Najzdrowsze orzechy włoskie to te w łupinie, które rozłupuje się z niej tuż przed zjedzeniem. Mają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako przekąska – idealne. Można ewentualnie kupić takie już rozłupane. Albo zjadać te młode, z których po rozłupaniu skórka odchodzi niemal sama. Ale przy niektórych potrawach przepisy każą sięgnąć po blanszowane orzechy włoskie. Można oczywiście kupić gotowe, ale najtaniej przygotować je samodzielnie. Dziś poradnik jak obrać orzechy ze skórki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Blanszowanie to nic innego jak krótkie, trwające 1-3 minuty gotowanie wrzuconych na wrzątek składników. W przypadku orzechów umożliwia obranie ich ze skórki. Bez blanszowania się po prostu nie da.
Blanszowanie orzechów włoskich
Orzechy włoskie są najtrudniejsze do obrania ze względu na swój charakterystyczny kształt. Blanszowane orzechy włoskie wymagają namoczenia we wrzątku i dokładnego usuwania skórki, która pod wpływem gorącej wody staje się miękka i dość łatwa do obrania. Zobaczcie jak obrać orzechy włoskie ze skórki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- orzechy włoskie (łuskane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Orzechy zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.
- Trzymam orzechy włoskie pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Zdejmuję skórkę dookoła, starając się dotrzeć do wszystkich trudno dostępnych miejsc. W ten sposób obieram wszystkie orzechy.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy Wy też nie potraficie się powstrzymać i zjadacie obrane orzechy włoskie bez skórki bez opamiętania? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!