Można je zrobić na wiele sposobów, a tym razem pora na bataty smażone. Przygotowałam je w ten sposób po raz pierwszy. Zwykle piekę w piekarniku. Chciałam ugotować coś szybkiego i kolorowego, więc pokroiłam w kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej i dusiłam pod przykryciem, doprawione i wymieszane z innymi warzywami. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam ze świeżą miętą. Coś wspaniałego! Zobaczcie jak zrobić bataty z patelni krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad
Bataty smażone to doskonały dodatek do obiadu. Będą pasować do wszystkiego: do ryb, mięs, warzywnych kotletów. Możecie też przyrządzić je jako samodzielne danie, tak jak ja. Do smażenia dorzuciłam bakłażana oraz słodką, podłużną paprykę czerwoną w kawałkach. Gdybym nie miała mięty, pewnie wykorzystałabym inne zioła. Zamiast soku z cytryny możecie spróbować z pomarańczowym. Będzie pysznie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg batatów (obrane, pokrojone w grubą kostkę lub grube frytki)
- 4 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym przeznaczonym do smażenia)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka chili (lub cynamonu, albo mieszanki garam masala)
- świeża mięta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Tłuszcz do smażenia
- Bataty trzeba smażyć partiami, żeby na całej powierzchni patelni w trakcie smażenia znajdowała się jedna warstwa warzyw i każde dotykało dna.
- Smażąc bataty, dodałam też do nich czerwoną paprykę podłużną słodką oraz bakłażana. Polecam!
Jak zrobić
- Na średnim ogniu rozgrzewam tłuszcz na patelni.
- Wrzucam na patelnię bataty i smażę przez ok. 10 minut. Co 2 minuty obracam warzywa, żeby przysmażyły się równomiernie.
- Posypuję solą i pieprzem oraz chili lub cynamonem. Potrząsam na patelni, żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Podsmażam jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Zdejmuję z ognia i skrapiam sokiem z cytryny bezpośrednio na patelni. Delikatnie potrząsam, żeby dobrze rozprowadził się po batatach.
- Serwuję posypane świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Pamiętajcie o tym, że większe ilości batatów trzeba smażyć partiami. Nie wszystkie naraz, bo usmażą się nierównomiernie. A z pewnością nie chcecie mieć połowy niedosmażonej, podczas gdy druga połowa będzie przypalona. Prawda? 😉
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam usmażone bataty z patelni i z czym je podaliście. Oczywiście bardzo jestem ciekawa!
zrobiłam bataty wg. przepisu…. PYCHOTA! właśnie robię dokładkę 😉