fbpx
Czytasz właśnie
Carpaccio z pieczarek

Carpaccio z pieczarek

Carpaccio z pieczarek

Proste dania nie wymagają od kucharza dużych nakładów czasowych i wkładu pracy. Ważne są za to składniki – danie, w którego skład wchodzi ich zaledwie kilka, wymaga ich idealnej świeżości i wyglądu oraz staranności podania. Takie właśnie jest carpaccio z pieczarek – należy je przygotować wyłącznie z grzybów młodych, z podwiniętymi kapeluszami i różową blaszką, układając apetycznie na talerzu razem z innymi składnikami.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przekąski

Przygotowane z kilku składników carpaccio z pieczarek można zaserwować jako starter albo sałatkę – dodatek do głównego dania. Może też z powodzeniem pełnić rolę imprezowej przekąski, zwłaszcza gdy wśród gości znajdą się weganie i wegetarianie.

Carpaccio pieczarkowe

Carpaccio z pieczarek

Carpaccio z pieczarek czyli wytrawna i elegancka przekąska z surowych pieczarek z sosem winegret i ostrą papryczką chili.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: carpaccio z pieczarek
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 pieczarek (średnie; umyte, obrane ze skórek, pokrojone na cienkie plasterki)
  • 2 cebulki dymki (tylko biała część lub szalotki (drobno pokrojone))
  • ¼ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 3 plasterki cytryny
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamico
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Pokrojone pieczarki układam dekoracyjnie na talerzach.
  • Posypuję pieczarki papryczką chili i skrapiam sokiem z 1 plasterka cytryny oraz doprawiam solą.
  • Skrapiam pieczarki oliwą z oliwek i polewam sosem balsamico.
  • Dekoruję carpaccio pokrojoną drobno cebulą lub szalotką oraz świeżymi ziołami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Carpaccio pieczarkowe
Carpaccio pieczarkowe
15 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom