Bezy to bardzo popularny francuski słodycz i można je dostać w każdej cukierni. Białe jak śnieg, różnej wielkości, o fantazyjnych kształtach, bezy kuszą z wystaw w większych i mniejszych cukierniach, czy to same, czy na ciastach i ciasteczkach…
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 białka jajek (duże)
- ½ szklanki cukru lub cukru pudru
- ⅛ łyżeczki środka zakwaszającego (opcjonalnie; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
- Po wyjęciu z piekarnika gotowe bezy studzimy i od razu możemy przejść do zjadania, albo przechować w chłodnym miejscu nawet przez cały tydzień.
Przydatne poradniki
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- Nagrzewamy piekarnik do 100 °C. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia.
- Białka umieszczamy w dość dużej, niemetalowej misce, dodajemy sól i na najniższych obrotach miksera ubijamy sztywną pianę. Opcjonalnie: w momencie gdy białka z przezroczystych zmieniają kolor na biały, można dodać środek zakwaszający.
- Stopniowo dodajemy część cukru, cały czas ubijamy. Powinna nam wyjść gęsta, gładka masa, która nie wylewa się z miski, nawet po obróceniu do góry dnem.
- UWAGA: miska i mikser powinny być całkowicie czyste, a w białkach nie może znajdować się ani trochę żółtka. W przeciwnym razie masa niestety się nie uda.
- Masę nakładamy na papier do pieczenia. Sposobów jest oczywiście wiele. Najprościej nakładać za pomocą stołowej łyżki, a jeśli chcemy się pokusić o przygotowanie w bardziej artystycznym stylu, dobrze mieć w domu szprycę do wyciskania masy.
- Przy nakładaniu pamiętamy o zachowaniu odpowiedniej odległości, najlepiej ok. 6 cm, pomiędzy poszczególnymi bezami.
- Pieczemy przez ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę.
Wartości odżywcze
Paryż słynie ze swoich licznych piekarni i cukierni. Podobnie jak różnego rodzaju restauracje, również pattiseries można spotkać praktycznie na każdym kroku. Mam wrażenie, że niezależnie od pory roku Paryżanie mają dostawy świeżych owoców. Bo jak np. wytłumaczyć obecność na ciastku świeżych malin w połowie marca? :). Poza bezami jest tyle pyszności, które tam podpatrzyłam podczas mojej podróży do Paryża, zarówno tej ostatniej jak i dwóch poprzednich.
Zobacz też: Więcej pomysłów na same białka
Zamiast zwiedzania muzeów i przypatrywania się zabytkom, lubię czasem przechadzać się po paryskich ulicach i wypatrywać cukierniczych perełek. Może kiedyś uda mi się odtworzyć ich wygląd i smak? Dziś zapraszam na bezy – co prawda nie w takim kształcie jak te francuskie, ale może kiedyś pokuszę się o przygotowanie podobnych. Osobiście uczyłam się jak zrobić bezy wieki temu, w asyście mojej mamy, ale przepis się zachował i warto go będzie odkurzyć.
Bezy są przesłodkie, wysokokaloryczne, ale i tak nie można im się oprzeć :).
Nie wiem o co chodzi. Próbowałam zrobić bezy już z 5 razy – kocham je. Po 5 minutach pieczenia brązowieją, są przypalone, ciągnące w środku i nadają sie do kosza. Jak to jest? Mam zły piekarnik? Pomóżcie
Jaki to piekarnik, jaka temperatura i tryb pieczenia i na której półce są ustawione?
pychota
dzięki wyszły pyszne moja rodzina była zachwycona
Dziekuje bardzo! 🙂
pozytywnakuchnia jak to jest z toba?Ze nie raczysz odpowiadac a prywatne wiadomosci po czym gdy zyczysz sobie zeby ci zadawac pytania pod komentarzami i tak nie odpowiadasz!O co kaman?
U mnie musiały być dłużej pieczone godzina 20
właśnie się kończą piec. Robie też filmik 🙂
pozdro!
