Najzdrowsze migdały to te w łupinie, które rozłupuje się z niej tuż przed zjedzeniem. Mają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako przekąska – idealne. Można ewentualnie kupić takie już rozłupane. Ale przy niektórych potrawach przepisy każą sięgnąć po blanszowane migdały. Można oczywiście kupić gotowe, ale najtaniej przygotować je samodzielnie. Dziś poradnik jak obrać migdały ze skórki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Blanszowanie to nic innego jak krótkie, trwające 1-3 minuty gotowanie wrzuconych na wrzątek składników. W przypadku migdałów umożliwia łatwe i szybkie obranie ich ze skórki. Ale nie tylko za pomocą wrzątku można ją obrać. Zobaczcie obieranie migdałów na dwa sposoby.
Obieranie migdałów bez blanszowania
Migdały bez gotowania zachowują najwięcej wartości odżywczych, choć nie są tak łatwe do obrania jak te namoczone we wrzątku. Jednak uważam, że to najprostszy sposób i dlatego najchętniej korzystam z tej metody.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- migdały kalifornijskie
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Migdały zalewam zimną wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Zostawiam na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub lodówce.
- Skórka zmięknie i każdy migdał można ręcznie obrać, wyjmując z wody i odrywając skórkę za pomocą paznokci.
Wartości odżywcze
Migdały blanszowane
Najłatwiejsze do obrania. Wystarczy przycisnąć i migdał sam wyskakuje ze skórki. Niestety, w trakcie gotowania tracą część korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- migdały kalifornijskie
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Migdały zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.
- Trzymam migdały w wodzie, pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Przyciskam skórkę, z której powinna „wystrzelić” zawartość. W ten sposób obieram wszystkie migdały.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, którą metodę wybierzecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Wygodniej na zimno, czy na gorąco?