Łatwy biszkopt czekoladowy ekspresowy, bez piany z białek, oto przepis na nadchodzące Walentynki dla tych z Was, którzy mają ochotę upiec coś słodkiego i czekoladowego, ale stawiają pierwsze kroki w kuchni. Prościej się nie da, wystarczy rozmiksować jajka z cukrem, a potem dosypać mąkę przesianą z proszkiem i dokończyć mieszanie ręcznie, widelcem. Przygotowanie jest ekspresowe, ale przygotujcie się na 1 godzinę pieczenia, potem trzeba jeszcze wygospodarować czas na studzenie i tężenie w lodówce, po przełożeniu ulubionym kremem.
Zobacz też: Jak zrobić krem do tortu – o różnych smakach i składnikach
To nie to samo co klasyczny biszkopt czekoladowy, ale dobry początek lub alternatywa dla tych z Was, którzy nie mają ręki do ciast. Z tym przepisem prawdopodobieństwo sukcesu wzrasta i mam nadzieję, że mój biszkopt czekoladowy ekspresowy zagości na dłużej w Waszym słodkim, domowym menu.
Można przełożyć go kremem czekoladowym lub waniliowym czy owocowym, z którymi świetnie skomponuje się zarówno w tortach jak i biszkoptowych ciastach czy roladach. Ciekawa jestem, co wykorzystacie do przełożenia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 4 łyżki gorzkiego kakao (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
- 8 łyżek mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Rodzaj foremki | Liczba jajek potrzebnych na biszkopt |
Tortownica o średnicy 21-24 cm | 6 jajek |
Tortownica o średnicy 24-26 cm | 8 jajek |
Tortownica o średnicy 26-28 cm | 10 jajek |
Blaszka kwadratowa o boku 23 cm | 4 jajka (biszkopt do przekrojenia na 2 placki) lub 6 jajek (3 placki) |
Blaszka prostokątna 25x35 cm | 2 jajka (na roladę), 5 jajek (biszkopt do przekrojenia na 2 placki) lub 8 jajek (na 3 placki) |
Biszkopt można też upiec w 3 osobnych foremkach, żeby nie musieć go później kroić. Należy wtedy skrócić czas pieczenia do ok. 30 minut.
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
- Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
- Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 60 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
- Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.
- Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z foremki i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki. Przekładam kremem, konfiturami oraz dekoruję.