Fajnie :). Po godzinie.
spoko idę robić, a po jakim czasie białka nabiorą temp. pokojowej?
mi zawsze brązowieją, chyba muszę zmniejszyc temperaturę:)
Możesz spróbować z bardzo dobrze nasmarowaną blaszką, ale z moich doświadczeń wynika, że i tak przywierają. Dobrze piecze się też na specjalnej, silikonowej podkładce.
a można je piec bez tego papieru pod spodem ?
Witam
To kolejny przepis , który wykorzystuję w mojej kuchni.
Mam jednak pytanie – moje bezy po wyjęciu z piekarnika nie są kruche tylko w dotyku miekkie.
Gdzie zrobiłam błąd – może za krótko się piekły (tyle ile podane było w przepisie)
Wszystkie inne wypróbowane przeze mnie przepisy udały się w 100% – polecam wszystkim „POZYTYWNĄ KUCHNIĘ”
Dziękuję Agnieszko za rekomendacje i wypróbowywanie przepisów :). Myślę, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, a i świeżość białek może też mieć wpływ na bezy. Może po prostu odrobinę dłużej powinnaś je piec :).
Przepis prosty i skuteczny, moje bezy są rewelacyjne…. po wyjęciu z piekarnika były kruche, ale gdy „odleżały” 1 godz. na kuchennym stole zrobiły się w środku ciągnące i o to mi chodziło (mniam)…. dziękuję
To je hezkéééé!
Robiłam je nie raz ! Są przepyszne.! Ale to chyba bez różnicy czy miska metalowa czy nie ..bez tego i tak wychodzą super :D..Pozdrawiam 😛
właśnie skończyłam robić wyszły pyszne palce lizać mniam mniam 😉 jednak wprowadziłam małe zmiany zamiast zwykłego cukru dałam cukier puder. w piekarniku trzymałam 45 min w temp. 100 st jednak później podkręciłam temp do 130 st włączyłam termoobieg i zostawiłam na 15 min. są super w środku ciągnące mmmmmmm smacznego 😉
hmm co do przepisu to myślę, że ta sól jest zbędna tak samo nie ma znaczenia czy to metalowa miska czy nie. bezy bez tego wychodzą super, wiem bo nie raz robię 😛
Super, dzieki. Tego wlasnie potrzebowalam – super proste I skuteczne! :0)
[..YouTube..] Super, dzieki. Tego wlasnie potrzebowalam – super proste I skuteczne! :0)
nie piekłam bez termoobiegu, ale myślę, że możesz ustawić na 10 st. C więcej. Beza nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
[..YouTube..] nie piekłam bez termoobiegu, ale myślę, że możesz ustawić na 10 st. C więcej. Beza nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
[..YouTube..] @xEmEm9 nie piekłam bez termoobiegu, ale myślę, że możesz ustawić na 10 st. C więcej. Beza nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
A bez termoobiegu na ile?
[..YouTube..] A bez termoobiegu na ile?
[..YouTube..] extra 😀
[..YouTube..] @11Sauras nakręć coś lepszego albo idź chwalić Singing Kitty 😉
film jak film ale pani z filmu bardzo mi sie podoba
Dorotko, coiffures to… zakłady fryzjerskie. Mam wrażenie, że chodziło Ci o cukiernie – wtedy podobne słowo confiserie, ale one sprzedają raczej słodycze (czekoladki, pralinki, cukierki itp.) niż wypieki. Bezy zapewne można kupić w pâtisserie.
Pozdrawiam 🙂
Hahaha, coś mi się musiało wtedy pokręcić. Może na którymś ze zdjęć z Paryża była reklama zakładu fryzjerskiego obok witryny cukierni :). Zaraz poprawię, wielkie dzięki za czujność :).
Przy czym w confiserie nie ma wypieków. Po meringues (bezy) należy się udać do pâtisserie 🙂
Mmmmmniam 🙂 pychota. Bezy wyglądają prześlicznie i pewnie cudownie smakują. Cały blog to inspiracja dla mnie do założenia własnego. Zapraszam 🙂