fbpx
Czytasz właśnie
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z kapusty

Mój bigos wegetariański przygotowałam z  dodatkiem soi, wcześniej namoczonej przez całą noc, następnie ugotowanej do miękkości. Wzbogaciłam smak podsmażaną cebulą, czerwonym winem i przyprawami. Prosto i smacznie, bez mięsa.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański z soją lub fasolą i mieszanką kiszonej kapusty białej oraz świeżej, czerwonej kapusty. Najlepszy bigos wegetariański lub wegański na święta.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 4 godziny 45 minuty
Razem: 5 godziny
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: bigos wegański, bigos wegetariański
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki czerwonej kapusty (poszatkowana)
  • ½ kg kapusty kiszonej (opłukana w zimnej wodzie)
  • 200 g soi (namoczona w dużej ilości zimnej wody przez ok. 12 godzin; można zastąpić fasolą)
  • 6 suszonych śliwek (pokrojone w cienkie paski, namoczone w zimnej wodzie)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek (wersja wegańska na oliwie)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Soję (lub fasolę) gotuję w bardzo dużej ilości wody (2 razy więcej wody niż soi) na średnim ogniu, przez ok. 3 godziny.
  • Kapusty zalewam zimną wodą (kiszoną wcześniej należy odcisnąć), doprowadzam do wrzenia i gotujemy w jednym garnku, przez ok. 1,5 godziny, do miękkości.
  • Cebulę szklę na tłuszczu.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję ugotowane kapusty i soję, czerwone wino, śliwki i imbir i duszę pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
  • Doprawiam bigos solą i opcjonalnie zakwaszam 1-2 łyżkami soku z cytryny.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański
8 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom