Kiedy kończy się sezon pomidorowy, pora maksymalnie wykorzystywać paprykę, na przykład przygotowując doskonały ajwar. Prosty przepis kuchni serbskiej, warzywna pasta, choć niezbyt gęsta, przygotowana z pieczonych w piecu lub grillowanych papryk i bakłażana. Ajvar zawdzięcza swój charakterystyczny smak przypieczonej skórce warzyw, choć tę należy przed zmiksowaniem obrać. Lekko ostry w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.
Zobacz też: Pomysły na doskonałe pesto
Nie możemy się od trzech dni powstrzymać i podjadamy z Mariuszem nasz ajwar z domowym chlebem orkiszowym. Trochę nieklasycznie, podobnie jak w przypadku samego sposobu przygotowania, bo w Serbii, po upieczeniu lub ugrillowaniu i obraniu, paprykę wiesza się w siatce i pozostawia do odsączenia z nadmiaru wody, a potem mieli z upieczonym, obranym bakłażanem w maszynce do mięsa i dusi w garnku z dodatkiem oliwy i przypraw. Przygotowując ajvar na zimę, do słoików, warto, przed dodaniem, zeszklić czosnek na oliwie, żeby całość nie zgorzkniała po pasteryzacji. U mnie ajwar będzie robiony w niedużych ilościach, więc czosnek wykorzystam świeży. Nie będę dosładzać mojej pasty i dołożę trochę chili w proszku, dla delikatnej ostrości. Jeśli macie świeżą, ostrą papryczkę, śmiało upieczcie ją z pozostałymi warzywami i dołóżcie do masy po obraniu. Podobno łagodny ajwar jest popularniejszy od ostrego – ciekawa jestem, jaką wersję Wy bardziej polubicie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 czerwone papryki (ugrillowana w całości na grillu)
- 1 bakłażan (nieduży; umyty, gęsto ponakłuwany widelcem, ugrillowany w całości na grillu)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1,5 łyżka łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta soli
- czarny pieprz (świeżo zmielony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Obieram wystudzone papryki i bakłażan ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję na najniższych obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji (nie na gładką masę).
- Przechowuję ajwar w lodówce, w przykrytym pojemniku, do 1 tygodnia. Można też zrobić go więcej, na zapas, umieszczając po zmiksowaniu w garnku, częściowo odparowując na niewielkim ogniu, żeby oliwa wypłynęła na wierzch i pasteryzując w słoikach.
Wartości odżywcze
Do czego, poza pieczywem, pasuje ajwar? Świetnie nada się jako dodatek do mięs czy ryb z grilla lub piekarnika. Można poeksperymentować i dołożyć go do ugotowanego ryżu, makaronu, kaszy czy soczewicy lub ciecierzycy. A Wy, z czym go zjecie?
My chyba wybieramy wersję nieco bardziej pikantną, więc tym bardziej podoba nam się Twoja propozycja. Świetny pomysł, by w środku zimy wybrać się w kulinarną podróż do Serbii. Miałaś kiedyś okazję odwiedzić ten kraj? 🙂
Super :D. Byłam 10 lat temu służbowo w Belgradzie i pamiętam go jako zniszczone miasto widziane z okna taksówki. Niestety nie miałam czasu na zwiedzanie, więc podróż kulinarna do Serbii jeszcze przede mną :D.