fbpx
Czytasz właśnie
Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Najprostszym deserem, jaki można wyczarować, wykorzystując białka jajek, są bezy. Wystarczy ubić sztywną, białkową pianę z dodatkiem cukru pudru. Gwarantuję, że fantazyjne kształty z pewnością wyjdą nawet spod zwykłej, kuchennej łyżki. Idąc krok dalej, można upiec bezy czekoladowe, z dodatkiem gorzkiego kakao i gorzkiej czekolady, pokrojonej w niezbyt grubą kostkę. Potem, po upieczeniu takie bezy mają bardzo ciekawy, ciemnobeżowy kolor i chrupki, kruchy wierzch. Natychmiast po pierwszym kęsie czeka nas niespodzianka w postaci ciemnobrązowego, „ciągliwego” środka. Ten następnie powoli rozpływa się w ustach, podczas kiedy ręce automatycznie sięgają do talerza w poszukiwaniu kolejnej porcji.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Masę na bezy czekoladowe można także wykorzystać do upieczenia czekoladowej wersji słynnego tortu Pavlova. W połączeniu z czekoladowym kremem i owocami czy bakaliami będzie prawdziwie luksusową ucztą. Z kolei bezy kakaowe z kawałkami czekolady, same w sobie, bez dodatków, umilą niejedno spotkanie i zaskoczą niejedną osobę!

Zobacz też
Słodkie kosteczki

Bezy czekoladowe

Bezy czekoladowe

Wspaniałe bezy czekoladowe, chrupkie i kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Doskonała alternatywa dla klasycznych bez białych.
4.89 z 9 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: bezy czekoladowe
Liczba porcji: 18 sztuk
Kalorie: 40kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 białka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
  • Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
  • Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
  • Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 40kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Fat: 1g (2%) | Sód: 11mg | Potas: 41mg (1%) | Cukier: 5g (6%) | Wapń: 3mg | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bezy czekoladowe
Bezy czekoladowe

Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, jak wyszły Wam czekoladowe beziki. Które lepsze – białe klasyczne bezy czy bezy z kakao?

24 komentarze
  • Mi niestety wyszły krowie placki. Proszę o wskazówkę gdzie popełniłam błąd.. za krótko zmiksowane? Czekoladą 64 % kakao.. zły piekarnik? Szkoda bo Pani wyglądają obłędnie..

  • Czy można użyć mlecznej czekolady? Ostatnie moje podejście do tych bez skończyło się cieniutkimi plackami dość kruchymi i twardawymi. Wyglądały nieciekawie ale mężowi i synkowi bardzo posmakowały więc już nie boje się nieudanej proby :). Mam sporo zalegającej mlecznej czekolady, czy mogę jej użyć?

  • Aktualizacja: Wyjelam z piekarnika i byly suche ale wygladaja jak krowie placki 😉 a nie takie piękne jak Twoje
    sa smaczne ale nie rozplywaja sie w ustach. Po 2 godzinach sa znowu miękkie ale dzisiaj upal. schowalam do puszki i do lodowki.Czy to normalne? I gdzie przechowywac bezy?

  • Dorotko zrobilam wg przepisu ale wyszly mi miękkie z zewnątrz. Co zrobiłam nie tak? 40min sie piekly i 1 godzinę lezaly w piea
    karniku. jedyne co to maz po godzinie otworzyl drzwi od piekarnika zamiast je wyjac. czy to moglo spowodowac ze sa lepkie? i co zrobic by naprawic? rano dzis wstawilam na 120stopni na 15minut i tak leza w piekarniku caly czas.

  • Te bezy to znakomity sposób na „rozmnożenie czekolady”. Z jednej tabliczki robi nam się cała blacha. Użyłam podwójnej ilości składników, bezy wyszły wielkości dłoni i wyglądem przypominają raczej krowie placki, ale to nadal pyszne ciastka. Pokusiłam się o dodanie kilku kropel aromatu śmietankowego. Dziękuję za ten przepis!

  • Upiekłam !!! są pyszne mniaaaam, polecam.
    Pozdrawiam i dziękuję za super przepis 🙂

    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/08/P8150491x.jpg[/img]

  • OO MATKO ALE TO MUSI BYĆ DOBRE ! omniomniom
    trafiłam na twój kanał przypadkowo i chyba zostane na dłużeń bo takie tu cuda nam pokazujesz

  • ostatnio mam faze na bezy, takich jak Twoje nigdy nie jadlam, tylko zwykle biale zanurzone w czekoladzie. Ale skoro mowisz, ze sa ciagnace w srodku to juz zdobyly moje serce!

  • Też żałuję, że tego nie sfilmowałam, fajnie by to wyglądało :(. Ale na blogu, pod przepisem, jest na zdjęciu jedna beza po przepołowieniu, więc możesz zerknąć jaki miały w środku kolor.

  • jestem zawiedziona ze nie pokazalas jakie sa w srodku! a tak na to czekalam zeby zobaczyc jak sie ciagna! 🙂

4.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom