trakcie nakładania ;).
[..YouTube..] Jak nie lubisz dżemu z czarnej porzeczki, możesz dać jagodowy – u mnie też był na niewielkim kawałku ciasta, bo porzeczkowego zabrakło w trakcie nakładania ;).
wyglada pysznie,tylko sie zastanawiam czym zastapic dzem bo nie bardzo za nim przepadam?
[..YouTube..] wyglada pysznie,tylko sie zastanawiam czym zastapic dzem bo nie bardzo za nim przepadam?
Jest wreszcie filmik dorzucony do przepisu, więc jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć, zapraszam 🙂
Ha ha.. polowałam na ten przepis:):):) Po prostu uwielbiam to ciacho… jadłam baaaardzo dawno temu, a smak czuję do dziś:):)
znakomite 🙂
MNIAM! nie moge się doczekać filmiku:)
@Asia to już ostatni dzwonek na ciasta z kremem, bo teraz poleci rabarbar, truskawki, potem czarne borówki itd. 🙂
pyszności!
Ciasta ciasteczka uwielbiam te słodkości
A wiesz, że ja tez je wczoraj robiłam i podałam?
Uwielbiam to ciasto!!! mniam 🙂