Jeden z najprostszych przepisów na ciasteczka cynamonowe, jaki można sobie wyobrazić i klasyczny skład, bo do przygotowania wystarczy jajko, cynamon, mąka, masło i cukier oraz proszek do pieczenia. Urozmaicam i podbijam smak cynamonu, dodając do masy ekstrakt z wanilii, a kiedy nie mam pod ręką jajek, zastępuję je mielonym, złocistym lnem.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Zastępując klasyczne masło olejem kokosowym, uzyskacie wersję bez mleka i laktozy. Podobnie, z olejem kokosowym, ale nie wykorzystując jajek, można upiec ciasteczka cynamonowe wegańskie, bez mleka i bez jajek.
Dodając garść rodzynek lub orzechów, w ten sam sposób, piekę ciasteczka bakaliowe, lubię czasem po nałożeniu połowy masy cynamonowej na papier do pieczenia poeksperymentować z jej pozostałą częścią.
Ciasteczka z cynamonem są świetnym dodatkiem do kawy, a jeśli do posłodzenia wykorzystacie ksylitol, używając też mąki razowej lub orkiszowej, będą mieć niższy indeks glikemiczny i na dłużej pozwolą zachować uczucie sytości.
Ciasteczka cynamonowe nadają się doskonale jako dodatek do sałatki owocowej, a na śniadanie, obok świeżego jabłka i jogurtu, można zjeść je jako bazę węglowodanów na dobry początek dnia.
Upieczone na ksylitolu, można wrzucić dzieciom do śniadaniówki, jako słodycz do przekąszenia na przerwie, żeby nie kusiła wizyta w okolicznych sklepach oferujących słodkie batony przeładowane syropem glukozowym, cukrem i utwardzonym olejem palmowym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki (pszenna typ 400-450, razowa lub orkiszowa, typ 630-850)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 75 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 1-2 łyżki cynamonu
- ½-¾ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy, np. ksylitol lub syrop z agawy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piekę 8-10 minut.
- Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie w dotyku, ale po całkowitym wystudzeniu uzyskają odpowiednią konsystencję: Będą chrupkie i kruche z wierzchu i delikatnie miękkie w środku.
Jak Wam smakują? Będziecie piec częściej?