Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z kapusty
Mój bigos wegetariański przygotowałam z dodatkiem soi, wcześniej namoczonej przez całą noc, następnie ugotowanej do miękkości. Wzbogaciłam smak podsmażaną cebulą, czerwonym winem i przyprawami. Prosto i smacznie, bez mięsa.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ główki czerwonej kapusty (poszatkowana)
- ½ kg kapusty kiszonej (opłukana w zimnej wodzie)
- 200 g soi (namoczona w dużej ilości zimnej wody przez ok. 12 godzin; można zastąpić fasolą)
- 6 suszonych śliwek (pokrojone w cienkie paski, namoczone w zimnej wodzie)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek (wersja wegańska na oliwie)
- 1 łyżeczka imbiru (świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Soję (lub fasolę) gotuję w bardzo dużej ilości wody (2 razy więcej wody niż soi) na średnim ogniu, przez ok. 3 godziny.
- Kapusty zalewam zimną wodą (kiszoną wcześniej należy odcisnąć), doprowadzam do wrzenia i gotujemy w jednym garnku, przez ok. 1,5 godziny, do miękkości.
- Cebulę szklę na tłuszczu.
- Do zeszklonej cebuli dodaję ugotowane kapusty i soję, czerwone wino, śliwki i imbir i duszę pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
- Doprawiam bigos solą i opcjonalnie zakwaszam 1-2 łyżkami soku z cytryny.
Koniecznie muszę wypróbować ^^ Brzmi i wygląda przepysznie ^^
Bardzo ciekawa propozycja! Na pewno smaczne.
[..YouTube..] Bardzo ciekawa propozycja! Na pewno smaczne.
wegetarianie mają większą odporność na gazy 🙂
[..YouTube..] wegetarianie mają większą odporność na gazy 🙂
😉
[..YouTube..] 😉
[..YouTube..] ale mix! bomba gazo-twórcza 😀 heh