fbpx
Czytasz właśnie
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Zaczęło się od wizyty na pobliskim targowisku, gdzie oprócz całego wora szpinaku, sterty pomidorów i kilku innych warzyw oraz owoców do mojej torby wpadł pęczek botwinki. Po powrocie z dzisiejszej wyprawy do ogrodu botanicznego postanowiłam, że skoro jest już tak ciepło i zapowiada się piękny maj, najwyższa pora przygotować chłodnik z botwinki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad

Jako dziecko nie przepadałam za botwinką, ale parę lat temu spróbowałam chłodniku botwinkowego u mojej kuzynki i całkowicie zmieniły się moje botwinkowe preferencje :). Przepadłam! Chłodnik z botwinki to jeden z moich ulubionych i nie potrafię zdecydować czy smakuje lepiej niż chłodnik litewski, bo… oba są do siebie podobne :). Przekonajcie się sami jak dobre i zdrowe mogą być chłodniki i przygotujcie jeden z nich w sezonie na botwinkę!

Zobacz też
Shake waniliowy

Chłodnik z botwinki jest świetny na upały. Wystarczy tylko chwila, żeby go przygotować, a wykorzystując składniki schłodzone dobrze w lodówce, można podać go bezpośrednio po przyrządzeniu, ewentualnie dołożyć kilka kostek lodu. Ma piękny kolor i charakterystyczny smak – ciekawa jestem, czy, podobnie jak mi, uda Wam się go polubić. A może nie trzeba Was przekonywać?

Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki czyli pyszna, zdrowa zupa na zimno na upały. Bardzo smaczny chłodnik botwinkowy na jogurcie lub kefirze, z jajkiem na twardo, marchewką i selerem naciowym.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: chłodnik z botwinki
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 239kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki (obcięte korzonki, dokładnie umyte listki i łodyżki)
  • 1 łodyga selera naciowego (usunięte łyko, pokrojona w kawałki)
  • ½ ząbka czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • 3 cm korzenia marchewki (umyta i oskrobana)
  • ½ zielonego ogórka (umyty, pokrojony w kawałki; opcjonalnie może być obrany ze skórki)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
  • 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Chłodnik z botwinki można serwować jako dodatek do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków lub podawać jako samodzielną zupę na zimno.
  2. Botwinka - walory, właściwości, witaminy
  3. Jogurt naturalny domowy - przepis
  4. Kefir domowy - przepis

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz kefiru/jogurtu, wkładam do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksuję tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
  • Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiam według uznania i podaję.

Wartości odżywcze

Serving: 375g | Kalorie: 239kcal (12%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 350mg (117%) | Sód: 407mg (18%) | Potas: 694mg (20%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 6530IU (131%) | Witamina C: 19.6mg (24%) | Wapń: 282mg (28%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny
32 komentarze
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom