fbpx
Czytasz właśnie
Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami

Od zawsze powtarzam, że babeczki i muffiny odnoszą tak ogromny sukces i cieszą się powodzeniem, bo nie tylko pięknie wyglądają i wybornie smakują, ale też bardzo prosto je zrobić. Dziś zaproszę Was na babeczki z żelkami – klasyczne, z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, udekorowane fantazyjnie i w bardzo prosty sposób.

Zobacz też: Więcej przepisów na babeczki cupcakes

Kolorowe żelki o różnych smakach i kształtach to sympatyczna i wesoła dekoracja, która da prawdziwe pole do popisu nie tylko Wam, ale też dzieciom, które można zaprosić do wspólnego pieczenia i dekorowania. A pomysłów na ułożenie kolorowych żelków na kremie może być naprawdę nieskończenie wiele. Jeśli chcecie przygotować z okazji Bożego Narodzenia nie tylko klasyczne, tradycyjne wypieki, ale też coś nowego i równie radosnego, może właśnie taki deser zagości na Waszym stole?

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami

Babeczki z żelkami czyli pomysł na prostą, kolorową i szybką dekorację babeczek w łatwy sposób.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki z żelkami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 377kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 2 szklanki mąki (przesiana; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa najlepsza)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie)

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Do dekoracji

  • kolorowe żelki

Krem do babeczek

  • 250 g mascarpone
  • 50 g białej czekolady (½ tabliczki)
  • 25 g masła
  • 25 ml śmietanki kremówki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa - przepis

*Przepis powstał we współpracy z marką Haribo

Jak zrobić

  • Zaczynam od przygotowania ciasta na babeczki. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Składniki suche mieszam w misce.
  • W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  • Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
  • Nakładam masę do foremek na babeczki (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
  • Przygotowuję krem do babeczek: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką i delikatnie studzę.
  • W misce, za pomocą łyżki, energicznie mieszam masę czekoladową z mascarpone, do połączenia składników.
  • Dekoruję babeczki kremem za pomocą szprycy. Na kremie układam w fantazyjny sposób żelki. Schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 377kcal (19%) | Carbohydrates: 35g (12%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 60mg (3%) | Potas: 145mg (4%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 430IU (9%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Babeczki z żelkami
Babeczki z żelkami
Zobacz komentarze (0)
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom