Gdybym poświęciła odpowiednio dużo energii i czasu, pewnie potrafiłabym wyczarować fantazyjne słodkości na Halloween. Lubię kombinować i tworzyć dekoracje, sprawia mi to ogromną przyjemność, ale potem, gdy porównuję moją pracę do profesjonalnych dzieł cukierniczych, tracę motywację. Ciasteczka mumie przygotowałam, eksperymentując ze zrobieniem lukru plastycznego. Nie do końca mi wyszedł, wanilia w ziarenkach jako dodatek smakowy też nie była najlepszym pomysłem, ale ciasteczka i tak wyglądają ekstra!
Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween
Jeśli nie macie doświadczenia jak zrobić lukier plastyczny, po prostu kupcie gotowy. Raz-dwa razy w roku można zaszaleć i dać zarobić sklepom cukierniczym ;). Będziecie mieć pewność, że spokojnie wytniecie z niego bandaże dla tych przesłodkich mumii, choć można je też ukulać z malutkich ruloników i lekko spłaszczyć nożykiem.
Ciasteczka mumie – kilka sposobów przygotowania
U mnie w środku znajdują się czekoladowe ciasteczka własnej produkcji, ale możecie też wykorzystać podłużne biszkopciki, np. savoiardi czyli te, które wykorzystuje się do tiramisu.
Co zamiast lukru plastycznego? Możecie przygotować gęsty biały lukier i wyciskać go ze specjalnego pojemniczka – najlepiej stopniowo tworząc warstwy bandaży, pozwalając najpierw podeschnąć każdej z nich przed nałożeniem kolejnej.
Zamiast lukru można wykorzystać kruche ciasto: nałożyć je na czekoladową masę przed pieczeniem. Ważne, żeby nie zrumieniło się zbyt mocno z wierzchu – co prawda nie będzie mieć białego koloru, ale uważam, że też stworzy ciekawy efekt!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasteczka
- 1 szklanka mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
- 2¼ łyżki kakao
- 100 g masła (½ kostki)
- ¼ szklanki cukru (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 1 szklanka gorzkiej czekolady (opcjonalnie; pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki)
Do dekoracji
- 500 g lukru plastycznego (domowy lub kupiony w sklepie cukierniczym)
- czerwony barwnik spożywczy (do zabarwienia oczek)
- 60 ziarenek pieprzu lub goździków (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego zabarwionego na czarno)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zamiast lukru plastycznego do dekoracji można wykorzystać biały lukier królewski
Jak zrobić
Ciasteczka
- Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ ciastka są bardzo słodkie od lukru, którym się je dekoruje.
- Dodaję jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę.
- Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
- Dolewam ekstrakt waniliowy, dosypuję czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksuję całość.
- Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia podłużne ciasteczka, o długości ok. 4-5 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
- Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
- Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
Dekorowanie
- Na wystudzone ciasteczka nakładam lukier plastyczny rozwałkowany i pocięty na cienkie paski imitujące bandaże. Wygodnie jest pomagać sobie przy nakładaniu wykałaczką.
- Dokładam oczka i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.
Wartości odżywcze
Jak podobają Wam się ciasteczka mumie? Zjedlibyście, czy raczej są za ładne i będzie Wam szkoda? 😉 Dajcie znać, jak wyszły Wasze ciastka mumie na Halloween!