Brukselka smażona czyli kolejny pomysł na to warzywo, przez jednych uwielbiane, przez innych omijane szerokim łukiem. Była już wersja z piekarnika, a dziś brukselka z patelni. Przepis na brukselkę smażoną pokazywałam w mojej książce. To bardzo smaczna brukselka, którą najpierw blanszuje się w wodzie, a potem dosmaża na patelni. Z orzechami, żurawiną i innymi dodatkami, może przekona do siebie tych, którzy nie przepadają za typową, gotowaną wersją. Zobaczcie jak usmażyć brukselkę krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu
Charakterystyczny zapach brukselki przełamany miętą. Delikatnie słodkawy posmak rodzynek lub żurawiny i miodu. A potem do tego chrupiące orzechy.
Przepis na brukselkę smażoną
W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło klarowane olejem do smażenia, a zamiast modu wykorzystać np. syrop z agawy. Orzechy włoskie z powodzeniem możecie zastąpić blanszowanymi migdałami lub nerkowcami. Wybierzcie takie, które lubicie najbardziej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż”)
- ½ szklanki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- ½ szklanki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
- 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
- 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
- 1 cytryna (wyciśnięty sok)
- świeża mięta lub tymianek (posiekane)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Masło klarowane – przepis
Jak zrobić
- Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
- Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
- Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
- Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem, dosypuję zioła i skrapiam sokiem z cytryny.
- Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.
Wartości odżywcze
Można ją podać jako dodatek do kotletów lub grillowanego mięsa. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pieczoną lub smażoną rybą o delikatnym smaku. Ale jeśli macie ochotę, można ją podać nawet jako ciepłą przekąskę. Z pewnością znajdziecie swoje ulubione połączenia smakowe!
Brukselka smażona przepis
Są bardzo proste do przygotowania. Przed smażeniem trzeba ugotować je krótko na parze. Dzięki temu potem podczas smażenia środek nie pozostanie surowy. Równomiernie nabiorą miękkości, a dzięki dodatkowi tłuszczu nabiorą przyjemnego smaku. Postawcie na masło klarowane lub olej dobrej jakości!
Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystacie ten przepis jak usmażyć brukselkę. A może dodacie do niej coś innego niż orzechy, rodzynki i żurawina? Napiszcie koniecznie w komentarzach jak zrobić brukselkę smażoną Waszym sposobem!
Oj jak dawno nie robiłam sobie brukselki, którą zwykle gotuję niż smażę, ale ta wygląda tutaj przepysznie. Jest tutaj bardzo ciekawe zestawienie – żurawina, brukselka i orzechy, ale brzmi dobrze 🙂