fbpx
Czytasz właśnie
Bigos staropolski

Bigos staropolski

  • z kapustą kiszoną oraz surową
  • z mięsem i powidłami śliwkowymi
  • na czerwonym winie
  • z suszonymi grzybami
Bigos staropolski

Bigos staropolski – tradycyjna, polska potrawa o bogatej historii. Bigos to takie danie, bez którego często trudno wyobrazić sobie święta, rodzinne uroczystości. Chrzciny, komunia, wesele lub imprezy plenerowe. Musi być! Mówi się, że przepisów jest dokładnie tyle, ile gotujących go kucharek. Trudno nie zgodzić się z tą opinią. Pokażę Wam dziś przepis na bigos staropolski. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.

Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”

W dawnych czasach przygotowywano go bez dodatku kapusty. Podobnie jak dziś, używało się różnych mięs. Kwaszono je jabłkami lub cytryną. Kapusta, jako składnik bigosu, początkowo pojawiła się prawdopodobnie w przepisach na bigos przyrządzany przez uboższe społeczeństwo. Kto nie mógł sobie pozwolić na dużo mięsa, zastępował je warzywami. Wzbogaciła go o charakterystyczny zapach i smak. Dziś trudno jest wyobrazić sobie tę potrawę w innej formie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy biesiadne

W mojej kuchni bigos gości po raz pierwszy. Znam go oczywiście z domu rodzinnego, ale jako dziecko nie przepadałam za tą potrawą. Potem polubiłam wersję bez mięsa oraz taką z dodatkiem ryby. Polecam, niezależnie od wykorzystanych składników, ugotować go szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Jest bardzo treściwy i aromatyczny, rozgrzeje niejeden pusty żołądek.

Przepis na bigos staropolski w nowej odsłonie

Bigos staropolski, choć w nieco unowocześnionej formie, przygotowałam wg jednego ze zwycięskich przepisów konkursowych przesłanego przez Olgę Cecylię.

Bigos "staropolski'

Bigos staropolski

Bigos staropolski z kiszonej kapusty z mięsem i kiełbasą oraz powidłami śliwkowymi. Najlepszy staropolski bigos – przepis krok po kroku.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 3 godziny
Razem: 3 godziny 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: bigos staropolski
Liczba porcji: 8
Kalorie: 422kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • kg białej kapusty (1 główka)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 350 g dobrej kiełbasy (np. podwawelska lub jałowcowa)
  • 350 g dobrej, pieczonej szynki
  • 50 g suszonych grzybów
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • 1 lampka słodkiego, czerwonego wina
  • kilka łyżek smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 kromka chleba na zakwasie (może być sucha)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Koktajl z papai

Przydatne przepisy i poradniki

Bigos jest najlepszy trzeciego dnia po przyrządzeniu. Przez pierwsze dwa dni można go zamrażać, następnie podgrzewać, żeby się rozmroził i znów zamrażać. Warto pamiętać, że w tak długo gotowanej potrawie nie ma już większości witamin zawartych w kiszonej kapuście.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić powidła śliwkowe
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  4. Szynka pieczona – przepis na domową wędlinę
  5. Najlepsza kapusta kiszona – przepis

Jak zrobić

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez min. 2 godziny. Po namoczeniu drobno kroimy i zachowujemy wodę, w której się gotowały.
    Jak zrobić bigos - krok po kroku
  • Kapustę białą szatkujemy i sparzamy, a kiszoną – odsączamy.
  • Kiełbasę i szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu.
  • W dużym garnku zalewamy kapustę wodą, dokładamy kromkę chleba zawiniętą w gazę (chleb pochłonie nadmiar brzydkiego zapachu z kapusty podczas gotowania) i gotujemy do miękkości (ok. 1,5 godziny).
  • Wyjmujemy gazę z chlebem, odlewamy połowę płynu do osobnego garnka (jeśli bigos wyjdzie za gęsty, będzie można go potem rozrzedzić). Dolewamy wino, dodajemy podsmażone wędliny i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dodajemy przyprawy i dusimy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Pod koniec gotowania odparowujemy lub odlewamy nadmiar wody (jeśli pozostał) (albo dolewamy zapas z drugiego garnka, jeśli bigos jest zbyt gęsty), dodajemy powidła śliwkowe (ilość zależy od smaku i od kwaśności kapusty), mieszamy.

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Kalorie: 422kcal (21%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 20g (40%) | Fat: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sód: 962mg (42%) | Potas: 875mg (25%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 305IU (6%) | Witamina C: 115.8mg (140%) | Wapń: 140mg (14%) | Żelazo: 2.7mg (15%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wolicie bardziej kwaskowaty czy jednak łagodniejszy smak? Podpowiem Wam, że warto połączyć słodkie z kwaśnym, stąd te powidła. Suszone śliwki też by się sprawdziły! Z pewnością mile Was zaskoczy smakowo ich dodatek, dlatego koniecznie spróbujcie :).

Staropolski bigos przepis

Najlepiej smakuje gotowany przez trzy dni. To nie żart! Za każdym razem się go studzi, następnie zamraża. Potem kolejnego dnia odgrzewa itd. Najprościej zrobić to zimą, ponieważ wystarczy wystawić garnek na mróz. Pamiętajcie jednak, że tak przygotowane danie, wielokrotnie gotowane, nie będzie mieć większości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Między innymi dlatego warto kiszoną kapustę jeść także często w surówkach!

Bigos "staropolski'
Bigos „staropolski’
Bigos "staropolski"
Bigos „staropolski”

Jak Wam smakuje taki staropolski bigos? Zrobiliście tak jak ja, czy może zmodyfikowaliście skład? Mroziliście po ugotowaniu? A może u Was w domu przyrządzało się go zupełnie inaczej? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, ponieważ jestem bardzo ciekawa :).

45 komentarzy
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom