Zielone szparagi idealnie pasują do długich, szerokich rurek canelloni. Można wykorzystać je do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu. Oczyszczone, zblanszowane szparagi wkładamy do ugotowanych rurek canelloni i polewamy sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów duszonych w czerwonym winie. W 15 minut mamy gotową zdrową, lekką obiado-kolację: canelloni ze szparagami.
Zobacz też: Więcej przepisów na makaron
Jeśli nie kolacja, to może przekąska imprezowa? U mnie canelloni ze szparagami układałam na talerzu i polewałam sosem, ale można też włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekać.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 24 sztuki rurek makaronu canelloni
- 1 kg oczyszczonych szparagów
- 4 pomidory (dojrzałe; pokrojone w drobną kostkę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 lampka czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Canelloni gotuję al dente czyli lekko twarde. Układam gorące na talerzach.
- Szparagi gotuję we wrzątku przez ok. 3-4 minuty.
- Cebulę szklę na oliwie z oliwek.
- Do cebuli dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
- Dodaję pomidory, doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
- Zalewam winem i doprawiam octem balsamicznym, duszę przez ok. 5 minut.
- Nadziewam canelloni szparagami (można nadziewać po kilka sztuk do jednej rurki).
- Doprawiam sos solą i pieprzem i polewam canelloni nadziewane szparagami.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy taka prosta potrawa jak canelloni ze szparagami przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło :).
Ale fajne 🙂