Przyjaciółka poprosiła mnie o wymyślenie przepisu na słodką przekąskę dla dzieci, którą można byłoby łatwo spakować do pudełka z drugim śniadaniem lub podać rano, na pierwsze, kiedy czasami brakuje czasu na zjedzenie kanapek czy ugotowanie owsianki, bo np. zaspaliśmy. Ciasteczka jaglane z jabłkami uratują sytuację, a jeśli do kompletu dziecko zje jogurt lub napije się kefiru, otrzyma zarówno porcję niezbędnych do nauki i koncentracji podczas lekcji węglowodanów, jak i białka, witamin i minerałów.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy i desery FIT
Do pomocy przyjaciółka przysłała córkę, Weronikę, którą znacie już z filmu z przepisem na babeczki z żelkami i przyjemnie było porozmawiać o tym, jak to jest w szkole, gdzie nigdy nie było sklepiku ze słodyczami i czy dzieci można przekonać do tego, żeby nieco bardziej przychylnie popatrzyły na odchudzone słodkości. Niektórych smaków trzeba się nauczyć, a jest to tym trudniejsze, im więcej na co dzień cukru i białej mąki w diecie. Mama Weroniki świadomie komponuje jadłospis swoim dzieciom i ciasteczka jaglane z jabłkami na pewno zagoszczą na stałe w domowym menu słodkości, a może nawet polubią je koleżanki z klasy?
Ciekawa jestem czy Wy też próbujecie przygotowywać zdrowsze wersje klasycznych słodkości. W ostatnim czasie to mój konik i zawsze kombinuję jak zmniejszyć ilość cukru i obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Bo obliczenia i składniki zmienić najłatwiej, ale trafić w gusta smakowe tych, którzy są nauczeni jedzenia zupełnie innych potraw – o wiele trudniej. I dlatego martwi mnie trochę ta nowa ustawa, o której rozmawiałyśmy w filmie z Weroniką. To dość radykalna metoda i może okaże się w jakimś stopniu skuteczna, ale może najpierw warto byłoby zacząć od zmian zwyczajów żywieniowych w domu, gdzie z pokolenia na pokolenie przekazywane są złe nawyki?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej (sucha)
- 1 kg jabłek (im słodsze, tym lepsze; obrane ze skórek, bez ogryzków)
- 1-2 garście daktyli lub rodzynek (można też wymieszać pół na pół; najważniejsze to sprawdzić skład, żeby były to daktyle lub rodzynki naturalne, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników; daktyle warto pokroić w cienkie paski)
- 1 garść orzechów
- 2 łyżki lnu złocistego (lub 1 jajko; len zmielony w młynku do kawy; można też wykorzystać zmielone siemię lniane)
- 1 garść suszonych kawałków papai (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie; jeśli jabłka są mało słodkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Jabłka i bakalie miksuję w blenderze (nie musi to być gładka papka).
- Mieszam masę łyżką z pozostałymi składnikami.
- Za pomocą łyżki, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuję ciasteczka.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut. Ciastka będą zrumienione i miękkie, lekko stwardnieją po wystudzeniu.
Ale ta kasza tak bez gotowania nadaje się do pieczenia?
Tak, sok z jabłek + wysoka temperatura w trakcie pieczenia jej wystarczą.
Absolutnie doskonałe !!!!! zjadłam wszystkie … jako obiad i deser 🙂
Absolutnie przepyszne !!! jakie zdrowe, słodkie …. choć bez cukru, moje ulubione 🙂 !