Zaczęło się od wizyty na pobliskim targowisku, gdzie oprócz całego wora szpinaku, sterty pomidorów i kilku innych warzyw oraz owoców do mojej torby wpadł pęczek botwinki. Po powrocie z dzisiejszej wyprawy do ogrodu botanicznego postanowiłam, że skoro jest już tak ciepło i zapowiada się piękny maj, najwyższa pora przygotować chłodnik z botwinki.
Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad
Jako dziecko nie przepadałam za botwinką, ale parę lat temu spróbowałam chłodniku botwinkowego u mojej kuzynki i całkowicie zmieniły się moje botwinkowe preferencje :). Przepadłam! Chłodnik z botwinki to jeden z moich ulubionych i nie potrafię zdecydować czy smakuje lepiej niż chłodnik litewski, bo… oba są do siebie podobne :). Przekonajcie się sami jak dobre i zdrowe mogą być chłodniki i przygotujcie jeden z nich w sezonie na botwinkę!
Chłodnik z botwinki jest świetny na upały. Wystarczy tylko chwila, żeby go przygotować, a wykorzystując składniki schłodzone dobrze w lodówce, można podać go bezpośrednio po przyrządzeniu, ewentualnie dołożyć kilka kostek lodu. Ma piękny kolor i charakterystyczny smak – ciekawa jestem, czy, podobnie jak mi, uda Wam się go polubić. A może nie trzeba Was przekonywać?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 pęczek botwinki (obcięte korzonki, dokładnie umyte listki i łodyżki)
- 1 łodyga selera naciowego (usunięte łyko, pokrojona w kawałki)
- ½ ząbka czosnku (wyciśnięty przez praskę)
- 3 cm korzenia marchewki (umyta i oskrobana)
- ½ zielonego ogórka (umyty, pokrojony w kawałki; opcjonalnie może być obrany ze skórki)
- 2 jajka (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
- 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Chłodnik z botwinki można serwować jako dodatek do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków lub podawać jako samodzielną zupę na zimno.
- Botwinka - walory, właściwości, witaminy
- Jogurt naturalny domowy - przepis
- Kefir domowy - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki, oprócz kefiru/jogurtu, wkładam do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksuję tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
- Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiam według uznania i podaję.
bardzo pyszny chlodnik z podsmažonym mlodym ziemniakiem.Superrrrr.
wygląda świetnie, sam też chyba muszę pokombinować z chłodnikami… 🙂
również, ale głównie przyjemnie chrupie 🙂
[..YouTube..] również, ale głównie przyjemnie chrupie 🙂
tak, w małą kosteczkę . Uwielbiam . Jest idealny na ciepłe dni. :))
[..YouTube..] tak, w małą kosteczkę . Uwielbiam . Jest idealny na ciepłe dni. :))
Ale pokrojone w małą kosteczkę? Pewnie fajnie wyglądają i można je ładnie ułożyć na jogurcie, a wymieszać dopiero przed zjedzeniem :).
[..YouTube..] Ale pokrojone w małą kosteczkę? Pewnie fajnie wyglądają i można je ładnie ułożyć na jogurcie, a wymieszać dopiero przed zjedzeniem :).
Chłodnika,chłodniku,to nie ma żadnego znaczenia,nie czepiajcie się głupstw,ważne,że chłodnik się udał,jest pyszny,apetyczny i pięknie podany!!!! dziękuje za super przepis i za to,ze z nami jesteś 🙂
[..YouTube..] Chłodnika,chłodniku,to nie ma żadnego znaczenia,nie czepiajcie się głupstw,ważne,że chłodnik się udał,jest pyszny,apetyczny i pięknie podany!!!! dziękuje za super przepis i za to,ze z nami jesteś 🙂
U mnie rzodkiewka idzie do wersji z samym jogurtem i ogórkiem. Ciekawe jak smakuje w połączeniu z botwinką – wyostrza smak?
[..YouTube..] U mnie rzodkiewka idzie do wersji z samym jogurtem i ogórkiem. Ciekawe jak smakuje w połączeniu z botwinką – wyostrza smak?
Ja daję botwinkę, rzodkiewkę, ogórka, koperek, czosnek, jogurt lub maślankę, sól i pieprz 🙂 A później ugotowane jajeczko. mniam
[..YouTube..] Ja daję botwinkę, rzodkiewkę, ogórka, koperek, czosnek, jogurt lub maślankę, sól i pieprz 🙂 A później ugotowane jajeczko. mniam
Nie wiem, w którym słowniku sprawdzałaś, bo sama w kilku widziałam odmianę „chłodnika” w dopełniaczu. Myślę, że najlepiej kierować się słownikiem i poradnią PWN i że z chłodnikiem jest jednak tak samo jak z blogiem – obie formy poprawne, ale jedna bardziej literacka i elegancka.
[..YouTube..] Nie wiem, w którym słowniku sprawdzałaś, bo sama w kilku widziałam odmianę „chłodnika” w dopełniaczu. Myślę, że najlepiej kierować się słownikiem i poradnią PWN i że z chłodnikiem jest jednak tak samo jak z blogiem – obie formy poprawne, ale jedna bardziej literacka i elegancka.
uuuuuuuuwielbiam chłodnik! 🙂
[..YouTube..] uuuuuuuuwielbiam chłodnik! 🙂
według słownika „chłodnika”. Ale spoko, każdy robi błędy
[..YouTube..] według słownika „chłodnika”. Ale spoko, każdy robi błędy
Uwielbiam chlodnik 🙂 Ale ja preferuje nie tak zblendowany tylko normalnie całe pokrojone warzywa . 🙂 Pozdrawiam :))
[..YouTube..] Uwielbiam chlodnik 🙂 Ale ja preferuje nie tak zblendowany tylko normalnie całe pokrojone warzywa . 🙂 Pozdrawiam :))
Moim zdaniem nie powinno się, ale może sprawdź w poradni PWN online 🙂
[..YouTube..] Moim zdaniem nie powinno się, ale może sprawdź w poradni PWN online 🙂
A nie powinno się mówić „dodaję do chłodnikA a nie U ? chłodnika
[..YouTube..] A nie powinno się mówić „dodaję do chłodnikA a nie U ? chłodnika
uwielbiam chłodniki:) najbardziej litewski, ale każdy jest pyszny;)
oj tak,moje ulubione z botwinki i drugi z ogórków;)))
Ogórkowy z jogurtem i koprem jest u mnie dzisiaj, też uwielbiam. Taki na gęstym jogurcie greckim, z odrobiną czosnku. Mmmmmm :).
Chłodnik z cherry – pychotka!
o tak mniam..
Mniaam.. musze w koncu spróbować chłodnika:)