fbpx
Czytasz właśnie
Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia. Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki

Botwinka do obiadu może być przygotowana na wiele sposobów, a moim ulubionym od lat było podduszanie jej z dodatkiem cebuli, czasem z odrobiną czosnku, a potem zalewanie śmietanką creme fraiche z dodatkiem soku z cytryny. W ten sam sposób przygotowuję szpinak do obiadu lub np. łososia ze szpinakiem. Tym razem botwinkę dodałam do gotowanej kaszy, można też wykorzystać ją do risotto.

Śmietankę, w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić mlekiem kokosowym – gęstym, z puszki, a do tego olej roślinny zamiast klarowanego masła. W wersji ostrzejszej, wegetariańskiej, proponuję dodatek sera pleśniowego camembert z mocno aromatyczną skórką. Nic tak dobrze nie zagęści całości.

Zobacz też
Modra kapusta

Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Pyszna botwinka do obiadu z opcjonalnym dodatkiem cebuli lub czosnku, zagęszczana śmietanką, mlekiem kokosowym lub serem pleśniowym, posypana sezamem lub migdałami w płatkach.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 3 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 13 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: botwinka do obiadu
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki (umyta, osuszona; pokrojona w kawałki o szerokości ok. 2-3 cm)
  • 4 łyżki masła (w wersji wegańskiej olej kokosowy)
  • 4 łyżki śmietanki kremówki (gęsta, np. creme fraiche; można zastąpić serem pleśniowym brie lub camembert, ok. 50 g; w wersji wegańskiej gęste mleko kokosowe z puszki)
  • sól, pieprz
  • sezam lub płatki migdałów (uprażone na suchej patelni; do posypania)
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona; można zastąpić 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na patelni, na średnim ogniu, szklę cebulę lub czosnek.
  • Dodaję botwinkę i podsmażam aż do miękkości (kilka minut; listki ściemnieją, a całość zmniejszy objętość niemal dwukrotnie).
  • Dodaję śmietankę lub ser pleśniowy w kawałkach, albo mleko kokosowe i mieszam. Botwinki ze śmietanką lub mlekiem kokosowym nie trzeba już dłużej gotować. Wersję z serem pleśniowym trzymam na niedużym ogniu aż do jego całkowitego rozpuszczenia, mieszając cały czas w czasie gotowania.
  • Doprawiam solą i pieprzem, następnie serwuję, opcjonalnie posypując sezamem lub migdałami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak to było u Was z botwinką? Miłość od pierwszego wejrzenia czy uczucie, które przyszło z czasem? 🙂

Botwinka do obiadu
Botwinka do obiadu
2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom