Carpaccio, popularna przystawka z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, posiada alternatywną, wegetariańską wersję bazującą na pysznych, krwistych burakach, upieczonych w piekarniku w folii aluminiowej, pokrojonych w cienkie plastry i podanych w bardzo eleganckiej formie. Carpaccio z buraków to prosty starter lub sałatka dla wielbicieli tego warzywa oraz wegetarian i wegan.
Zobacz też: Więcej pomysłów na startery
W carpaccio z buraków znajdziemy interesujące połączenie kilku smaków: delikatnie słodkich, pieczonych buraków, lekko ostrego sosu winegret i słodko-kwaśnego octu balsamicznego, a to wszystko w towarzystwie prażonych z cukrem orzechów włoskich, odrobiny mascarpone i świeżej mięty. Prosta receptura, a jaka uczta dla podniebienia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 spory burak (bez naci)
- 4 orzechy włoskie
- 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie; pomijamy w wersji wegańskiej)
- kilka listków świeżej mięty
- balsamico
- kilka łyżek sosu winegret
- 1 łyżka cukru
- suszona natka pietruszki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sos winegret
Jak zrobić
- Buraki w skórkach nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.
- Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Studzimy.
- Układamy zimne buraki dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Skoro to danie dla wegan, to czemu zawiera ser? :O :X
Ser jest opcjonalny. Dla wegan jest bez sera :).
muszę koniecznie spróbować ten przepis
Ach te Wasze zdjęcia, aż się chce polizać ekran:)
o, dzieki wielkie 🙂
Lepiej się upieką w środku, zwłaszcza jeśli są duże. Małych przekłuwać nie trzeba :). Pozdrawiam również :).
dlaczego buraki maja byc poprzekłuwane widelcem? pozdrawiam, jak zwykle :))
[..YouTube..] Lepiej się upieką w środku, zwłaszcza jeśli są duże. Małych przekłuwać nie trzeba :). Pozdrawiam również :).
[..YouTube..] @GreenElf92 Lepiej się upieką w środku, zwłaszcza jeśli są duże. Małych przekłuwać nie trzeba :). Pozdrawiam również :).
nie obciełaś filmu
Wspanialy przepis, mieszkam we Wloszech i tutaj buraki kupuje sie juz upieczone, zazwyczaj jadam je z oliwa czosnekiem i sola , ale ten przepis jest o niebo lepszy a buraki jak wiadomo sa bardzo zdrowe.
[..YouTube..] nie obciełaś filmu
[..YouTube..] Wspanialy przepis, mieszkam we Wloszech i tutaj buraki kupuje sie juz upieczone, zazwyczaj jadam je z oliwa czosnekiem i sola , ale ten przepis jest o niebo lepszy a buraki jak wiadomo sa bardzo zdrowe.