fbpx
Czytasz właśnie
Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

  • bez mąki i bezglutenowe
  • bez mleka
  • na bazie czerwonej fasoli gotowanej lub z puszki
  • proste do zrobienia i zaskakująco smaczne
Brownie z fasoli

Brownie z fasoli – przepis na ciasto o nietypowym składzie. Nowoczesny wypiek. Przygotowuję je bez dodatku mąki. Jest doskonałe w smaku i zdrowsze, bo z dodatkiem roślinnego białka i minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że można jeść takie ciasto bez ograniczeń! Ale warto wypróbować przepis i ogólnie eksperymentować z odchudzaniem znanych przepisów. Wyjdzie Wam smaczne, pulchne, a przy tym lekko wilgotne ciasto. I nikt nie zorientuje się, co jest w środku :). Zobaczcie jak zrobić brownie z fasolą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto bez cukru

Ciasto wyrasta dzięki jajkom i proszkowi do pieczenia. Nie jest co prawda tak puszyste i lekkie jak tradycyjne, mączne wypieki, ale w końcu to brownie. A one rządzą się swoimi prawami. Mają być lekko wilgotne i są smaczne nawet z ewentualnym zakalcem.

Przepis na brownie z fasoli

Bez mąki i bez glutenu, jeśli wykorzystacie sodę oczyszczoną i dodatek mąki ziemniaczanej. Konsystencję utrzymuje dzięki zmiksowanej czerwonej fasoli, bogatej w roślinne białko. Zapewniam, że jej smak nie jest wyczuwalny i dopóki nie zdradzicie sekretnego składnika, nikt się nie zorientuje ;). Można polać je dodatkową polewą. U mnie jednak klasyczna i najprostsza posypka z cukru pudru.

Brownie z fasoli przepis

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli za to przygotowane na bazie ugotowanej, czerwonej fasolki, z dodatkiem jajek, oleju i proszku do pieczenia. Doskonałe brownie z fasolą i dobrej jakości kakao.
4.86 z 7 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: brownie z fasoli
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm lub okrągła o średnicy 24 cm
Kalorie: 116kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • ½ puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej trzeba wybrać proszek bezglutenowy lub wykorzystać mieszankę 1 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej)
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik marmurkowy

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
  • Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
  • Piekę przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.

Wartości odżywcze

Serving: 40g | Kalorie: 116kcal (6%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 6g (9%) | Cholesterol: 18mg (6%) | Sód: 50mg (2%) | Potas: 124mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gdybym chciała jeszcze poeksperymentować, z pewnością pokusiłabym się o dodatek owoców. Świetnie sprawdziłyby się tu truskawki, maliny, banan, brzoskwinie, a nawet jabłko, gruszka czy jagody. Ważne, żeby pokroić je w niedużą kostkę.

Brownie z fasoli przepis

Oczywiście warto pamiętać, że nie powinno się piec tego ciasta w za małej foremce. Jeśli nie jest zbyt wysokie, po upieczeniu będzie miało idealną konsystencję i wilgotność. Pomarańczowa nuta smakowa z likieru jest świetna, ale możecie też wykorzystać inne smaki. A jeśli lubicie, dosypcie odrobinę cynamonu.

Przepis na brownie z fasoli
Przepis na brownie z fasoli

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło i smakowało fasolowe brownie. Bardzo jestem ciekawa :).

2 komentarze
4.86 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom