W tym roku po raz pierwszy gości u mnie biszkopt z truskawkami. W sezonie truskawkowym, poza jedzeniem ogromnych ilości tych pysznych owoców niemalże prosto z koszyka (a jeszcze lepiej – od razu z krzaczka), zwykle przygotowuję sernik z truskawkami lub tartę z truskawkami. Ciasto biszkoptowe bez dodatku proszku do pieczenia zapewnia mu wspaniały, delikatnie słodki smak. Z kolei dzięki dobrze ubitej pianie z białek całość ma w sobie tę charakterystyczną dla biszkoptów lekkość. Ciasto pięknie wyrasta i doskonale komponuje się z dodatkiem bitej śmietany. Biszkopt z dodatkiem truskawek jest lekki i delikatny, choć masa – niestety i wbrew pozorom – zawiera sporo kalorii. Zobaczcie jak zrobić biszkopt z truskawkami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Dodatek całych owoców sprawia, że biszkopt z truskawkami fantastycznie prezentuje się po pokrojeniu. Z kolei wilgotność zapewnia ciastu nasączenie truskawkowym musem oraz odrobiną likieru pomarańczowego. Można też zastąpić go cytrynówką, likierem kokosowym lub limonkowym. Klasyczny, jasny biszkopt cytrynowy spróbujcie zastąpić biszkoptem czekoladowym, a całość udekorować polewą czekoladową z czekolady gorzkiej lub polewą z białej czekolady. We wszystkich tych wersjach biszkopt z dodatkiem truskawek będzie smakować wyśmienicie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1⅓ łyżki soku z cytryny
Masa
- ok. 30-35truskawek (podobnej wielkości)
- 1 l śmietanki kremówki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej lub truskawkowej, albo 6 łyżek żelatyny (w przypadku galaretek na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja, że jest to ilość przeznaczona na 500 ml wody)
Polewa
- 100 g czekolady (1 tabliczka)
- 50 g masła (¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek – jak ubić
- Bita śmietana – przepis
- Truskawki – walory smakowe i zdrowotne
Jak zrobić
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg).
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, niemal do białości.
- Dodajemy mąkę i 1 łyżkę soku z cytryny, znów miksując całość aż do połączenia wszystkich składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę (w trakcie ubijania, kiedy wstępnie się spienią i zbieleją, dodajemy pozostały sok z cytryny).
- Połowę piany z białek przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie, ale dość szybko mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą pianą z białek.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-50 minut (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia).
- Za pomocą drewnianego patyczka wkłutego w ciasto sprawdzamy czy środek jest suchy – jeśli tak, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika. Jeśli nie – próbę powtarzamy po 5 minutach.
- Tortownicę upuszczamy z wysokości ok. 40 cm (zablokują się pęcherzyki powietrza w cieście), a całość studzimy na kratce wyjętej z piekarnika.
- Kiedy biszkopt ostygnie, galaretkę lub żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki (ok. 100 ml) zagotowanej wody i odstawiamy do przestudzenia.
- Kiedy galaretka jest jeszcze płynna, ale już nie gorąca, ubijamy śmietankę kremówkę.
- Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy galaretkę/żelatynę, ubijając całość do sztywności.
- Biszkopt przekrawamy na dwa placki równej grubości i każdy nasączamy likierem pomarańczowym i musem z kilku zmiksowanych truskawek.
- Jeden z placków z powrotem układamy w foremce (może być razem z papierem do pieczenia).
- Na placku w foremce układamy rzędami, ciasno, całe truskawki.
- Przykrywamy truskawki dokładnie ubitą śmietanką, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
- Przykrywamy śmietankę drugim plackiem biszkoptowym, delikatnie dociskamy i odstawiamy do lodówki, na ok. 2-3 godziny, do stężenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
- Stężałe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki do jej zastygnięcia.
- Kroimy biszkopt tak, aby po przekrojeniu na każdym kawałku ciasta po bokach były widoczne połówki truskawek.
Wartości odżywcze
Jetem bardzo ciekawa, czy biszkopt z dodatkiem truskawek zagości u Was częściej oraz jak się udał. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy zrobiliście jasną, czy może ciemną wersję. I czym nasączyliście :).
Czy koniecznie trzeba nasączyć biszkopt likierem bo chciałbym upiec ten biszkopt dla 2 letniego dziecka 🙂 ? CZY MOGŁABY PANI ODPISAĆ JAK NAJSZYBCIEJ BO ZALEŻY MI NA CZASIE!
Na szczęście nie trzeba, więc dziecko też będzie mogło zjeść ten biszkopt :D. Można nasączyć go sokiem pomarańczowym zamiast likieru, innym sokiem owocowym albo wodą z dodatkiem cytryny :).
Tak :).
mam pytanie o te 2 galaretki – w jakiej ilosci wody je ropuscic, pol szkl jak na filmiku?
Osiedlowy sklep spożywczy albo najbliższy hipermarket tudzież targowisko :).
Zawsze zastanawiam się, gdzie kulinarni blogerzy kupują takie piękne truskawki? 😀
Dziękuję :). To był udany zakup, bo wiele osób już ją pochwaliło w poprzednim filmie o truskawkach :D.
To jest sukienka z Top Secret, marka Troll, bardzo fajna, ale warto mieć do niej tiulową halkę.
Nie traktuję go jako konkurencji – mamy zupełnie inne grono odbiorców i zupełnie różny format filmów :). Ale znam i czasem oglądam :).
Heh 😀
Twoja nazwa brzmi trochę dwuznacznie, ale kontrowersja źródłem sukcesu 😉
Skąd ta piękna sukienka?
przywaliła konkretnie <3
jaką masz śliczną sukienkę ! 😀
„Apetyczna Dorotka” -zmieniłem Ci nazwę kanału 🙂
Twoja konkurencja jest paei100 ?
czy tylko ja wystraszyłam się opadającej formy na kratkę po wyjęciu jej z piekarnika? 😀
To w sumie nic trudnego 🙂
na pewno zrobię
Postaram się coś temu zaradzić :D.
Wszystko super, ale następnym razem podczas montażu przycisz trochę to miksowanie (w momencie, gdy mieszadła ocierają o miskę, wrrr..). Przepis prosty, smaczny i efektowny. To lubię 🙂
Ostatnie podrygi truskawek – z biszkoptem :).