Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia. Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki
Botwinka do obiadu może być przygotowana na wiele sposobów, a moim ulubionym od lat było podduszanie jej z dodatkiem cebuli, czasem z odrobiną czosnku, a potem zalewanie śmietanką creme fraiche z dodatkiem soku z cytryny. W ten sam sposób przygotowuję szpinak do obiadu lub np. łososia ze szpinakiem. Tym razem botwinkę dodałam do gotowanej kaszy, można też wykorzystać ją do risotto.
Śmietankę, w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić mlekiem kokosowym – gęstym, z puszki, a do tego olej roślinny zamiast klarowanego masła. W wersji ostrzejszej, wegetariańskiej, proponuję dodatek sera pleśniowego camembert z mocno aromatyczną skórką. Nic tak dobrze nie zagęści całości.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 pęczki botwinki (umyta, osuszona; pokrojona w kawałki o szerokości ok. 2-3 cm)
- 4 łyżki masła (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
- 4 łyżki śmietanki kremówki (gęsta, np. creme fraiche; można zastąpić serem pleśniowym brie lub camembert, ok. 50 g; w wersji wegańskiej gęste mleko kokosowe z puszki)
- sól, pieprz
- sezam lub płatki migdałów (uprażone na suchej patelni; do posypania)
- 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona; można zastąpić 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na patelni, na średnim ogniu, szklę cebulę lub czosnek.
- Dodaję botwinkę i podsmażam aż do miękkości (kilka minut; listki ściemnieją, a całość zmniejszy objętość niemal dwukrotnie).
- Dodaję śmietankę lub ser pleśniowy w kawałkach, albo mleko kokosowe i mieszam. Botwinki ze śmietanką lub mlekiem kokosowym nie trzeba już dłużej gotować. Wersję z serem pleśniowym trzymam na niedużym ogniu aż do jego całkowitego rozpuszczenia, mieszając cały czas w czasie gotowania.
- Doprawiam solą i pieprzem, następnie serwuję, opcjonalnie posypując sezamem lub migdałami.
Jak to było u Was z botwinką? Miłość od pierwszego wejrzenia czy uczucie, które przyszło z czasem? 🙂
czy tutaj Botwinka podana jest z quinoą? 🙂 pozdrawiam <3
Nie, to kasza jęczmienna :).